Dagbokstext
SEPTEMBER 2017


Höstmånad

LÖVRANKA

Pred 3:20 Allt går mot samma mål:
allt har kommit av jord,
och allt blir jord igen.

lingon

1 september
Växlande molnighet efter en natt med lite regn och ner till 7 grader Blir också en solig dag – Det har verkligen varit varannandagsväder denna vecka kommunhuset - olika kommunala verksamheter presenteras. Var på RK och tog hand om några böcker
Per kom med ny dator strax för sju. Vi åt fisk (stekt lax) med potatis morötter sallad och sedan kaffe med köpt äppelsockerkaka

2 september
strålande solskensmorgon. Datorn har jobbat hela natten och nu på morgonen så säger den 99% laddat - det är Windows10 efter vad jag förstår. Sedan är det innehållet som ska hämtas från externminnet och anpassas. Per stannar så länge ha behövs. Han fick in Windows10 under förmiddagen och jobbar nu med mina program. Lade in antivirusprogram mm.
Promenad ue på ljusnanleden i Måga. Skönt att röra på mina ben men jag fick ont i min vänstra hand som blev nästan bedövad för att jag hålllit så hårt i rollatorns handtag. Och jag var svettig och oerhört trött efteråt. Per plockade svamp som vi stekte till lunch sedan.
Till middag hade vi kyckling med ris, thaigrönsaker, och glass efteråt.

Söndag 3 september man talar om jubileum - 30 år sedan högertrafiken infördes!
Herre, lägger denna dag i DINA händer
Ge oss din blick för dolda möjligheter,
ge fantasi att finna nya medel
Gud, i din tjänst för fred och bröd åt alla.
Gud, gör oss kloka!

Per fortsätter att kämpa med att göra mina gamla program anpassade i datorn. Jag kör ju delvis med mycket ålderstigna versioner. Men han hoppas kunna få dem att fungera i den nya.
Middag åt vi på ”Gamla stan” Biff charlemagne.

Måndag 4 september
Satte inte foten utanför dörren.
På eftermiddagen släppte Per mej på att testa datorn.
Till middag festade vi på kycklingrester med svampsås.

Tisdag 5 september
Vad ska denna dag innebära? De ringde från tandkliniken och erbjöd årskontroll kl.13.30 så nu blev gjort.
Per hittade felet på programmet Outlook ExpressE som Win10-uppdateringen hade åstadkommit. Och kunde fixa det. ! Underbart - Massor av annat har han okså klarat av. Det känns fantastiskt!
Jag försökte mej på att göra FTP-uppdatering av mina hemsidor med Total Commander. Första försöket gick bra, men sedan bara krånglade det. Så jag behöver testa mycket mera för att lära handgreppen. Tur att Per stannar ytterligare en dag!

Onsdag 6 september
Tina fyller 60 år idag. Jan-Olof har lovat att fira henne alldeles speciellt med en hemlig resa.
Jag försökte göra det som jag brukar göra med uppstart på morgonen i datorn av dagbok m m men det gick inte alls bra. Bröt ihop. Per tog över datorn och gjorde en del justeringar och inställningar. Han stannar en dag till.
Vi var bort med återvinning, bytte bok på Bokhandeln. Till systemet och handlade middagsmat på COOP.
Jag försöker jobba med det nya i datorn och Total Commander så att jag blir lite säkrare på det nya sättet att arbeta.
Per gjorde lasagne till middag och det blev en stor sats för många personer så nu har jag lasagne och köttfärssås utan tomat i frysen. Bra att ha!

Torsdag 7 september
Fått brev från Tina där hon berättade hur Jan-Olof ordnat hennes föelsedag med b.a. spa-besök och mat och övernattning. Det verkar som hon var nöjd.
Per gjorde lathundar för mig för hur jag kan förenkla en del vanliga handgrepp i hans älsklingsprogram "Total Commander". Vi registerade detta program för mig. Jag var tung i huvudet och hade svårt att ta in vad jag gör.
Försökte komma på hur jag brukat jobba när jag gjort mallar. Men jag hittar det inte. Testade att jobba i PSP men det gick inte alls.
Efter lunchkaffe reste Per kl 13.20. Så fantastiskt av honom att ta hand om mig och min dator och finnas till hands också då datorn fungerar men jag ännu inte börjat jobba i den! Jag behöver mycket stöd men blir lätt trött .
Uppdaterade min hemsida dagens psalmvers och hoppas att det kommer att fungera. Jobbade med annat som blivit eftersatt och besvarade brev. Testade bildprogrammet PSP och märker att inställningarna behöver genomgång. Stängde inte av datorn för natten utan satte bara på strömsparläge.

Fredag 8 september
Försökte sätta på datorn men den tog inte emot inloggning av lösenord. Tog det lugnt tills jag kunde få kontakt med Per och berätta vad som hänt.
Var ut och köpte nytt påslakan och badhandduk. Fikade på RK. Träffade Torbjörn Brandt där. Honom har jag inte träffat på flera år. Vi pratade en stund. Han hittade en del böcker som han köpte.
Gick till Sylvia med höstens program för KD.
Hemkommen var jag mycket trött och benen värkte. Somnade vid matbordet. Sedan ringde jag till Per. Hans första tips var att stänga av datorn och sätta på igen. Gjorde så och jag kom in i datorn och kan skriva. Per misstänker att det var något med tangentbordet. Hoppas att det håller sig.
Nu är det dags att sända min webdagbok inklusive lästa böcker!
Dagbok på nätet

Lördag 9 september
Det är gråväder och regnskurar.
Ska försöka se det positiva i att jag klarar att uppdatera mina hemsidor och använda e-posten Det kanske kan räcka för idag? Jag har blivit mycket trött.
Använde datorn för att se på teve.
Jag har många funderingar kring hur jag gör när jag skriver och i övrigt arbetar i min PC. Det tar tid att komma in i delvis ändrade handgrepp.

Söndag 10 september
Ser på barometern att det är ett djupt lågtryck.
Det var duggregn då jag gick till kyrkan men solsken då jag gick hem.
Gudstjänst på diakonins dag – mycket fin gudstjänst. Som postludium spelade Lennart Eng Vivaldis ”Largo” och jag såg framför mig koret i Sollentuna kyrka på mammas begravning. Musiken bär minnen!

Tisdag 12 september
Städerskorna kom redan klockan åtta. Skönt att ha denna tjänst.
Bibelgruppen samlades kl ett kring Första Samuelsboken första kapitlet. Då vi läste kapitlet la vi märke till att vi har olika översättningar – det skilde sig mycket i en del av verserna.
Löften till Gud skall hållas. Liksom de vi ger medmänniskorna. Här läser vi att Hanna lovar att om hon får en son skall han bli nasir. (4 Mos.6)
Vi talade om barnlöshet - hur upplever vi detta i vår tid? Att vara ofruktsam kan också ha andra betydelser, t.ex. för en konstnär.
Riksmötets öppnande – såg en del av detta på teve

Onsdag 13 september
Jag gjorde uppdateringar i mina hemsidor om Mikaelidagen och Tacksägelsedagen. Märker att jag har glömt en hel del om hur jag kodar hemsidor. Så glad för att Per kunde ladda ner mitt tidigare använda program! Och Total Commander som han försökte lära mig att använda fungerar bra för mig - både för att använda FTP och för att söka filer i datorn som jag har glömt bort var jag har placerat.

Fredag 15 september
Var på RK och Anna-Britta och jag gjorde en borttagning av böcker eftersom det kommer att bli beslut på att minska antalet böcker till förmån för leksaker. Tanken är att jag ska fortsätta gallringen nästa gång.

Lördag 16 september
samma typ av väder.
Marie Öman var i Team Viewer med mej och vi fick igång PSP, men så gjorde hon något mera som trasslade till det en hel del så det blev åter svårigheter att använa PSP.
Tittade på Hasse Alfredssons film ”Den enfaldige mördaren” - upprörande hur en efterbliven harmynt ung människa blir behandlad för att han inte kan göra sig förstådd.

Söndag 17 september
Ingen bra dag. Vänsterbenet mycket besvärande, hela vägen uppifrån. Fingrarna ovanligt stela och därför är det svårt att skriva.
Gudstjänst med konfirmandinskrivning. Kyrkoval som startade kl ett så jag gick till Frälsarkransen och Minneslunden emellan. Det var kö till valet då klockan ett. Minns inte att jag sett kö vid det valet men jag har ju tidigare år varit administratör nästan alla dessa val utom det senaste så jag har nog på den tiden sett kö just då vallokalen öppnat.
Försökte PSP men förstod inte vad jag skulle göra för att få programmet att fungera. Sedan tittade jag på mina anteckningar som sekreterare för KD och upptäckte att jag inte har riktigt logisk ordning på det jag skrivit och upplevde det som virrigt
Och det är svårt att skriva för fingrarna är mycket besvärliga – tur att det finns stavningskontroll !

Måndag 18 september
Det var kallt. Dagens promenad blev till HB där jag fick förklaring på det som jag inte kunde förstå på Kristdemokraternas bankkonto och gjort mig förvirrad. Jag är tydligen alldeles för gammal att klara av alla handgrepp. Gjorde ett nytt försök att bemästra PSPx. Försökte öppna en jpg-bild men misslyckades. Det verkar som om mina försök i datorn utvecklas på samma sätt som mina försök med iPhone-telefonen. De flesta försök ger fel resultat. Jag och mina fingrar är inte vän med datorn

Tisdag 19 september
Vädret samma som senaste tiden. Sovit gott utan värk.
Fotvård kl 14 hos Gunilla som kunnat börja ge sina behandlingar igen efter att varit frånvarande efter ett benbrott.
KD hade månadsmöte med gäst Anders Ramstrand från Söderhamn. En trevlig bekantskap ! Han kändes ärlig och hängiven uppgiften att hitta vägar att arbeta för alla människors lika värde. Vi bestämde att Lars och Roger blir valkommitte men att alla kan komma med idéer. Eva B hade ordnat en god smörgåstårta.
Blev påmind om att det är dags att ta fram reflexerna för det blir fort mörkare på kvällarna. Också att jag måste planera för att förnya mitt pass.

Onsdag 20 sepember
Regnig morgon. Skickade utkast till protokoll för gårdagen och hoppas på kommentarer och rättelser/ tillägg.
Per försökte via insyn hjälpa mej med PSPx Det gick först men sedan blev det som förut. Jag försöker med en del men gör antagligen fel. På kvällen kom jag på att jag ska jobba på ett annat sätt än jag blivit van och lyckades följa en tutorial. Det var roligt att lyckas efter flera veckors uppehåll. Men få in en tube lyckades inte. Det är nog en hel del justeringar i mina bibliotek som jag behöver göra. Troligen också förbereda materialet och dess placeringar i diskarna innan jag börjar med att bygga bilden.

Torsdag 21 september - Höstdagjämning – Internationella fredsdagen
LÅT OSS BEDJA
att folkens ledare besinnar sig så att fred och rättvisa främjas
att världens resurser omfördelas och främst satsas på humanitära ändamål,
för krigsdrabbade folk,
för flyktingar och nödlidande,
för alla förtryckta
för hela skapelsen
att miljöförstörelsen hejdas,
att människor lär sig rätt förvalta jordens resurser,
att den kristna kunskapen förnyas
att det kristna arvet förs vidare till nya generationer
HERRE, FÖRBARMA DIG ÖVER OSS!

Söndag 24/9 Samma väder – låga moln och duggregn. Det har ännu inte varit någon rost så de kommunala blomsteruppsatserna står så fina. Lönn och rönn har allt mera färgglada löv- Gudstjänst med ganska få deltagande. En av psalmerna nr 798 Som liljan på sin äng passande så är i höstdagjämningstid. Kompletteringsinköp COOP 66,25 Så har jag då gjort en stor sats kålpudding. Det var jobbigt bl.a. för jag hade så besvärligt med mina delvis känslolösa händer. Måste ta ut alla mina gamla hushållsmaskiner eftersom en så stor sats köttfärs behövde assistenten för att jag skulle klara av den. Men det blev gott – en tydlig smak av lammfärsen jag hade använt. Måndag 25/9 Högtryck men låga moln, förhållandevis varmt. Lämnat påslakan till Maj. Hon tvättar. Vi drog lakan tillsammans. Ganska yr Fryst in kålpudding. Postat DNA-provet 21:- Öl 47.95 Björn kom strax före fem. Vi åt middag och satt och tog det lugnt. Både Tina och Birgitta ringde och de fick även tala med Björn. Vi avlutade kvällen kl 22. Tisdag 26/9 Vaknade efter sex och efter frukost for Björn vidare klockan sju. Ett molntäcke över landet, lugnt och omkring tio grader. Läste ut Brittas manuskript Till mina systerbarn: Hur det var då mamma var liten.Nostalgi och kulturhiatoria
Idag hade jag ett ganska långvarigt skov av halvsidig syn.

Onsdag 27 september
Högtryck med ett molntäcke över landet, omkring 10 grader. Ingen värk utom i vänsterhanden, men lite deppig fast jag inte förstår varför.
Sopplunch ötssoppa. Pianomusik av Concezio Panone b.a. fint ackompanjemang till stilla läst Herrens bön.
Bankkontakt kl 14 angående varför jag inte får in pensionen direkt på kontot. När jag kom dit hade jag glömt mappen, tänk att jag glömde mina papper hemma!
Jag var alldeles slut då jag kom hem och tog värktabletter.
Gudstjänstgrupp kl 18 inför Tacksägelsedagen. Vi ska pryda kyrkan men ordnar ingen försäljning av alster från höstens skörd. Det är något som inte känns meninfullt längre.

Fredag 29 september
Det är grått om morgnarna – fortfarande tungt molntäcke och varmt och högtryck.
På RK har de utförsäljning, bl a alla böcker gratis, och det var några som plockade åt sig av det som finns att välja bland.
Fyllde på släktträdet på min pappas sida.
Inget speciellt på teve denna kväll så jag gjorde en enkel mall och skickade ut till vännerna. Det är roligt att det börjar gå att göra mallar igen.

Lördag 30 september
Denna grå månad går mot sitt slut. Det har varit ganska jämnt väder. Tung grå molnhimmel och under den senaste veckan ovanligt högt luttryck. Ganska varmt. Gräsmattorna är kraftigt gröna och träden har knappast börjat släppa sina löv. Färgerna växlar från träd till träd, en del björkar är helgula, andra blandat i gult och grönt, rönnar och lönnar klädda i alla tänkbara höstfärger – grönt gult rött karmin.

lingon

next   back

lingon

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo