Bredbar leverpastej
stor sats
- 3/4 kg svinlever
- 2 hg späck
- 2 gula lökar
- ½ tsk kryddpeppar
- 1 tsk vitpeppar
- 1½ msk salt
- 1 msk socker
- 1 msk ansjovisspad
- mejram efter smak
- 2 ägg
- 125 g vetemjöl
- 7 dl gräddmjölk
- 1 hg smält avsvalnat margarin
- Mal lever, späck och lök tillsammans.
- Blanda i kryddor, salt, socker, ansjovisspad
- Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk
- blanda detta med levermassan
- sätt till det smälta avsvalnade margarinet
- häll i formar lämpliga till infrysning
- grädda i 175 ° varm ugn i vattenbad
(Passa så att vattnet inte kokar bort) Prova med vispkvist om pastejen är färdig.
Detta recept är modifierat från det som min mamma brukade göra till jul i konservglas. Det speciella med denna pastej är den ganska grova konsistensen och den tydliga smaken av mejram. Den hör till på vårt julbord.
UPP |
Mormors julskorpor
satsen ger c:a 100 småbullar = 200 skorpor
- 3 hg smör
- 175 g socker
- 850 g vetemjöl (=c:a 14 dl)
- 3 tsk jästpulver
- 1 msk kardemumma pulver
- 3 dl gräddmjölk
- Rör smör o socker till en jämn pösig
smet
- tillsätt mjöl, blandat med kardemumma
och bakpulver omväxlande med mjölken
- bakas ut i små bullar
- gräddas i 250 ° ugn högt upp i
ugnen c:a 10 min
- skäres medan de är varma (brytes med
gaffel) och torkas i svag ugn
Min mormor hette Ingrid Ahlberg och levde 1877-1967. Hon bodde hela sitt liv på Norrmalm i Stockholm.
UPP
|
Goda snitt
c:a 80 st
- 200 g smör el margarin
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g blockchoklad
- 1 dl finhackat syltat apelsinskal
- 1 ägg
- rör smör o socker pösigt
- tillsätt ett ägg och rör smeten några minuter
- tillsätt den hackade chokladen, apelsinskalet och bakpulvret och
arbeta in mjölet i smörblandningen
- forma degen till längder, pensla med uppvispat ägg
- grädda i medelvarm ugn (200 °) i c:a 10 min
- skär längderna medan de ännu är varma i c:a 2 cm breda bitar
Dessa kakor hör till på vårt julkaffebord, vi har "alltid" gjort dem.
Men bara till jul!
Receptet stod i en ICA-kurir ett av de första åren vi var gifta UPP
|