Fredag 3 mars Dags att ge sig iväg på vår resa med kryssning vid Kanarieöarna!
Tog bort ispiggarna på Rolands käppar. Och så blev det tåg till Arlanda- övernattade på SkyCity Hotellet.
Lördag 4 mars Det var rörigt på Arlanda, massor av folk och jag hittade inte den rätta incheckningsplatsen till en början. Jag blev helskärrad och fick yrsel. Äntligen fick vi den utlovade assistansen - det var en väldigt rar assistent. Planet blev försenat i avgången på grund av is - Det snöade. Den första sträckan var det mulet men klarnade så småningom upp. När vi sedan passerade sydöstra England såg jag de vita klipporna. Vid 12.30 lokal tid såg vi Teneriffa med den snötäckta konen av vulkanen Teide. Omkring klockan ett flög vi in över Gran Canaria. Till fartyget "Thomson Celebration" kom vi vid halvfyratiden. Roland visar sig behöva en hel del hjälp.
Söndag 5 mars - La Palma vaknade ute på havet - sol och en lätt vind. Lade under förmiddagen till i staden Santa Cruz på ön La Palma - med smeknamnet la isla bonita (den vackra ön). Det är den grönaste av Kanarieöarna. Vi var med på bussutflykt Scenic Tour Första stoppet var vid kyrkan Nostra Senora de los Nieves (Our Lady of the Snow) Det är öns skyddshelgon. Kyrkan har en ovanlig inredning med mycket tyg - draperier. Såg att Strelitsian blommar! Guiden berättade att ön har en unik fågelart -chaff (Fringilla coelebs palmae). Annars är det inte särskilt rikt djurliv här ute på öarna i Atlanten. Naturen är präglad av höga bergstoppar och djupa raviner. Vi kom till en gammal vulkankrater där det var mycket fin utsikt över huvudstaden och ut över havet. Vi såg vår båt där nere i hamnen. Öns mittlinje passerade vi i en tunnel ca 1000 m.ö.h. Vi stannande vid National Park Information Center - mycket intressant utställning om öns geologiska historia. Den norra delen av La Palma domineras av Caldera de Taburiente som är den största erosionskratern i världen med en bredd på 9 kilometer och ett djup på 1500 meter. Det är inte en vulkankrater utan en erosionskrater efter en förkastning. Vi for upp i bergen genom skogar av kanarietall. Bergssluttningarna är tvärbranta - svårt att förstå hur tallarna kunnat få rotfäste. Molnen skymde utsikten då och då. Bilvägen slutar vid Mirador de la Cumbre. Härifrån utgår vandlingsstigar för den som vill komma högre upp. Men vi stannade och fotograferade medan några spänstiga deltagare i bussturen vandrade en bit. La Palma har inga stora plager men är fr.a. ett mål för de som vill vandra och uppleva naturen.
mina bilder
En annan reseberättelse från La Palma
En engelsk informationssida om La Palma
Interesting geological pictures of La Palma
Måndag 6 mars - Madeira klar himmel, havet låg stilla utanför Funchal på Madeira. Det var en vacker trådskulptur på piren som föreställde Columbus skepp Santa Maria. Vi stannade ombord denna dag.
Tisdag 7 mars var fartyget till havs hela dagen. Lätt mulet och det blåste en nordostlig vind med vindstyrkan 7-8 Beaufort (halv storm). Men på eftermiddagen gick det att sitta på läsidan i solen.
Onsdag 8 mars - Agadir. Den hamnen var verkligen inte vacker. Vi följde med på utflykt med buss - först till Kasbah - restaurerade murar av ett gammalt fort. En turistfälla där vi översvämmades av försäljare, män med kameler som ville att vi skulle rida, och sådana som ville ha betalt för att vi fotograferade.
Gula sandstensklippor - ginst, euphorbia. Sedan genom staden som är återuppbyggd söder om den gamla staden som förstördes i en stor jordbävning 1962. Kvinnorna på gatan verkade alltid vara i fotsid dräkt och beslöjade, männen oftast i kavaj men många hade traditionella kläder. Gatuskyltarna i centrum av den moderna staden är tvåspråkiga med arabiska och latinska bokstäver. Agadirbukten har fin sandstrand och playan är väl utbyggd liksom turisthotellen utmed den. Vi var på Fantasia - en föreställning med akrobater, danserskor, folkmusik, ormtjusare och beduinryttare som sköt. Till sist besökte vi Medina - en rekonstruktion av hur byggnader såg ut i den gamla staden som förstördes 1962. Numera ett hantverkscentrum. Mycket vackra byggnader, vackra mosaikgolv.
Medina de Agadir bilder (tysk sida)
Medina de Agadir - en sida på franska
Torsdag 9 mars - Lanzarote. En bergig vulkanisk ö med spetsiga toppar. Vi stannade på båten hela dagen. Det var 15 grader varmt, nordostlig vind och vindstyrkan 3 beaufort. Det var festlig middag -Baked Alaska Parade vid efterrätten. Alla kockarna paraderade och alla uppassarna marscherade in med brinnande Baked Alaska. Sedan ställde de upp sig och spelade och sjöng flera sånger tillsammans.
Fredag 10 mars - Teneriffa Ljumma vindar och vindstyrka 5 beaufort. Landade i huvudstaden Santa Cruz som är en administrativ stad. Hotellen ligger på andra delar av ön.
Vi följde med på bussutflykt till Los Cañados - det nationalparksförklarade vulkaniska området kring vulkanen Teide. Den är världens tredje största vulkan och Spaniens högsta punkt. Vulkanen mäter 3718 m ö h, är fortfarande aktiv och hade sitt senaste utbrott 1909. Det gick uppför, uppför, uppför, in i molnen, på 1000 m.ö.h. kom vi ut ovanför molnen i tallskog. Tvärbranta berg. Djupa dalar. Vid 1800 m.ö.h. var det slut på skogen, lavamarker i alla tänkbara nyanser av brunt. Här hade vi ett kaffestopp i en servering som byggts i närheten av administrationsbyggnaderna för nationalparken. Vändpunkten var vid 2330 m.ö.h. där det finns en vetenskaplig station. Den stelnade lavan har bildat ett unikt månlandskap med praktfulla blommor som trotsigt reser sig ur askan. Det var för tidigt för att se blomningen - den kommer under några korta veckor i maj-juni. Jag försökte fotografera några av de buskar som växer i denna miljö.
Lördag 11 mars - Las Palmas. där vi fick lämna båten kl. 11 och fick en taxi till hotellet Reina Isabel. Vi fick ett trevligt välutrustat rum med balkong mot gatan. Middag åt vi i en av restauranterna utmed Las Canteras - den långa promenaden utmed badstranden.
Introduktion till Las Palmas
Söndag 12 mars Det var en mulen morgon. Vi åt varje dag frukost i matsalen - det var en stor buffé och mycket att välja på. Sedan gick vi på information på Fritidsresors lokal och följde efteråt med på en bussrundtur - stadsrundtur med svensk guide. Först genom hamnen som är den tredje största vid Atlanten (nr 1 New York, nr 2 Rotterdam) Det var ett uppehåll vid Nestormuseet Pueblo y Canario där det är uppträdande med folkdanser på söndagarna. I parken sjöng koltrast och kanariefåglar. Där la man märke till en skulptur som symboliserade guanchernas undergång. Det var f.ö. mycket skulpturer lite här och var i staden. Guancherna är den utrotade ursprungsbefolkningen på öarna.
Skulpturer - Canaris = hundar - var det litet här och där i staden. De är alla olika dekorerade av inbjudna konstnärer.
Vi fick sedan en tur genom de nyare delarna av Las Palmas och såg att husen är i många
pastellfärger. Det ger ett trevligt omväxlande intryck. Gatorna har namn efter olika personer - bland gatorna finns en som heter Olof Palme. På eftermiddagen var jag som alla dagar upp på hotellets tak och simmade i poolen. Det är skönt att simma i solvärmt vatten i solsken! Det var 20 grader varmt i skuggan. Sedan gick vi till Svenska kyrkan. Där deltog vi i gudstjänsten.
Om guancherna, ursprungsbefolkningen på Kanarieöarna.
Måndag 13 mars Vi satt mest på balkongen och läste. Balkongen är bra trots att den vetter mot gatan. Förmiddagssol och skugga på eftermiddagen.
Middag åt vi på Le Cerge que RiE. (Lyckliga grisen) Det är trevligt där.
På kvällen var månen uppe på den mörka himlen men stjärnorna ser man knappast för stadens ljus. På morgonen vid sextiden ser man Venus som morgonstjärna.
Tisdag 14 mars Solen går upp ungefär kl. åtta om morgnarna här. Det märks att det är dagjämningstid.
Efter frukost i matsalen gick vi till samlingsplatsen för "Ö-turen". Det var en fin busstur och guiden hade oerhört mycket fakta om ön att berätta under färden.
Först for vi upp till Caldera de Bandana utefter en väg som ibland var kantad med blommande mimosaträd och där slänterna ofta var planterade med pelargoner i blom. Husen är i många färger med vita ornament kring fönster och dörrar i valvform. Byn Bandana har vinodling, vallmo blommar som ogräs, såg ett enstaka fält som var alldeles rött så som jag minns från Gotland.
Utsikten från kratern var vidsträckt. Vi kunde dels se ut över havet och städerna på öns nordöstliga sida, dels ned i den djupa kratern av vulkanen vid Bandama.
Vidare genom byarna Tafira - Sta Brigida på vägen till St Mateo 850 m.ö.h där vi hade ett stopp för att kunna besöka ett café. Alla hamnade på samma ställe för det mesta var stängt. Bougainvillean blommar med stora mörklila blommor på murarna, i trädgårdarna ser man apelsin- och plommonträd, på fälten potatis, vid vägkanterna blommade bl.a. en ljuslila blomma som kallas majblomma - en gul jättestor fibblan som vi sett också på La Palma, en mindre gul blomma som kallas lyckoklöver, en större gul ranunkelliknande blomma och mycket annat. Men den stora blomningen lär komma senare. Vi kom så upp till den högsta punkt vi når på turen, Cruz de Tejeda - en vägkorsning som ligger 1450 m ö.h. i ett distrikt där man bl.a. har mandelodlingar. Trädens blomningstid var överstånden, frukterna kommer i augusti. Här hade vi ett stopp och kunde handla på marknaden, bl.a. mandelprodukter och annat lokalt framställt men också mycket krams importerat från Sydamerika. Utsikten härifrån är oändlig. Husen ser ut som vita prickar nere i ravinen. Längst bort, långt under molnen, ligger huvudstaden Las Palmas.
Sedan gick turen vidare åt väster och vi kom till byn Artenara där man fortfarande bor i grottor i berget. Det är svalt om sommaren och lagom varmt på vintern. Man har ofta en fasad mot vägen som ser ut som ett hus men sedan går bostaden in i berget. Därför kan man bygga och bo trots att det är så branta bergssidor och nästan inga horisontala ytor.
Artenara är Gran Canarias högst belägna by (1.230 m ö.h.) och känd för sin kyrka Santa Maria de la Cuevita, byggd i en grotta. De flesta gick dit upp men det var inget för oss gamlingar. Vi nöjde oss med att titta in i byns kyrka. Vi fick lunch i en restaurant som också låg inne i berget. Där blev vi bl.a. bjudna på typiska kanariska rätter. Först fick vi en sallad som inte är så typiskt. Man kunde också få en soppa men det var så varmt att de flesta föredrog sallad. En typisk rätt sedan krympt potatis små potatis
som man doppar i en röd sås som hade ett namn som jag inte uppfattade. Sedan friterad fisk och friterade köttärningar. Efterrätt en chokladmousse. Rödvin stod på bordet för alla som ville ha, liksom vatten. Men bara ett glas per person så det var litet besvärligt om man villa ha båda delarna! På vägen därifrån kom vi igenom den branta och klippiga dalgång där de berömda formationerna El Faile och Roque Nublo finns. Dalen kallas något som betyder Förstenat oväder.
Väger mot Teror gick genom tallskogar på tvärbranta berg, här såg vi bäckfåror, områden med svart lavajord i strömmar - minnen från forntida vulkanutbrott. Staden Teror såg vi först från ovan djupt under oss. Den ligger 520 m ö.h. Teror är en charmig liten stad och öns religiösa centrum. Den är fr.a. berömd för sin madonna - öns skyddshelgon Nuestra Senora del Pino som har sin basilika här. I Teror finns de typiska träbalkongerna som hör till den koloniala arkitekturen på Gran Canaria.
Onsdag 15 mars Det var växlande molnighet, men soligt och varmt, upp emot 28 grader på dagen och 21 grader på kvällen. Vi tog det mycket lugnt hela dagen. På kvällen åt vi på restaurangen Glada tuppen som vi blivit rekommenderade. Men jag tyckte att Lyckliga grisen var mysigare.
Torsdag 16 mars gick det ganska höga vågor ute på bukten. Det skummade över barriären. Vi tillbringade dagen ungefär som igår, middag på Lyckliga grisen igen. Det blev flamberade räkor på husets vis med en sås med ananas, paprika, champignoner mm.
Fredag 17 mars Det blåste verkligen! Men det är varma vindar. Havet skummade högt mot barriären. Det brusade kraftigt från havet. Playa de las Canteras är en underbar strand alldeles utanför hotellet och långt bort åt båda sidor. Jag lämnade Roland med tidningen på hotellets terrass mot strandpromenaden och gick på egen hand
barfota i vattenbrynet eller en bit ovanför en ganska lång sträcka. Men ibland kom en stor våg som gick högt upp på stranden och då kände jag verkligen av styrkan, kraften i vågorna. Det gällde att koncentrera sig på att hålla balansen, att inte falla omkull i vattnet eller dras med i vågorna. Det var skönt, roligt, spännade, och jag kände mig fri!
Lördag 18 mars - hemresedag. En solig och blåsig dag - det brusade kraftigt från havet. Frukost i matsalen - vi kommmer att minnas den färskpressade apelsinjuicen. Packningen var klar och vi sa upp rummet - transporten till flygplatsen gick 10.40 i minibuss. Vi fick bra hjälp av Fritidsresors representant på flygplatsen - nu fungerade assistansen. Det var behövligt för det var mycket folk i rörelse. Roland är så stel och har svårt att röra sig. På Arlanda mötte Per. Det var 0 grader- kontrast mot de 20 grader vi levat med under de senaste dagarna!
Söndag 19 mars Sol på vit snö, blåsigt och en kortvarig by av snö! Det blev en kort promenad.
Måndag 20 mars Vårdagjämning. Hem till Färila igen, satte nyckeln i dörren hemma kl. 18.30. Det är mindre snö här än i Stockholm och utefter den sträcka vi har rest med järnvägen. Den kallaste natten har det varit -26 grader här hemma. Det är en ovanligt snörik vinter i vårt land, det har varit snötäcke över hela landet sedan jul. Och mest i Sydsverige!
Vår behållning av resan? Jag är glad över allt jag kunnat få se och uppleva, alla fina minnen av natur och bebyggelse. Jag har mått bra av att simma i solsken i solvärmt vatten. Roland har mått bra av ombytet från vardagen och att få äta god mat. Kryssning är ett bra sätt att färdas för den som inte är så rörlig längre. Thomson hade ett bra utbud av utflykter, anpassade för olika grader av rörlighet. Jag fascinerades av ön La Palma. Det var också intressant med turerna vi gjorde till Teide på Teneriffa och turen till det inre av Gran Canaria. Men Agadir var ingen särskilt trevlig stad.
Photos from the trip Diary in English
|