Dagbokstext

AUGUSTI 2016

Sommaren går mot sitt slut - det blir mörkare om kvällarna...

I den fulla blomningens stund börjar förfallet.
(Japanskt ordspråk)

röda vinbär
gren

Måndag 1 augusti
Blå himmel med vita moln då jag vaknade vid halv sju på morgonen.
Kollade att uppdateringar i månadsskiftet fungerat.
Dagens lilla promenad gick uppåt och tillbaka genom Stenhamreskolan. Det är ju skollov så man kan gå igenom där. Buskmåran duoftade så gott i solskenet.
Solnedgången har nu hunnit till att ske över Stenhamreskolan. Den blir allt västligare - - -

Tisdag 2 augusti
En solig morgon. Livliga drömmar under den gångna natten
Åska på eftermiddagen – vädret var så tungt att jag somnade i mer än en timme

Onsdag 3 augusti
grå morgon med dimma som lättade så småningom.
Det är mycket som vaknar i mina minnen dessa dagar i början av augusti.
Lång promenad – jag satt på rollatorn och läste en stund och var ute i två timmar.

Torsdag 4 augusti
Till bokhandeln med cirkelbok som jag läst ut. Den nya cirkeln hade tjuvstartat och jag tecknade mig genast. Den första cirkelboken blev Ann Rosmans nya bok Vågspel. Jag gillar hennes böcker. Hon skriver historiska spänningsromaner och ofta från Marstrands horisont. Jag gillar Bohuslän.


 

Fredag 5 augusti

--- --- --- Någon fattas mig --- --- ---


I radio hörde jag i morgonekot kvart i sju hur Beate Grimsrud sade: Endast genom att vara nära döden kan man förstå vad det är att leva
-- -- Något att ta till mig denna dag. -- --
då det är fyra år sedan Roland utandades sitt sista andetag

gren

Före fem på eftermiddagen drog det ihop sig till åska och det blev några rejäla regnskurar under den kommande timmen. Klockan 17.19 var det en blixt och en hård åskknall samtidigt så jag är glad att det är en rejäl åskledare på kommunalhuset. Två gånger var det så häftigt regnande att (klicka här) takrännorna och stuprören på kommunalhuset inte räckte till ! Vattnet strömmade vilt ner från hörnen

Söndag 7 augusti en solig söndagsmorgon.
Dagens tema i kyrkan Tro och liv: Matteus 21:28-31 Det är inte vad vi säger som är av betydelse. Det är vad vi verkligen gör. Och det är något som är som en dom för mig. Jag säger att jag vill vara en god kristen, miljövän, se alla människor ha lika värde, men det är bara ytliga ord och mina handlingar är bara halvhjärtade. Jag är som den sonen som i dagens liknelse säger att han ska gå och arbeta i vingården men sedan struntar i detta.

Måndag 8 augusti
Var inte utom dörren – blåsten avskräckte mej. Lyssnade mest hela dagen på radioföljetomgen En mörderska bland oss. Skickliga läsare gör det spännande. Det är bra att det går att lyssna på den avsnitt för avsnitt via datorn.

Fredag 12 augusti
Så är det en solig morgon efter en kall natt, då jag har drömt mycket. Översvämning, att jag var förföljd och fick hjälp att rymma bort från något som hotade mig, men det var svårigheter vid gränsen - - - -
Ordnade inför utskick av kallelse till möte med KD 29 augusti
En ny välgjord polisfilm i flera avsnitt började med assistent Cassie Stuart i huvudrollen men hon verkar ha ett bra team vid sidan. De hittar ett skelett i samband med totalombyggnad av ett hus i London. Denna serie verkar välgjord så jag ser fram emot nästa avsnitt.

Lördag 13 augusti
Det regnar och trummar på balkongtaket
Två timmar film på TV2 på kvällen – den Shakespeare-inspirerade långfilmen med temat rosornas krig - det är grymma scener och teatraliskt poetiska repliker.

Söndag 14 augusti
Solig morgon men liksom de senaste dagarna har det kommit regnskurar på eftermiddagen, den första vid tretiden.
Kvällsmässa i kyrkan. Det blåste friskt på vägen men delvis var det medvind så det blev lite skjuts - rollatorn rullde lätt. Ibland fick jag hålla in för att det inte skulle gå för fort. Psalmerna var sådana som talade till mig t.ex. 90 och 288

Månndag 15 augusti
– fyra år sedan Rolands begravningshögtid. Må han vila i frid
Friska vindar – vindkraftverken i full fart, flaggorna på torget står rätt ut.
Maj tittade in, vi fikade och småpratade.
En viss återkoppling på de brev jag skickat ut för KD
Klar men blåsig afton med månsken.

Tisdag 16 auguti
”Jag vill leva, jag vill verka ” i mitt huvud då jag vaknade men jag är inte helt övertygad om att det verkligen är det jag vill - - - - –
En alldeles molnfri himmel då det var dags att stigga upp – en strålande dag att vänta?
Städarna kom kvart över åtta. Bl a ordnade de med att vända undermadrassen i min säng och dammsuga den inuti.
Satt på balkongen och läste hela eftermiddagen. På kvällen satt jag och tittade på TV och månen lyser rakt in.

Torsdag 18 augusti
Ostadigt väder. Satt och läste mest hela dagen – Kristina Ohlssons spänningsromaner är svåra att släppa. Det var solsken mitt på dagen men blåsigt. Till kvällen drog det ihop sig och sedan kom regnet.

Fredag 19 augusti
Regn mest hela natten och dagen. På RK väntade flera kassar med böcker. Det är roligt att jag har detta uppdrag att hålla ordning på deras bokhyllor.
Den polisserie om Cassie Stuart som visas på fredagskvällar är mycket tankeväckande. Ett fyrtio år gammalt dödsfall utreds och det är så mycket gammalt som gör illa för de anhöriga till de som anklagas samtidigt som det är så underbart för modern till brottsoffret som äntligen får en grav att gå till. Ska polisen verkligen få göra så mycket skada för familjerna för att skapa rättvisa fyrtio år senare? Men det är grova brott som har dolts av många människor.

Lördag 20 augusti
Hela förmiddagen jobbade jag med WEC-utmaningen i internetklubben "Double D"– det tog en sådan tid innan den blev så som jag ville.
Gjorden köttfärslimpa på lammfärs till onsdagskvällen då jag väntar Björn till middag. Men jag provsmakade den till min middag idag. Den var lite för stabbig i mitt tycke men god smak.
Rickard III av Shakespeare som TV-teater tog mer än två timmar. Det är en fruktansvärd historia men säkert byggd på fakta.

Söndag 21 augusti
Det regnar. När jag gick till kyrkan det uppehåll men då jag gick hem var det duggregn.
Efter gudstjänsten kan jag inte frigöra mig från melodisnutten ”Du vet väl om att du är värdefull - - att det finns en uppgift just för dej” men hur ska jag handskas med den ? Är det någon mening med mitt liv?
Det var konfirmationsgudstjänst och det var inte slut förrän kvart i ett. Redovisningsdelen tog närmare en timme. De åskådliggjorde vad de olika delarna av kyrkan kan säga oss, taket, dopfunten, pelikanen, predikstolen, orgeln, ljusbäraren. altaruppsatsen med de två statyerna med ankaret och korset..

Måndag 22 augusti
Morgondimma som lättade vid nio-tiden
Gick till apoteket för att fylla på mina mediciner. Det var oväntat varmt men ett svart moln i söder. När jag gick hem kom det en regnskur men det var inte störtregn så jag blev knappt våt på hemvägen. Men åskmuller på avstånd.

Onsdag 24 augusti
Strålande väder. Molnigt men varmt
Bakade sockerkaka från mix.
V ar till bokhandeln och bytte cirkelbok. Sedan satt jag på balkongen och läste några timmar tills det var dags att laga middag tills Björn ska komma.
Han kom 18.00 Vi åt lammfärsbiffar i tomatsås och melonsallad, senare kaffe. Trevligt med småprat. Sedan skötte han sina rapporter. Kvällste på balkongen Sängdags kl 22.30

Torsdag 25 augusti
Björn reste kl 7.00 mot Timrå Sollefteå m m .
Jag var till Anneli och fick håret klippt. Hon gör det så bra, precis som jag vill ha det.
Nu går solen upp ungefär halv sex på morgonen och ner omkring halv nio på kvällen. Det är redan fem timmar kortare dag.

Fredag 26 augusti
Fyllde upp hål i bokhyllorna på RK med böcker från källaren.
Per ringde – han vill komma på besök nästa vecka – det blir trevligt.
Regn på kvällen, kraftig blåst till natten
Slutet på TV-serien om polisen Cassie Stuart och morden för 40 år sedan som hon och hennes lag hade att utreda. Det kändes skönt att det gick bra för Meg (?), hon som levde ihpop med en svart man och var liksom "mamma" för ett fotbollslag. Att prästen till sist lät sin illegima dotter lära känna hans familj. Att mödrarna till de mördade ungdomarna fick en grav att gå till. Det var svårare att se att det inte blev ett bättre slut för de övriga två familjerna men livet måste väl ha sin gång, människan kan nog leva med det mesta om man orkar behålla sin självkänsla.

Lördag 27 augusti
Dålig sömn - en måne i nedan steg upp över kommunalhuset kl två
Strålande sol – regnet borta på morgonen men det blåste fortfarande friskt och flaggorna på torget står rätt ut. Blåsten höll i sig hela dagen så det blev ingen längre promenad.
Alexander blir tretton år idag. Jag är med och betalar en bärbar dator till honom. Han ringde och tackade för presenten.

Måndag 29 augusti
En regndag – och jag är fylld av spänning inför mötet tillsammans med distriktsstyrelsens arbetsutskott i KD. Ska vi få den hjälp vi behöver för att få avdelningen att komma igång igen?
Gode Gud
hjälp mig att vara en god lyssnare,
så att jag förstår och tar hänsyn till andras åsikter.

Mötet kände ganska bra
Vi kanske kommer igång med att ha möten igen efter ett år utan aktivitet
jag lovade att vara sekreterare och skicka ut kallelser etc
Distriktsstyrelsens arbetsutskott var trevliga personer.
Sekreteraren Leif kommer på vårt nästa möte och ska hjälpa oss med att ordna våra bankaffärer.
Undrar hur det ska bli i fortsättningen när vi i lokalavdelningen är så gamla ? Men den politiska verksamheten i Ljusdal i allmänhet lider av medlemsbrist i alla grupperingar.
Jag kunde inte sova- det var för mycket som jag behövde sortera efter mötet.

Tisdag 30 augusti
Per ringde kl 15.20 då han just startat från Sollentuna. Han anlände klockan sju och vi åt kålpudding med lingon. Sedan gick vi en sväng N. Gränsgatan- L Vintergatan c.a 2 km men Per ville ha mera så han gick ut en sväng till. Sedan gjorde han te och drack på balkongen.

Onsdag 31 augusti
Grått men snart lättade molnen. Det blev mycket varmt för årstiden frampå dagen 23 grader
Bibelstudierna började för terminen. Vi ska läsa Josua bok. Josua var en av de tolv spejarna som sändes ut för att rekognosera. (4 Mos 3) Han hette ursprungligen Hosea (4 Mos 13:9) men enligt 4 Mos 13:17 fick han namnet Josua som är detsamma som Jesus.
Josua som person är inte lika realistisk som Mose, han är ett ideal som hela tiden går i Mose fotspår och följer de budskap han fick från Herren. Boken har många drag gemensamt med Efesierbrevet. (Ef. 1:3, 2:8, 6:10). Berättelsen i Josua bok är berättelsen om hur löftet som Gud gav Abraham (5 Mos. 1:10) blir uppfyllt. De ska få komma till ett land rikt på vatten och möjligheter till ett rikt liv. ( 5 Mos 8:7) Vi behöver levande vatten i vårt liv! Vi får lära oss att detta inte går utan motstånd från fientliga makter. Liksom vi då vill följa Kristus hela tiden får kämpa mot fientliga krafter. Jos 1:14b = de uppmanas till krig liksom vi uppmanas kämpa emot alla ondskans andemakter i vårt liv med alla de utmaningar vi möter. Vi behöver rusta oss inför dessa utmaningar (Ef. 6:10 ff)
Att deltaga i bibelstudier är att hjälpa oss att tolka vårt eget liv. Fast vi har fått löftet om nåd är det ändå kamp och vi behöver en rustning!
Lunchen blev tomatsoppa från påse och till middag stekte Per filéer av Tilapia det var inte en särskilt smakfull fisksort.
Per har ordnat med ett nytt externminne till min dator och gjort kopplingar mellan datorn och laptop. Han har gjort kopia på allt och kommer att förvara dessa hemma hos sig. Jag försökte sätta mig in i de möjligheter som öppnar sig för mig nu då Per hjälpt mej med viss uppdatering i min laptop. Han har också lagt in några utmaningar i form av logiska pussel. Få se vad jag orkar ta till mig - jag är inte så alert numera - -

next   back

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig   |||    UPP
HTML-Edit logo