knappMina senast lästa böcker   knapp Historiska romaner o likn.
knappUngdomsböcker   knappEn sida om fantasy  knappDeckare o.dyl.
knapp Böcker med tänkvärt innehåll, om etik och samlevnad mm.
knapp Andra bra böcker i alfabetisk ordning  knappVarför läser jag?  knappÅrhundradets bästa böcker

Uppdat. 31 december 2013

bokmalUtan böcker - vad vore livet?
  böcker

Böcker som jag läst den senaste tiden.

owl
 

glom-att-ni-har-en-dotterSandra Gregory: Glöm att ni har en dotter
Citat 1: Något av det svåraste var att anpassa sig till tidens gång eller snarare brist på gång.
Citat 2: (om hur fängelseväsendet presenterades för besökare)
ett thailändskt uttryck som betyder ungefär ”att strö koriander över ytan”
d v s skapa ett intryck av att allt är som det ska.

Citat 3: Jag ägnade mig åt att överleva och bara existera och lärde mig på det sättet att klara av det olidligas enorma tyngd. Fängelset bekräftade ingenting och bevisade ingenting. Det bara var.
Dessa utvalda citat säger mycket om det intryck jag fick av boken. Den var oerhört gripande och upplysande, gav mig mycket att tänka på.
Sandra åker fast för knarksmuggling och kommer fängelse i Thailand. Vi får veta hur detta gick till och hennes upplevelse av fängelsevistelsen, både i Thailand och i Storbrittannien.

geim    buzz     bubble
Anders de la Motte: [geim]     [buzz]    [bubble]
Vad ska jag säga om denna serie där handlingen helt är byggd på hur den som är mycket datakunning kan styra det mesta omkring sig? Lura med sig människorna in i ett spel där man drar i trådarna? Jag blir faktiskt litet rädd för att en del av uppslagen i denna thrillerserie verkligen har genomförts och påverkat mycket mera än vad vi egentligen anar.
Mitt första intryck: boken är delvis skriven på en för mej främmande dialekt av svenska. Det är de avsnitt där HP står i centrum. Men det ger också intrycket att detta är en främmande värld, framtidens människor som agerar.
[geim]
fick pris med motiveringen "En roman, förankrad i vår tid, skriven på dagens språk, med humor och spänning".
HP blir involverad i ett Spel som går ut på att utföra olika uppdrag i det verkliga livet.
[buzz]
handlar om vårt ständigt växande behov av bekräftelse, om makten kring informationsflödet på internet.
Tydligen är det så: allt går att lösa om man verkligen vill. Det kräver lite planering och jobb men det går.
[bubble]
handlar om hur vi mitt i den digitala övervakningen försöker bygga säkra bubblor, allt från bankfack till gigantiska serverhallar. Men små eller stora bubblor, alla har en sak gemensamt. Förr eller senare kommer de allihop att spricka.

De yttersta tingenAndrew Taylor: De fyra yttersta tingen.
De fyra yttersta tingen = Döden- Domen - Himmelen- Helvetet (enligt boken Religio Medici)
Citat ur boken Religio Medici (1645):
1. När vi sover är vi någonting utöver oss själva, och kroppens slummer tycks blott vara själens uppvaknande.
2. Det vi lär oss idag är blott vad våra omdömen när de kommit längre ska ta ur oss i morgon.
3. Det finns förunderliga ting i den sanna kärlekern - det är en skara av hemligheter mysterier och gåtor

Vad tycker jag efter att ha läst boken?
En lite otäck historia där temat är pedofili samt en onormal böjelse att göra barn illa. Boken kändes trots den spännande handlingen lite ofullkomlig och rörig. Men visst berörde den mej inte bara för det otäcka innehållet.
Vi kommer nära den vanliga vardagens svårigheter. Båda föräldrarna jobbar och har barn och känner sig otillräckliga både i samspelet med varandra och i arbetslivet. Sally är diakon och Michael polis. Deras arbete kan bli oregelbundet ibland och då blir deras dotter Lucy lidande. Michael vill gärna tycka att hans arbete är viktigare och att då barntillsynen gör att en av föräldrarna måste göra en ändring så är det kvinnan, Sally, som ska ge efter.
Ett citat om Sallys reaktion: Hon försökte be men det var brott på ledningarna eller också var det ingen som brydde sig om att svara i andra ändan

VattenuretJim Kelly: Vattenuret.
Citat som säger en hel del om varför huvudpersonen Philip Dryden handlar som han gör: ett ögonblick betänkte han hur stor del av sitt liv han ägnade åt att göra sådant som han varit rädd för att göra bara för att bevisa för sig själv att han inte var feg.
Baksidestext: Philip Dryden, journalist på landsortstidningen The Crow, har mest fått göra reportage om blomsterutställningar, guldbröllop och en eller annan bortsprungen hund. Så när liket av en svårt misshandlad man hittas i bagageutrymmet på en övergiven bil, samtidigt som ett skelett återfinns i den gamla bykyrkan, får han äntligen något ordentligt att skriva om.
Det blir alltså en polisutredning där Philip kommer att spela en stor roll för att klargöra vad som hänt. Man jag förstod aldrig betydelsen av vattenuret - tydligen har jag svårt att fatta ibland.

KennedyshjarnaHenning Mankell: Kennedys hjärna
Baksidestext: En klaustrofobisk berättelse om den tid och den värld vi lever i. Louise Cantor är arkeolog och arbetar i Grekland med utgrävningar. På hösten 2004 reser hon till Sverige för att hålla en föreläsning. Hon hittar sin son död i hans lägenhet i Stockholm. Chocken är fruktansvärd. Men hon vägrar att acceptera att han begått självmord. På samma sätt som hon arbetat med att pussla samman fragment av klassiska urnor hon grävt upp ur den grekiska jorden, försöker hon nu förstå vad som hänt hennes son. Hon lägger pussel med de bitar av hans liv hon kan återfinna.
Varför har han en hemlig lägenhet i Barcelona?
Varför har han gjort så många resor till Afrika?
Och varför har han ett så stort intresse för president Kennedy?

Mina tankar. Mankell har många bottnar i det han skriver.
Louise är en kvinna som letar efter sig själv i sorgearbete efter sonens död.
Citat 1: Havet undkommer alltid. Vågorna befriar sig ständigt från den som försöker följa dem.
Citat 2: Hur letar man efter det någon har letat efter?
Citat 3: Det svåraste av alla konster är att lära sig uthärda.
Citat 4: Kunde han förstå hur man på de högsta politiska nivåerna bar sig åt för att dölja någonting kunde han också lära sig hur man avslöjar det.
Citat 5: Många släpar omkring på bördor, på oförbrukad energi som tynger deras liv.

Trasdockorna.jpg (9198 bytes)Mats Ahlstedt Trasdockorna
Mats Ahlstedt är en ny bekantskap för mig. Han skriver rappt och lättläst. Här tar han upp ett fruktansvärt område av organiserad brottslighet, ett oerhört tragiskt ämne. Denna bok gör mig nyfiken på den tidigare bok han skrivit med Johannes Brobeck i persongalleriet.
Trasdockorna är en fristående fortsättning på serien om Fatima Wallinder och Sören Högström vid länskriminalen i Göteborg och den andra delen i triologin om fängelseprästen Johannes Brobeck.

haxjaktenKjell Johansson: Häxjakten
En enkelt skriven berättelse om hur lätt de som är lite annorlunda kunde bli betraktade som häxor under 1700-talet. Den kändes skriven på sådant språk att den skulle vara lättläst för ungdomar.
Lyckligtvis lät sig inte alla dras med i masshysteri utan några vågade hjälpa de olyckliga att komma undan. Och de som egen vinnings skull deltog i jakten blev straffade så småningom på ett eller annat sätt.

 

Röd måneElisabet Nemert: Röd måne
Baksidestext: Häxprocesser, kärlek och maktkamp i 1600-talets Sverige
Månen lyser flammande röd den frostiga höstnatt i nådens år 1626 när läkekvinnan Ingrid Ingemarsdotter rider mot sitt hem, gården Näs nära Skokloster i Uppland. Röd måne är ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv som då kallar de sina till sig. När månen är röd håller man sig inomhus om man är rädd om sin själs salighet.

Egna tankar: Som alltid i böcker av Elisabet Nemert finns det många tänkvärda meningar om kärlek.
Det finns ingen starkare kraft än kärleken, inför den är vi alla likt ett nyfött barn, likt en bok där alla sidor är oskrivna. En djup och äkta kärlek tar ingenting ifrån någon, den bara ger.
Men följande citat har också mycket att säga. Indras fostermor som är läkekvinna försöker lugna Indra då denna upptäcker att hon har en kraft i sina händer som kan läka och lindra.
Var inte rädd, Indra, det här är en del av den helande kraft du fått. Och den är både en gåva och en börda. Hantera den mycket varsamt. Och vad du är gör, missbruka den aldrig.
För övrigt får vi i boken veta mycket om det svenska samhället under trettioåriga krigets tid, och då häxprocesserna börjar.* fortsättning med några tidigare lästa böcker

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail    gästbok     

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd