AUGUSTI 2017

Dagbokstext

JAG VET EN KÄLLA . . .

Jag vet en källa, bortom rum och tid,
en sval, djup källa, god att vila vid.

Där mörka flöden sorla står mitt hem
men denna källa är ej släkt med dem

Nej, hennes väsen är av annan art
och hennes vatten kväller mycket klart.

När natten varit ängslig, dagen tom
blir källans närhet nåd och läkedom

Per Erik Wahlund

 

Sommaren går mot sitt slut - det blir mörkare om kvällarna...

I den fulla blomningens stund börjar förfallet.
(Japanskt ordspråk)

gren

Tisdag 1 augusti
Så är vi inne i denna månad - augusti - skördemånad.
ett ljusfenomen som jag sett på himlen kl 3 på natten gjorde att jag kollade den punkten på himlen i dagsljus. Det visade sig komma från en teveantenn.

Onsdag 2/8
Sommarkväll i kyrkan med Englunds kapell – men jag orkade inte med deras ljudförstärkning så jag gick hem i den ljumma sommarkvällen.

Fredag 4/8
Rejält regn, mestadels ösregn hela dygnet
En dag då jag mindes dessa augustidagar för fem år sedan.
Men också en dag då jag fick besök av Teresia, Mårten, Annona och Lydia. De har hyrt en stuga i Delsbo ett par veckor och kom på besök. Kaffe och kanelbulle bjöd jag på. Annona var mycket bestämd att inte äta något sött.

Teresia mwd Lydia

De kom halv fyra och stannade två timmar. Trevligt att få träffa dem i lugn och ro. Vi pratade släkt och minnen.

Lördag 5 augusti – fem år sedan Roland utandades sin sista suck och fick ro. Det bästa som kunde hända honom.
Gråväder efter långvarigt och ofta rikligt regn. Slö med mycket lek i MahJong - ingen speciell ork på att vara aktiv. Läsning på balkong en och teve

Söndag 6 augusti
Kunde ta en fin promenad till kyrkan där jag tände ljus till Rolands minne.
Hem gick jag strandpromenaden och testade iPhone som kamera. Men jag har inte lyckats få över resultatet till min PC. När jag var nästan hemma kom ett par tunga regndroppar och innan jag hunnit hem var det fullt regn med stora droppar. När jag kom till egna porten en störtskur, jag blev genomvåt så jag fick byta kläder helt och hållet.
Flera regnskurar under eftermiddagen.
Klockan runt nio på kvällen – den underbara tid då kommunalhuset och husen vid Tällegatan är färgade i rött guld av den nedgående solen.
Lyssnade på Tarja Halonen i radio.

Måndag 7 augusti
Handlade mat och jordgubbar. Gjorde jordgubbstårta. Lagade till kycklingfileer till middag.
Per, Carin, Patrik och Minori kom halv sex. Vi åt middag och jordgubbstårta och sedan pratade vi minnen.
De for klockan tio till Borrgården där de ska bo.

 • Per hade satt in min nya stora datorskärm.

  Birgitta skriver: hon är mycket trött, hon har tömt sitt hus, städat vinden noggrant, fått tillfällig plats på vinden hos Mattie för sådant de vill spara. Det måste vara en upprivande upplevelse att byta bort sin invanda vardagsmiljö mot något nytt, att lämna så mycket. De byter postadress på lördag och flyttar in på Green Lane nästa måndag-tisdag.
  FULLMÅNE

  Tisdag 8 augusti
  Ont i handen då jag vaknade men inte haft några känningar under natten - det är väl då blodgenomströmningen kommer igång igen som det gör ont. Den nya stora skärmen ger fina färger och klara bilder. En del inställningar i skrivprogrammen verkar ha ändrats. Gjorde ett första försök att uppdatera mina hemsidor – började med dagens bön. Men det var ganska svårt för min programmering stämde inte.
  Denna dag asfalterade de äntligen trottoarerna utmed Kyrkogatan - efterlängtat!
  Det blev en intensiv tisdag för Per ville visa Hälsinglands skogar för sina familjemedlemmar. Han hämtade mig vid tio och vi for till Mellanljusnans naturreservat – närmare bestämt Håvrahällarna. Carin, Patrik och Minori gick därifrån till Skytresvallen. Per körde mig till Skytesvallen. Jag gick en liten bit utmed Pilgrimsvägen tills den nådde älvens strand och tillbaka. Per gick tills han mötte de andra som haft en jobbig promenad med vattenhinder och nivåskillnader.
  Sedan körde han upp på Björsjöberget till ett av våra bästa f.d. lingonplockningsställen för att visa Minori och kanske också av nostalgiska skäl. Patrik kom ihåg att han varit med där en gång då han var liten.

  Patrik på Björsjöberget

  Blockmark - inte promenadmarker!
  Vi fikade i Håvra i Vandrarhemmet, gamla folkskolan. Sedan körde Per via Ygskorset och Sjövästa till Ljusdal där vi hälsade på Eva på bokhandeln och de handlade.
  En fin rundtur och underbart väder med sol och sommarmoln och inte alltför varmt.
  Vi åt middag på den ganska nyöppnade krogen Janus i Ljusdal och där var bra. Jag tror att alla var nöjda med vad de beställde. Jag avlämnades hemma igen kvart över nio.
  Lyckades till sist uppdatera dagens bön och dagens psalmvers – det känns skönt. Det har känts så fel att det inte har blivit gjort ordentligt medan PC:n var obrukbar eftersom jag vet att jag har följare.

  Onsdag 9 augusti – Roland
  Carin reste tidigt med tåg för hon hade tid med sjukgymnast att passa. Klockan tio kom Per och Patrik och Minori till min lägenhet. Minori studerade fotoalbum och var också ut på köpingen tillsammans med Patrik till olika loppis och andrahandsbutiker.

  Minori och Patrik

  Per fixade en del bekymmer i min PC. Han satte igång med att ordna så att det finns direkt förbindelse mellan min laptop och min PC. Hoppas att jag klarar av det senare då jag är ensam. Men då mail i båda apparaterna fungerar så finns också den vägen att maila från laptop till PC:n.
  Sedan uppdaterade han OE – och det var inte det lättaste för honom för det var mycket som krånglade. Till sist efter att vi både fikat och varit ner och ätit lunchsmörgåsar på Janssons bröd så fick han det att fungera
  Per, Patrik och Minori kunde resa mot Sollentuna först klockan fyra fast de tänkt sig tre.
  Tack Per för all tid du lägger ner på att hjälpa mej med datorn ! !
  Nu sitter jag och skriver för fullt och uppdaterar min dagbok.

  Torsdag 10 augusti
  Mitt e-post-program fungerar nästan som förut och jag ska försöka vänja mej vid att det öppnar så annorlunda.
  Mina stela fingrar är inte bra att träffa rätt tangenter men det är mycket bättre på denna PC än det är på laptop som jag var hänvisad till då jag inte kom in i PC:n.
  Det är något som är annorlunda då jag öppnar e-postprogrammet men det fungerar att skicka stationery och musik ! ! !
  TACK till Per för ansträngningar att ge mig tillbaka mitt gamla program att leka i - men jag hoppas i alla fall att jag så småningom ska lyckas ändra inställningarna i OE som är så opraktiska nu.
  Lyckades hämta en fil från Laptop till PC !

  Fredag 11 augusti
  Dags för att bädda rent, tvätt och strykning.
  I tidningen står det om bibliotekets reparation, och att det ska öppnas igen 28 sugusti. Det ser jag verkligen fram emot!

  Söndag 13 augusti
  Anna Britta ringde och erbjöd skjuts till kyrkan eftersom det regnar. Gott att ha goda vänner!
  Det firades Konfirmationsmässa. Fina psalmer - bl.a. ”Se jag vill bära ditt budskap, Herre” och 766 ”Trosbekännelse” som slutpsalm.
  Tittade på SVTPlay på del2 av en film som jag missat och som del 3 ska gå i morgon. Ett otroligt sorgligt drama men jättefin bild då jag tittar på tevefilm.
  Solig kväll - - - jag gick runt Stenhamreskolan eftersom jag inte promenerat till kyrkan idag

  Måndag 14 augusti
  Vaknade kvart i åtta med en psalmmelodi i huvudet i ett strålade solsken. Det har varit en kall natt med temperatur som lägst 6 grader.
  Kollade mitt konto i Handelsbanken och blev lite förvirrad men jag tror att jag hittade vad som behöver åtgärdas.
  Dagens promenad gick genom Stenhamreskolans område – det är ju fortfarande skollov så man kan snedda där. Men en hel del personal tycks ha börjat idag. Sedan gick jag den lilla gatstumpen Hamregatan i motsatt riktning än jag gått tidigare och upptäckte att på en gård står en lång rad med bikupor! Alltid ser man något nytt om man har ögonen öppna.

  Tisdag 15 augusti
  Jobbade länge med att ansluta mig till DisGen, det svenska programmt för släktforskare och släktminnessamlare. Hoppas att det besväret kommer att löna sig när jag lärt mig att använda det, men till en början har jag svårt att förstå hur man manövrerar.
  Satt och läste på balkongen men det blev för kallt till sist.
  Teve-serien ”Unforgotten” berör – Carrie chefspolisen är så klipsk och så full av förståelse för de människoöden hon rullar upp. Och de människor som har tagit livet av en annan människa för kanske trettio år sedan har ju överlevt svåra upplevelser i ungdomen och verkligen blivit straffade av livet och hittat ett sätt art försona sig med samhället genom sitt yrkesval. Dessutom har de funnit människor i nutiden som älskar dem och kan hjälpa dem att leva vidare.

  Onsdag 16 augusti
  Väcktes på natten av att trygghetslarmet gick igång. Jag hade tydligen på något sätt råkat aktivera det. Men de ringde och kontrollringde så jag kunde avvärja. Men det blev bevisat att det fungerar!
  Jobbade för att förstå DisGen. Ganska tveksam till om det var rätt att köpa detta program.

  Torsdag 17 augusti
  Underbart ! ! Torget är rensat och städat – alla spår av byggnadsarbeten borta! Gruset från i vintras sopas bort, rabatterna rensas. Så det var åter möjligt att gena över torget för att komma till Anneli och få håret klippt som var vad som var arrangerat för denna dag.
  Konstverkdet av Sture Collin De sju dödssynderna är renoverat och kompletterat. Där ser vi symboliskt 1. Högmod 2. Avund 3. Vrede 4. Likgiltighet 5. Girighet 6. Frosseri 7. Lust

  Lördag 19 augusti
  Igår raderade jag den förargliga sidobilden i OE och sedan upptäckte jag att det blivit för mycket. Försökte eliminera skadan genom att installera om OE.

  Söndag 20 augusti
  Moln och sol mellan de ibland svarta molnen. Blåsigt, motvind till kyrkan och medvind hem. Psalm 783 Lär mig din väg får stå som sammanfattning av dagens budskap.
  Det verkar som om jag börjar få min anslutning till OE att fungera acceptabelt igen – hoppas att jag inte ropar hej för tidigt.

  Måndag 21 augusti
  Utflykt med RK till Härjedalen, start kl 08.00 hemkomst 18,30
  Bort följde bussen Ljusnan upp till Kårböle, sedan till det som Ann-Mari kallar ”den rätta sidan av älven” d.v.s. Karlstrand – Huskölen Storån – Flon. I Huskölens fd skola bjöds på förmiddagskaffe. RK hade beställt franska på Kak-Fén i Färila som hämtades på vägen förbi och kaffet kokades lokalt. Sedan bar det av mot Hede genom skogslandskapet utmed älven T o m en hök (?) kunde jag se sväva över öppen mark vid ett tillfälle. Nedom Hede var älven var mycket bred – i form av sjö med namn Viken. När vi kom närmare vårt mål såg vi Sonfjället men inne i själva samhället var det skymt av hus eller träd så jag kunde inte fånga det på foto. Då vi kom in i byn gick vägen på bro över ett vilt forsande tillflöde till Ljusnan.
  Hotellet där vi åt lunch hette Sonfjällgårdens Wärdshus. Vi fick biff a la Lindström med brynt färskpotatis, bönor och sallader.
  Sedan var vi inbjudna till Röda Korsets träffpunkt Kupan. Där visade några av de våra hur vi anordnar Bingo hos oss. Det blev ett livligt spel.
  Alice tog i stället mej med till den söta lilla kyrkan. Vi sjöng försiktigt två psalmer tillsammans, de som stod på psalmtavlan. Det var en fin stund.
  Alice
  Hemåt igen klockan tre. Vi for en annan väg, över vattendelaren till Ljungan via Vemdalen, Vemdalsskalet och Storhogna. Oerhört mycket nybyggda fjällstugor i detta område!
  Sista stoppet i Klövsjö ”Sveriges vackraste by” som alltså hör till Ljungans system.
  Mitt dåliga ben hindrade mig från att röra mig tillräckligt för att finna en verkligt bra utsiktspunkt i Klövsjö. Sedan hemåt via Rätansbyn, Överhogdal, Ytterhogdal och var så tillbaka i Ljusnans dalgång.
  Det börjar anas höst, en krispighet i luften. I dikeskanterna är det mycket rött av rallarros och nävans blad, gult av renfana. En fin dag vädermässigt.

  Fredag 25 augusti
  4 grader på morgonen och dimma. Sovit gott och vakande utan värk men det onda finns då jag börjar röra på mej. Det har nu varit besvärligt en hel vecka!
  Anna Kinberg Batra höll ett utmärkt tal i samband med att hon förklarade att hon avgår som partiledare. Hon ansåg att debatten har handlat om alldeles för litet om partiets politik. Varför problemen har fått växa utan att tas på allvar i en ärlig anda till en god lösning för samhället. Jag tycker hon har varit en utmärkt företrädare för sitt parti - aldrig gett efter för påtryckningar - och en självklar taleskvinna för Alliansen.
  Det var kyligt ute. Det märks att hösten är på gång. På Röda Korset tog jag hand om fyra av de kassar med skänkta böcker som väntade. Det innebär att jag gallrade bort böcker från hyllorna i motsvarande mängd som skickas till återvinningen. Var där mer än två timmar.

  Lördag 26 augusti
  Fina recensioner i pressen av Anna Kinberg-Batras avskedstal – rakryggat och ärligt. Men hur ska partiet gå vidare och fortsätta ledarskapet inom Alliansen?
  Konsert i kyrkan kl 19 – rolig konsert på temat Fåglar i klassisk musik. Några i Concezio Panones eget arrangemang men tonsättarna var t ex Vivaldi och Händel. Ett nytt namn för mej Eugéne Damoré som hade komponerat två polkor. Solist på piccolaflöjt Marta Rossi från Rom. Som extranummer spelade de ett arrangemang på Regnet det bara öser ner.
  Det blir kallt på kvällen nu – det märks att hösten är på gång.

  Söndag 27 augusti
  Måndag28/8
  Strålande solsken och klar himmel på morgonen.
  Jag är spänd inför det som ska hända på Torget idag. Återinvigning och namngivning av Kommunhuset i Ljusdal. I strålande solsken samlades många på Torget och hörde korta sammanfattningar av vad som hänt och hur det genomförts. Att huset efter trettio år i viss utsträckning var i behov av en genomgång och omdisponering påskyndades av branden 30 september 2015. Ett medborgarförslag om att en lokal för utställningar och allmänna sammankomster kunde tas på allvar. Gunilla Kindstrand höll invigningstalet och framförde Ljusdal som en plats där ljuset har ett alldeles speciellt skimmer som man inte har någon annanstans. Kommunledningens representant Yvonne Oscarsson förklarade att namnet nu ska vara Kommunhuset – ett hus för alla invånare. Bland övriga som yttrade sig var bibliotekschefen och ordförande för Hälsinglands konstgille. Kommunens informationschef ledde mötet.
  Jag tittade in i biblioteket som blivit ett ljust och lättillgängligt utrymme. Eftermiddagen var ägnad åt konsten i kommunhuset. Först samlades vi kring Sture Collins verk på Torget där han berättade om detta projekt som från början hade gällt tre figurer men senare successivt utvecklats till vad det är idag ”De sju dödssynderna som fått sin sjunde figur. Konstnären själv var mest förtjust i ”Vällusten” - den enda kvinnliga. Den är nu fullbordad och förklarades invigd. Sedan presenterades de två konstverk som beställts inom 1%-regeln om konstnärlig utsmyckning av offentliga byggnader - en i barnavdelningen av biblioteket av Britta Björs som inte har något namn och en pentatyk av Jakob Holmberg som inte var på plats ännu. Det nya utrymmet som avsatts för tillfälliga utställningar upptas av en installation som ska åskådliggöra branden och vad den medfört. Detta förklarades nu invigt.
  Sedan höll konservatorn Anna Catellani en föreläsning om att renovera skadad konst. Visade exempel på hur man lyckats med Anders Åbergs verk som suttit i receptionen men ännu inte kommit på plats

  Onsdag 30 augusti
  I går kväll var Lars, Else-Marie och Roger hos mig och vi pratade om vad vi ska göra första mötet med KD denna höst. Vi ska skriva ett lokalt program för vår grupp inför valet 2018
  så har det hänt igen. Datorn har gett upp. Denna gång själva maskinen Och jag har inte varit tillräckligt förtänksam att se till att spara allt som bör ha sparts.
  på förmddagen var med på en aktivitet då de öppnade arkiven och visade vad som finns i kommunhusets källare en underbar dag med solsken och det blir en fin promenad ner till Församlingshuset för första mötet med gudstjänstgruppen i kväll
  Vi träffades inför kommande söndag Friheten i Kristus Jan Anders är lite bibeltrogen – har ville hävda att tiden började med Adam och Eva. Men Guds dagar är ju inte som människodagar. Fördelningen av uppgifter blev den numera traditonella. Jag ska ta hand om förbönen.

  Torsdag 31/8
  Till banken och fick hjälp att åter programmera lösenkortet men kunde inte slutföra det uppdrag jag fått för KD: avsluta Sylvias tillträde till KD bankkonto.
  De vill ha protokoll samt stadgar
  Läsning. Lek med patienser. Vad annars kan jag göra utan datorn?
  Föreläsning på kvällen författarbesök av Viveka Sjögren fascinerande framförande "Om att läsa och att skriva" Hon berättade om hur hennes böcker växer fram, läste några prov, berättade om resor i författarförbunders regi till Georgien, Nepal och Jordanien Jag blev trollbunden av hennes framförande
  Per ringde - den nya datorn kommer till honom och han kan resa hit med den redan i morgon


  röda vinbär
 • next   back

  Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig ||| UPP