Dagbokstext juli 2017

JULI 2017

Skapelsemorgon -
nu genom regnet,
havsbruset, vinden
Guds röst oss når.
Tack Gud för marken,
skogarnas grönska,
Varje ny morgon
ny är din nåd.
Psalm 181:2

Smultronstraw

Lördag 1 juli Strålande solskensdag inleder det andra halvåret av 2017.
Efter frukost gjorde Tina melodikrysset och jag letade fotografier. Efter fika handlade vi mat. En promenad på en timme runt uppför Vintergatan, sedan Norra gränsgatan – Västra Gränsgatan tillbaka. JO jkom vid fyra. De intallerade sig på Borrgården och sedan kom de och vi åt ost och ett gott rödvin ”Terre de Mistral” cote du Rhone på balkongen med vit duk på bordet.

Söndag 2 juli
Solskensmorgon med klar himmel efter kall natt.
Tina o JO kom vid halv elva och vi åkte till Avholmsberget. Det har ofta tänkt åka dit men sällan varit lämpligt väder men så var det idag. Det är en strålande utsikr övr Dellen-sjöarna.
 • Utsikten från Avholmsberget
  De åt lunch men jag fikade bara. Sedan for vi mot Moviken där vi tittade på utställningen ”Konst i hamn”, t.ex.

 • ”På väg” Konstnär Helena Henning-Bernmyr

 • Fåglar

  Fortsatte sedan vidare runt norra Dellen – en väg vi aldrig åkt tidigare. Vi hade en sådan tur med vädret. Hem kom vi före klockan fyra där Kristina gjorde middag som vi förberett. Jag endast blandade grönsallad - annars var jag helt fri från matlagningen.
  Molnen rullade under eftermiddagen upp från väster och vid åttatiden började det regna. Då stack de till Borrgården

  Måndag 3 juli Grå morgon efter en mulen natt – dvs inte så kallt.
  Redigerade bild av Johan Öhmans gesällprov - ”mahognybyrån”. Tina och JO kom halv tolv. Efter en kopp kaffe åkte vi förbi Föne till Färila utmed grusvägarb med bitvis blommande vägkanter med ängsblommor, men vanligtvis lupiner. De är vackra men hör inte riktigt hemma i skogen. Fikade på Kakfén
  Det är stora arbeten på gång på genomfarten i Ljusdal med genomgripande nyasfaltering. Ibland måste man ta omvägar.
  Till middag åt vi kebabsallad från Salladsbaren. Och till kvällsgodis jordgubbar med glass på balkongen

  Tisdag 4 juli
  vanliga vädret med farande moln mot blå bakgrund och ganska blåsigt. Kyligt för årstiden 12 grader
  På eftermiddagen var vi till Källeräng i Delsbo och hälsade på min brorson Göran och Mirja och barnen Irmeli, Sunniva och Torgil. Källeräng är en gammal bruksby som jag inte anade fanns över huvud taget. Det var trevligt att träffa dem. De köpte huset för tre år sedan. Det är nära Mirjas barndomstrakter.

  Onsdag 5 juli
  en solig kylig och morgon, 11 gader. Det blev Shopping på stan och fika på Janssons bröd. På eftermiddagen var Tina och Jo till Anita – klockan sju åt vi laxfilé med potatis och sallad. De for till Borrgården kvart över nio.
  Solnedgången är fortfarande halv elva och denna fina kväll så var den gyllene i nordväst.

  Torsdag 6 juli
  JO och Tina reste hem igen klockan halv elva. De tog vägen över Edsbyn och Svabensverk och testade Våffelbruket. Tina ringde vid niotiden på kvällen och de hade de kommit hem igen lyckligt och väl.

  Fredag 7 juli
  Jag väntar ofta omedvetet på att någon finns hos mej då jag stänger teven. Just idag tänkte jag Tina. Det är inte så ofta det är Roland jag hör numera. Oftast är det bara ”någon” men just nu kändes det som om det var Tina. Det är förståss för att hon precis varit här.

  Lördag 8 juli
  grå morgon efter mulen efternatt men soluppgången klockan tre var strålande för jag vaknade till då och såg den.
  På morgonen hade jag Bengt E. Nyströms dikt ”Mitt liv rinner bort” i huvudet och den dikten får mig att tänka på min pappa och reflektera över honom och hans funderingar. Vad kan ha rört sig inom honom?
  Per ringde och berättade att de reser till Grekland på två veckor.
  De gav filmen ”Niceville” i repris. Jag läste boken 2010 och såg också filmen då den kom. De är väl värda att ta in igen.

  Söndag 9 juli
  Fina psalmer - nr 217 och nr 769 - och Vivaldi Largo som Interludium mellan texterna så gudstjänstdn var skön. Hem blev det promenad genom Knekarbacken med doft av solvarmt hö och trädgårdsnattviol och måra.

  Måndag 10 juli
  Jag var trött och slö utan energi. Lyssnade på Sibelius symfoni nr 2 i D-dur vid elva-tiden. Gjorde en mall som inte blev bra och mina manövrer krånglade fruktansvärt mycket, om jag klickade fel eller om musen var ostyrig vet jag inte. Det tog i alla fall timmar att få ihop det. Hörde på Dagny den 105-åriga bloggerskan. Man får ju inte sitta där hela tiden och bara vänta på att dö.

  Tisdag 11 juli
 • Vaknade halv fyra och såg soluppgången.
  Vaknade andra gången halv åtta och då var det mulet men solen skymtade genom molnen högt upp på himlen ovanför kommunalhuset. Byta lakan, tvätt, strykning,
  Handla mat. Jordgubbarna är tillfälligt slut, det har varit missväxt på grund av den kalla våren.
  Tittade på Morgan Freemans program i TV2 om vad olika religioner har för funderingar på Gud och skapelsen.

  Onsdag 12 juli
  en så underlig dröm på morgonsidan. Jag var i ett främmande land – placerades i en familj för att bli hemma. Alla pratade sitt eget språk men man förstod varandra i alla fall. Ibland försökte jag med engelska för jag ville bli förstådd av dem alla men om jag pratade med en individ gick det bra med svenska. En del av barnen var nyfikna och ville vara med mej, andra var lite blyga. Mamman var styrande och försökte leda. Hembiträdet var mycket rar och försökte hjälpa mej att anpassa mig och förstå deras sätt att vara tillsammans.
  Jag börjar tro att jag förlorat en del av mina förmågor att tänka och redigera när jag skriver. Eller också är min mus inte som den ska vara. Eller kanske en kombination? Det krånglar så mycket för mej - inte minst då jag ska sköta mina bankaffärer.

  Torsdag 13 juli
  Mitt arbete med släktträdet - ibland känns det som om min ambition att organisera det material jag har så att det blir överskådligt är övermaga och min dröm att ge liv åt de människor som sitter på grenarna i trädet absolut omöjlig. Får försöka koncentrera mig på enstaka individer precis som moster Britta gjorde. Om möjligt hitta källor. Har väntat för länge i många fall, eftersomde skulle kunna berätta för mig inte finns längre, men försöker skriva in de fakta som känns intressanta som jag minns eller kan hitta. Det finns så mycket på Google. Men jag behöver en bättre plan - ett definierat mål - och prioritering.
  Full fart på vägarbetet. De asfalterar rondellen vid COOP och trafiken leds delvis förbi huset där jag bor.
  Ett trevligt och informativt teveprogram – dokumentär om serien Barnmorskorna i Eastend

  Fredag 14 juli
  Var på RK men inga nya böcker att ta hand om. Doris bjöd på äppelkaka.
  Jag är så trött. Ska jag ge efter för tröttheten och lämna allt som behöver göras tills i morgon? Det är ju i alla fall en veckohelg så mycket kan inte effektueras förrän nästa vecka.
  Björns familj kommer på söndag. Lördagen är bara min egen. Och fredagskvällen ägnades åt kronprinsessans födelsedag som dominerade teve.

  Lördag 15 juli
  Det har varit en mycket klar men kylig natt men på morgonen drar allt mera moln upp från väster.
  Lät datorn på begäran installera Windows10 uppdatering och det var som jag fruktade - OE försvann. Jag känner mej helt oförmögen att ta itu med det på allvar. Har tagit tillbaka OE från E-disken men att fortsätta med att re-installera känns över min kapacitet idag.
  Min promenad blev att gå till bokhandeln och byta cirkelbok. Det var skönt och varmt i solsken, och så en liten regnskur vid fem-tiden!
  Ett teveprogram som jag inte tänkt titta på visade ge mig en hel del att tänka på. Först var det Ebba Busch Thor som var gäst hos Richard Olsson tillsammans med Suzanne Reuter som pratade om passiv aggressivitet – om hur man kan leva i ett äktenskap i vardagen alla dag under ett långt liv tillsammans. Hennes tankar gjorde att jag tänkte tillbaka på mitt liv med Roland. Vi kysstes aldrig på det sätt som hon beskrev och rekommenderade att ingå i det dagliga samlivet. Jag tycker inte om kyssar på munnen. Vårt liv var aldrig särskilt intimt. Men de sista månaderna var det också praktiska hinder eftersom de ville ha honom i en sjuksäng med höga kanter. Jag ångrar mycket att jag inte var honom mera nära då den sista tiden.

  Söndag 16 juli
  Efter klockan nio på förmiddagen hade molnen dragit upp ordentligt och det blåste. Fruktade att det inte skulle bli någon behaglig promenad till kyrkan. Men den var ganska fin, knappast blåst alls och regnet kom då jag var nästan framme.
  Den nyvigda prästen Edit Åkerlund ledde Apostladagens gudstjänst. Hon var klar och tydlig och sjöng bra. Underbara psalmer just på denna speciella dags tema. Psalm 200:7-8; 62:1-3; en ny psalm 785 – den hade en lite svårare melodi och som slutpsalm – lovpsalm 89 Se jag vill bära ditt budskap.
  Hon började sin predikan med denna dikt som jag har bland mina sparade dikter.
 • Det var bara tokar och dårar av Nils Ferlin
  Hemvägen från kyrkan i lätt regn men jag var genomvåt då jag kom hem och måste byta allt.
  Jag hade bankärenden som måste göras. Men det lyckades inte för det kom upp frågor som jag inte förstod mej på och sedan skulle jag besvara en kontrollfråga och det bokstaverades på en engelska som jag inte förstod. Det är nog färdigt för mej att klara sådant här nu. Jag måste försöka begränsa mina aktiviteter på datorn till sådant som jag klarar av utan hjälp.
  Björns familj kom vid fyra och då gjorde vi lunchmiddag. Björn och Gunilla hade handlat inför middagen. De samarbetade mycket fint i matlagningen och gjorde köttfärssås och spagetti för det var vad barnen önskat. Jag gjorde sallad som jag hde förberett då jag handlade. Måltidsdryck var för de flesta mjölk, annars hade jag äppeldricka. Senare blev det wienerbröd till efterrätt och Björn gjorde kaffe till mej och sig själv. Resten av kvällen satt de flesta i sitt hörn med mobiler med olika spel eller teve. De tittade också på fotografier. Klockan nio for de till Borrgården.
  Måndag 17 juli – Rolands 90-årsdag
  Per och Birgitta ringde med hälsning till pappa 90 år. Björn med familj kom vid halv elva och åt frukost. Sedan gjorde vi en promenad ner till minneslunden vid älven. Det var soligt med farande moln. En skön stund. Och det känns skönt att minnas att Roland fick sluta sitt liv i rätt tid och nu finns i våra minnen och på denna plats vid älven som funnits nära oss under livet.
  Men vädret såg ut att bli sämre och svarta moln drog upp i väster så vi gick hem samma väg via Knekarbacken. Regnet började precis då vi kom hem! Promenaden blev på 2,9 km sammanlagt enligt Gunillas stegmätare.

 • Vi gjorde jordgubbstårta och serverade den med kaffe.

  Sedan tog vi en paus. Jag sov en stund.
  Det drog ihop sig till åska. Något hände med datorn. Troligen bildskärmen som är slut.
  Klockan sex gick vi tillsammans till "Restaurang Gamla stan". Vi vuxna åt kyckling Souvlaki på deras sätt. Familjen åt Banana Split som efterrätt medan jag tog Irish Coffee så som på den tiden då Roland och jag brukade gå hit då vi skulle fira något.

  Tisdag 18 juli
  Jag hade ont i högra benet - kan det vara träningsvärk efter promenaden igår?
  Björn med familj kom kvart i elva och åt frukost. Sedan var vi tillsammans någon timme tills de for mot Siljansnäs.
  Det är roligt att få träffa barnbarnen och Gunilla någon gång då och då. Jag känner dem så lite. Alexander är nu längre än jag! Björn träffar jag ett par gånger per år numera då han är ute på sina affärsresor.
  Per ringde och vi diskuterade min situation nu då jag inte kommer in i min PC. Han lovade att hjälpa mig att köpa en ny skärm till PC:n. Han försökte peppa mig att våga göra mera i min laptop nu då skärmen har lagt av. Med sladd fick jag in foton men ser att det är mycket foto så att minnet verkar vara ganska fullt. Förstår inte hur jag ska kunna lagra det på ett bättre sätt.
  Åska på avstånd.
  Högerbenet är plågsamt. Är jag extra känslig för att jag saknar min riktiga dator?

  Onsdag 19 juli
  Vaknade utan särskilt ont men så fort jag började röra mig så besvärade det mig.
  Ringde HB och fick en tid för att i alla fall kunna betala mina räkningar fast jag inte kan använda PC:n.
  I LjP står om en dam som snubblat på de höga trottoarkanterna vid COOP-rondellen och skadat sig svårt. Håller med om att det verkligen är besvärligt där. Jag försöker gå andra vägar. Hoppas att det snart blir åtgärdat.
  Var till banken och fick hjälp att se vad som står i mitt bankkonto och att betala räkningar och att sätta in pensionen på mitt konto.
  Läste ”Granatmedaljongens historia” som moster Britta skrivit. Denna finns i mitt smyckeskrin!

  Torsdag 20 jul
  Värken i benet finns dold under ett täcke skapat av tabletter.
  Lena Mill kom på besök vid halv två och stannade cirka en timme. Jag kunde bjuda på mjuk pepparkaka med grädde, trevlig pratstund på balkongen.
  Håglös och svårt att bestämma vad jag ska göra. Släktträdet kan jag inte redigera utan PC:n. Kanske läsa i moster Brittas skrifter? Vacker kväll – men jag gör ingen promenad. Det blev teve, Victoria - teveserien om drottningen av England - sista avsnittet.  Lördag 22 juli
  Längtar efter att kunna ansluta till DisGen och börja sortera släktpapperen. Försöker läsa men somnar i stället. Boken jag har är ganska trälig, seg. Inte det ringaste spännande trots att den kallas ”roman om ett brott”.
  Åt rester - var allmänt slö – somnade gång på gång då jag satt och läste, på balkongen tills jag började frysa.

  Söndag 23 juli
  Denna dag passerar vi en gräns i sommaren. Solen går upp klockan 04.00 och ner 22.00. Dessa precisa tider blir för mej symboliskt – att vi går vidare mot då dygnet blir allt kortare. Redan 3 timmar kortare ljus sedan midsommar.
  Jag postade brev till Birgittas födelsedag. Jag gick till kyrkan men det blev nästan i mesta laget för det onda benet. Gick hem via Knekarbacken – epilobium och älggräs dominerar vid dikeskanterna.

  Måndag 24 juli
  känns inte alls bra
  Det har varit en klar och kall natt, dagen blev varm med blandade moln, svarta bland, sommarmoln ibland.
  Kristina-dagen så jag ringde till Tina och vi hade en pratstrund om sommar och ledighet.

  Onsdag 26 juli
  Orgelkonsert i kyrkan på kvällen. Det blev en fin promenad i skönt väder dit och hem igen. Concezio Panone hade valt svensk orgelmusik, delvis nyupptäckt. Stycken som jag fäste mig vid var bl.a. Meditation av Laura Valborg Aulin och Idyll av Emil Anjou. Milda mjuka melodier.
  Som avslutning egna variationer på våra sommarpsalmer, "Adagio och Toccata" över Den blomstertid nu kommer, dans över I denna ljuva sommartid, lullaby över "En vänlig grönskas rika dräkt" och variationer över "Det ringer till vila".

  Torsdag 27 juli
  Trött. Somnar då jag sätter mej att läsa. Sjusovardagen?
  Regeringen ombildas - det presenteras på ett sätt som för mej verkar genomarbetat. Statsministern verkade förtroendeingivande på mej, och jag tyckte nog att KD:s Ebba var lite för snabb.
  Till min stora glädje ringde Tina och vi fick en pratstund - funderingar om det aktuella.
  Det onda benet har långsamt blivit bättre och är nu bra igen.

  Lördag 29 juli
  Den gångna veckan har varit en passiv vecka. Utan min PC har det blivit mycket läsning och jag har snabbläst populärlitteratur från Röda korsets hyllor. Ofta har jag kunnat sitta på balkongen och läsa. Där kan jag sitta hur länge som helst när det är rätt temperatur och inte solen skiner in och bländar boksidorna. Jag har också spelat mycket MahJong på laptopen - använt flera timmar dagligen till detta.
  Städade bestickslådorna i köket – välbehövligt.

  Söndag 30 juli
  Idag firas inte gudstjänst i Ljusdals kyrka. Gudstjänsten är utlokaliserad till Vantjärn och dit kommer jag inte för egen maskin och har inte kontaktad någon med frågan om hen har tänkt köra dit och har plats i bilen. Lyssnade på radiogudstjänsten som bl.a. bjöd på en skön bön.
  Promenad till sjön i solsken. Det var 20 grader och väldigt stilla och lugnt, få promenerande ute. I träden fanns det fullt av småfåglar – ungfåglar. Nu sjunger inte fåglarna längre.

 • Men vägkanterna blommar rikligt, här mjölkört och renfana

  Fin himmel under solnedgångstimmen. Skön kväll - satt på balkongen och läste till halv tolv med ljuset tänt

  Måndag 31 augusti
  Bytte lakan, tvätt och strykning.
  Saknar att jag inte kan uppdatera inför månadsskiftet. Men Per har lovat att komma nästa vecka och hjälpa mej med att få ordning på datorn.
  På kvällen blåste det och himlen var klar. Det var skönt att läsa på balkongen. Och så är det slut på denna ovanligt kyliga julimånad 2017.


 • Smultronstraw

  next    back

  Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig ||| UPP