Dagbokstext
SEPTEMBER 2016


Höstmånad

LÖVRANKA

Pred 3:20 Allt går mot samma mål:
allt har kommit av jord,
och allt blir jord igen.

lingon

Tisdag 1 september
Så är vi inne i höstmånaderna. September - det brukar vara en underbar månad med den tidiga höstens färger och känslor.
Rönnbären blir allt rödare på träden uppåt backen.
Denna månad finns minnesdagar för Erik

Var trött igår kväll, somnade ifrån boken jag läste.
Det har regnat i natt. En frisk vind drar igenom björkarna. Flaggorna på torget visar att det blåser från sydväst. Himlen är grå men det är ljusare i sydväst.
Månadsuppdatering av hemsidorna - ”Dagens psalmvers” fungerar men ”En bön för idag” krånglar. Få se om jag kan hitta var felet ligger
Per tog mej med till skogen. Vi var på Mågamon. Han plockade svamp. Hittade massor, karljohan mes men också smörsopp, rynkad tofsskivling mm. Det var soligt och mycket skönt. Vi hade fika med och satt på älvbrinken med utsikt över älven.
Här fikade vi mitt emot platsen där barnen badade då vi bodde i Borr på 1960- och 70-talen
Det blev drygt 2 km promenad för Rolle och mej.
Hem gjorde vi omvägen via Ygsbovägen med en avstickare mor Malmyrströmmarna. I Färila stannade vi vid Delins och handlade, bl.a. korv.
Det blev en utflykt på ungefär fem timmar.
Väl hemma blev det rensa svamp som sedan förvällts och så småningom ska det mesta frysas in.
Per gjorde en svamp-paj till middag. Han bakade också en äppelkaka på äpplen som han haft med sig från Sollentuna.

Fredag 2 september
Klar morgonhimmel 8 grader. Vi for till skogs igen. Vi letade först efter Morvallströmmen men det var inte en väg för rollator dit så vi bestämde oss för Malmyrströmmen där det bl.a. finns en rastplats vid Ljusnanleden. Vi var ute från tio till tre och hade fikapaus vid vindskyddet vid Malmyrströmmen.
Rastplatsen vid Malmyrströmmarna

Per kommer med svampkorg och lingonhink

Jag rörde inte så mycket på mej utan satt till största delen av tiden och läste. Men jag var ändå väldigt trött då jag kom hem. Rensade en halv liter lingon och rårörde till middag.Vid tretiden körde Per mej hem men sedan for han ut igen och hade rensgaller med. Han satte sig för att rensa lingon ute någonstans på moarna. Han hade fått ihop till konten full. Dessutom hade han inte kunnat låta bli att ta hand om lite svamp. Han kom tillbaka strax efter sex. Då åt vi köttbullar med morötter och rårörda lingon och sedan ost och kex. Ett glas rödvin till detta.

Lördag 3 september
Jag vaknade halv sju – då var det solsken men snart mulnade det. Ingen blåst. Per ville ut i skogen en sista gång innan har körde hemåt. Strax efter nio körde vi mot markerna på mon utmed Ygsbovägen och parkerade vid infarten till en av de många stigarna. Per hittade ett bra blåbärställe och jag följde stigen som delvis var markerad som skoterväg. Det blev en riktig långpromenad, jag var ute mer än två timmar. Under tiden hade Per plockar en 3-litershink med blåbär och minst 5 liter lingon. Konten blev fylld till brädden, den som var halv på morgonen.
Det växte lingon överallt
Det var milt i luften, mulet men totalt vindstilla så det var skönt i skogen. Vi stannade tills halv tolv, Per rensade lingon och jag bara slöade. Vi var hemma i Ljusdal kl tolv, gjorde lunch på resten av svamppajen från i torsdags. Per körde kvart över ett, då hade det börjat duggregna.
Sedan körde jag en tvättmaskin. Nu kom det utlovade regnet. Tråkigt väder för Per att köra i men han hade ju läst väderleksrapporterna och anpassat dagen efter denna.
Jag slappade på eftermiddagen men gjorde en mall och svarade på mail.

Söndag 4 september
Morgon utan någon annan i lägenheten – och som vanligt är tid något mycket relativt och undflyende. Det verkar vara så länge sedan Per reste hem och allt är nu det gamla vanliga här i min lägenhet. Men minnet av att promenera på moarna utmed Ljusnan i septembersolen lever inom mej.
Det var en så fin gudstjänst i kyrkan som slog an flera strängar inom mig. Kollektbönen var just den rätta för min sinnesstämning.
Barmhärtige Gud,
när oro och bekymmer får makt över mig
hjälp mig då att vila i dig, skilja mellan stort och smått,
och lämna framtiden i Dina händer.
Amen.
Det är de uppgifter jag har åtagit mig i KD:s lokalavdelnining som ligger över mig och inte lämnar mig någon ro.

Vid kyrkkaffet kom vi att prata om konfirmationen för någon vecka sedan. Så få ungdomar som deltog! Vad kan detta bero på? Magnus tror att mycket beror på föräldrarnas inställning. Vi är nu i den tid som vi pratade om med oro i kyrkoråden på 1990-talet. Att föräldrarna är döpta gör numera inte ett barn till medlem i kyrkan utan just handlingen att barnet är döpt. Ungdomarna ska själva bekräfta sitt dop och detta sker t.ex. genom konfirmationen.

Måndag 5 september
Vaknade med en dröm fylld av välbehag – ett utomkroppsligt idealtillstånd för kropp och själ – och möttes då jag satte på radion av en entusiastisk recension av Kalman Stefanssons nya bok som tydligen också är i samma stil av utomjordisk känsla som jag var i min dröm. Det var ett så fint uppvaknande.
En fin solskenspromenad ner till sjön. Men vilken skillnad det är att gå på asfaltsgator! Jag blev trött på ett helt annat sätt än då jag gick på stigarna på tallmoarna förra veckan!.

Tisdag 6 september
Tvättade min jacka, jag hade spillt kaffe på den, Det var välbehövligt för helhetsinrycket också.
Medarbetarmöte i RK, jag fick fram att jag vill ha hjälp, fr. a. att gallra i bokförrådet.

Onsdag 7 september
Träff med gudstjänstgruppen – prat om vårt arbete, om samarbete med andra grupper som medverkar i gudstjänsterna – kyrkvärdar, koralkör - och vad vi kan göra för en utveckling av gudstjänstlivet.

Torsdag 8 september
Träff med Bengt Nyström på RK med att gallra i bokförådet. Vi fick en av lådorna i källaren tömd och sedan hade jag tömt ett par hyllor uppe i affären så Bengt hade mycket att köra bort till återvinningscentralen i Åkerslund.
Sedan satte jag mig på min balkong med boken som är om kokainsyndikaten i Colombia. Det är många otäcka episoder – detaljerad beskrivning av tortyr bl.a. så jag läser mycket kursivt.

Lördag 10 september
Sakta tunnas molnen ut efter en mulen natt. Bergen är fortfarande skymda av moln då jag sitter vid frukostbordet. Radoprogrammet Naturmorgon behandlar vårmarker. Men också Rolf Lidberg som var en man med många intressen. Försörjde sig på att måla troll Har bl.a. Arbetat med Medelpads flora.
Gjorde i ordning kallelsen till extramöte i KD och postade den.
Per ringde. Han var på väg till en vecka i Grekland. Carin vågade inte följa med på grund av sin värk i axeln.
Omväg på vägen till att handla mat. Varma sunnanvindar. En del gula löv far omkring i vinden men ännu märker man bara enstaka gula löv i björkarna och grönskan verkar nästan opåverkad.
Även idag blev det en stund att läsa på balkongen.

Söndag 11 september
Vägen till kyrkan motvind - sydvästan – så det blev medvind hem.
La märke till att det inte var några vattenpölar på trottoaren på vägen till kyrkan nu. Dessa pölar had varit där i många veckor. Äntligen har det torkat upp. Det har tydligen varit en torr och blåsig vecka.
I gudstjänsten kom jag att tänka på mitt sista besök hos Erik på sjukhuset då han förnekade att han hette Erik. ”Jag heter Calle”
Varför förnekade han identiten Erik? Kanske för första gången förstod jag hans smärta, hans avståndstagande från allt som hörde till identiten i familjen och allt som hörde till denna. Anade kanske något av vad som låg bakom hans vilja att bara höra till den gruppen som kände honom som Calle. - - -
Efter kyrkan var jag till Sylvia. Fick betalt för mina utlägg för KD och sedan en givande pratstund om både det ena och det andra.

Onsdag 14 eptember
Sopplunch. Sedan bibelstudium kring Josua 2. Skökan Rachab skyddade spanarna från israelerna från konungens utsända med en lögn. Var det rätt att ljuga för kungen? Hon var övertygad om att hon gick ärende åt den gud hon förstod ledde israeliterna. Hon hade blivit övertygad om att de gamla gudarna hade spelat ut sin roll och därför var det bäst att hålla sig väl med de som skulle komma att ta över makten. ”Man måste lyda Gud mer än människor”
Det röda repet kan ses som en symbol för Jesu blod. Blodet som räddar oss.

Torsdag 15 september
Dags att byta lakan. Tvätt Strykning.
Sov i nybäddad sänge med rena lakan och duntäcket. Det var dags att ta fram det. Jag har ofta frusit på natten den sista tiden.

Fredag 16 september
Var på RK i två och en halv timme. Tömde två kartongen i källaren på böcker. En kasse till Åkerslund och resten inplacerad dels uppe, dels i andra kartonger i källaren. Nu har jag ont i benen, har rört på dem på annat sätt än jag vanligen gör.

Söndag 18 september
Lite grått men förhållandevis varmt. Gick till kyrkan och tog hemvägen via minnesplatsen

Tisdag 20 september
Möte med KD. Vid mötet blev jag invald i styrelsen för lokalavdelningen och sedan då vi konstituerade oss blev jag utsedd till sekreterare. Vi fick några uppgifter omedelbart: att reda ut affärerna med banken, att byta bank och utreda hur det förhåller sig med inbetalda årsavgifter.
Sylvia hade gjort fina smörgåsar och rulltårtsbakelser till kaffet efter mötet. Klockan blev ungefär halv åtta innan vi satte oss till det bordet. Lars berättade lite om vad de behandlar i kommunstyrelsen.

Torsdag 22 september
Diakonen Lena Mill kom på besök, vi hade en trevlig pratstund, och hon bokade in en nästa gång för besök också!

Fredag 23 september
– för 21 år sedan nåddes jag av telefonbud från Södersjukhuset att min äldste son hade somnat in för gott.
Jag var ensam hemma, Roland var på möte över veckohelgen i Rättvik.
Jag höll på att gräva upp grönsakslandet.
Vissa ögonblick står klara i minnet.
minnessida
För Erik som vi kallade honom inom familjen var det säkert bra att hans långa lidande var över.

Lördag 24 september
Windows uppdaterade sina säkerhetsfiler och detta tog bort mitt OE så jag fick problem med e-post. Jag är lite trög och har svårt att komma igång med jobbet att hitta ett fungerande program.

Söndag 25 september
En temagudstjänst kring ”Psalmer i 2000-talet. Vi fick sjunga flera av dessa. Den första var 801, mycket passande denna årstiden. ”Sjung till Guds ära”, en psalm från Iona och den var lätt att sjunga eftersom det är en gammal melodi. Av de övriga kan jag säga att det ofta var svårt att följa med utan en duktig försångare. Predikan utgjordes av tankar kring dessa psalmers ord och lite presentation av författaren och musiken. Det är bra med sådana gudstjänster emellanåt. Det är så skönt att sjunga goda psalmer. Men nya melodier fordrar en försångare.
På hemvägen sjöng jag den nygamla ”Psalm för förtroendevalda” inom mig. Den var inte med i gudstjänsten idag men jag har ofta tänkt på den under årens lopp sedan jag först mötte den på 1990-talet som nr 821, nu 923 ”Herre, du har anförtrott oss en uppgift i vår kyrka”. Den har funnits i den finlandssvenska psalmboken länge.

Jag har hela dagen i fortsättningen försökt klura ut hur jag ska få till ett fungerande e-postprogram. Jag känner mig beroende av e-post för mina förtroendeuppdrag och för att hålla kontakten med mina vänner som ju de flesta finns på e-posten.
Till sist hade jag programmet inne men det gick inte att skicka så något fel är det. Får fortsätta en annan dag.

Måndag 26 september
Utflykt med RK – vi startade från Riotorget för en till en början dimmig färd mot Järvsö där vi hämtade upp ytterligare åtta rödakorsvänner mot målet Röda Korsets mötesplats i Arbrå. Där fick vi en liten presentation av verksamheten och bjöds på kaffe. Vi kunde gå runt i lokalerna och se vad de har att bjuda på. De har en större verksamhet än Ljusdal men har också anställda. Inte som vi i Ljusdal som driver verksamheten enbart med frivilliga.
Halv ett tog busen oss till Orbaden där vi fick lunch på hotellet. Buffelunch från ett rikligt smörgåsbord som jag passerade och undvek kraftiga ättiksinläggningar såsom sill och majonäsliknande röror. Så min tallrik såg ut att vara helt anpassad till en vegan! Men det goda brödet var tyvärr den typ som jag inte riktigt tål. Det var degigt. Huvudrätten var en fiskgryta med både rosa och röd fisk som var mycket god. Det är ett mycket bra ställe att äta festligt tycker jag! Och de hade en vegansk huvudrätt också men jag föredrog fisken.
Halv tre kom vi till Gästgivars - Hälsingegården som framför allt har mycket orginaldekorationer av Jonas Wallström. Dit kan det nog vara värt att ställa en utflykt näxta sommar om någon funderar!
Därifrån var det meningen att vi skulle starta hemåt vid halv fyra men dagen slutade med en olyckshändelse. Den äldsta deltagaren i resan Marianne A ramlade baklänges då hon höll på att stiga in i bussen. Hon hade fallit raklång på ryggen och det blödde kraftigt från ett sår i huvudet. Åsa larmade ambulans. AnnMari som är sjuksköterska kunde lugna blodflödet och ta hand om Marianne i väntan på ambulansen som dröjde. När den till sist kom sa de att de fått larmet kvart i – alltså tog det minst tio minuter från att vi larmat tills det kommit fram till ambulansen i Bollnäs. Det tog ganska lång tid innan de undersökt Marianne och ordnat så att de vågade flytta henne till båren i ambulansen. AnnMari följde henne på transporten till Hudiksvalls sjukhus Att de beslöt att välja Hudiksvall och inte Bollnäs tycks ha fördröjt vidaretransporten för denna ambulans körde inte om vår buss förrän vi körde genom Järvsö!
En trevlig dag med undantag för det tråkiga slutet. Hoppas att allt går bra i fortsättningen.

Onsdag 28 september
Bibelstudium Josua kap 3-4. Prästerna bär Förbundsarken över Jordan sedan floden stannat i sitt lopp. Ingen utom prästerna får komma nära. Man kan se vad som kunde ske i 2 Sam 6:6-7
Att gå över Jordan är en handling som sker i tro. Inte förrän prästerna har satt fötterna i vattnet så drog det sig tillbaka. Att gå över Jordan – kan ses som symbol för ett dop. Dopet är vägen in i det goda landet.

Torsdag 29 september
Duggregn under förmiddagen, vid tretiden började det blåsa och regna och lite åska. Kallfrontspassage!
Var bort till polisen och fick KD-protokollet påskrivet av Lena E.
Fortsätter med att fä datorn som jag vill. Misslyckades med att få in min sekundära adress – får väl försöka på nytt. Det är svårt att ha flera sidor med instruktioner uppe vid sidan av varandra – datorn vill inte lägga dem samtidigt då jag vill ha dem samtidigt

Fredag 30 september
För ett år sedan var det en galning som försökte tända eld på förvaltningshuset. Och ännu är det en byggarbetsplats som jag tittar ut på varje dag från mina fönster. Fortfarande står det under reparation – senaste budet är invigning till sommaren - - - -
Träff med Kristina Unger på Handelsbanken. Hon gick igenom mina bankhandlingar och såg vad som kan föras över och vad i övrigt kan göras för att få byta från Nordea till Handelsbanken.
Sedan var jag ner till RK och sorterade in fyra kassar med böcker som kommit som gåva. Det är svårt att bestämma vad vi kan behålla och vad som ska skickas till Återvinningscentralen.

lingon

next   back

lingon

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo