Vår resa börjar allt mera likna en matresa...
6 maj torsdag Nu lämnade vi Prag. Mitt intryck av den staden var att det skulle behövas många dagar för att vidare utforska allt det som vi bara ”nosat på”. Eftersom vi inte är så pigga längre och har svårt att gå så klarar vi bara en enda sevärdhet per dag. Det var så mycket att se, så många vackra hus, så många
väl renoverade fasader ...Men samtidigt har jag en känsla av att vi har kommit för sent - det har blivit för mycket turister redan. Det är ju något fantastiskt med en mellaneuropeisk stad som inte bombades under andra världskriget. Tänk vad mycket som förstörs nu litet längre söderut i Europa!
Men nu tog vår chaufför Jirí oss till ett slott vid staden Benesov som heter Konopiste. Det låg uppe på en kulle och behärskade den omgivande landsbygden. Det blommade rosa körsbärsträd i trädgården och fasanerna skrek. Vid slottsporten finns en inhägnad för fåglar där en engagerad man berättade hur han tar hand om skadade och utrotningshotade individer, jaktfalk berguv m fl. Något liknande finns på flera ställen i Sverige, bl a i Tackåsen i Ljusdals kommun.
Slottet innehåller en makaber samling av jakttroféer men också många vackra rum. Något jag lade märke till var att det fanns friska blommor i nästan alla rum. Detta slott ägdes en gång av Frans Ferdinand, Habsburgarnas tronarvinge, han som mördades i Sarajevo 1914. Nu ägs det av den tjeckiska staten, liksom de flesta av dessa gamla slott i Böhmen. En dryg börda för skattebetalarna - men vilken kulturgärning utför man inte som underhåller alla dessa historiska byggnader.
Vi lunchade i Na Spilcí som betyder kvarnen - en nybyggd restaurant i gammal stil. Vi bjöds på en sallad, en klar soppa med frikadeller och spagetti, stekt fasan och som avslutning kaffe med en konstig kaka, ett mellanting mellan vetebröd och plättar med sylt och hackade nötter på. Bussen förde oss vidare genom det mjuka böljande böhmiska landskapet med de jättestora åkrarna, gula av blommande raps eller gröna av något sädesslag eller bruna och nyligen harvade. Äppelträden blommade, det var mycket äppelträd överallt där vår buss förde oss. Försommar! Vi passerade staden Tabor och vi lade märke till att där byggs några hyreshus med litet mjukare form och med vackra pastellfärger bredvid de äldre grå kasernliknande åttavånings hyreshusen som man annars såg överallt i omgivningarna av städerna. På landsbygden var husen samlade i byar med husen omgivna av större eller mindre trädgårdar. Man såg höns litet här och var men praktiskt taget inga kor eller grisar. Varifrån får de allt griskött som de äter?
Sedan kom vi in i ett område som präglades av de i södra Böhmen vanliga dammarna. På min karta var det massor av små sjöar men detta är konstgjorda sjöar, dammar, som bara är c:a en meter djupa och där man odlar karp. Vi såg också en damm som tömts på sitt vatten för att man ska kunna "skörda" karpen. Denna fisk skördas vart tredje år.
Vi kom fram till den idylliska lilla staden Trebon vars torg var omgivet av väl restaurerade gamla hus med vackra fasader i pastellfärger. | | Slottet var en långsträckt vit byggnad med det vanliga mönstret på väggarna - och omgivet av en engelsk park. Tydligen hade det varit någon form av karneval i staden för vi mötte många utklädda barn och pyntade lastbilar.
|
Så körde Jiri oss vidare mot vårt mål för dagen - Budweis(Ceské Budejovice). Färden gick genom ett böljande landskap med åsar och dalar och så - från en höjd såg vi vårt mål nere i dalen. Staden ligger vid sammanflödet av floderna Malse och Moldau och är en stor industristad. Men namnet är mest berömt för det öl som tillverkas här - Budweis. Detta öl skall icke förväxlas vid det amerikanska Budweiser som är något helt annat i smak och innehåll. Denna äkta Budweis görs av endast malt, vatten, humle och jäst och innehåller inga tillsatser. Vi som var med på resan kan inte glömma Leif lyriska beskrivningar av hur ett bra öl ska vara! En hälsning till Leif en sida om öl
Vi inkvarterades på Hotel Zwon (Svanen) som ligger vid det vackra torget mitt emot rådhuset. Från rådhuset hördes ett klockspel varje jämn timme. Vi fick ett stort och rymligt rum högst upp med takfönster. De gamla takbjälkarna var synliga inne i rummet. Jag tvättade upp våra stödstrumpor, annars hade vi med oss vad vi kunde behöva utan behov att tvätta upp något.
På kvällen bjöds vi på fyra-rätters middag med böhmiska maträtter på Budweisbryggeriet och även dryckerna ingick: Becherovka som fördrink och Budweis-öl till maten samt kaffe till efterrätten. Först en tomat fylld med ostkräm och gräslök, sedan soppa - klar buljong med spagetti och kött - följd av Bohemian Platter, en böhmisk tallrik med tre sorter - fläskstek, rimmat fläskkött och en rökt korv och till detta två olika sorters knödel samt surkål. Efteråt fick vi en tunnpannkaka med kolasås och glass - det hade säkert något fint tjeckiskt namn också (palacinky?). |