Augustifester


Kräftkalas och surströmmingsskivor

Dessa typiskt svenska augustifester -
På 1800-talet kom restriktioner som begränsade fiskesäsongen för kräftor. Varje fiskevårdsområde fastställer första dag då det är tillåtet att fiska kräftor. Kräftfisket började förr ofta andra onsdagen i augusti.
Detta skapade en "första-dagen-känsla" inför kräftpremiären, det datum då det blev fritt att sälja kräftor. En anledning att ställa till med kalas!
Sedan 1994 är det tillåtet att sälja kräftor hela året men traditionen med kräftkalas i början av augusti lever kvar. Nu för tiden är det oftast importerade kräftor som serveras. Ingen annanstans i världen har en liknande tradition utbildats, man äter inte kräftor utan exporterar gärna av sitt överflöd till Sverige!

lyktrad

Det tätnande mörkret och de ljumma kvällarna i augusti inbjuder till glada fester med kulörta lyktor, glada hattar och tjo och tjim ..
Det finns massor av attiraljer som hör ihop med en riktig kräftskiva! Papperstallrikar, dukar och servetter med kräftmotiv, kanske också haklappar, kulörta lyktor, roliga hattar, sångböcker, och drycker -- Och det är tillåtet att sörpla - det är ett särskilt ljud då man suger i sig innehållet i kräftklorna.
hattarhattar

Surströmmingsskivor

Surströmming har en mycket speciell lukt och många avskyr den. Men den som har lärt sig att tycka om denna norrländska specialitet äter den gärna med tunnbröd, mandelpotatis, hackad rödlök och lämplig dryck. När det gäller vad man ska dricka till surströmmingen råder det delade meningar mellan människor. Somliga föredrar mjölk, andra vill ha öl, och för många är den lilla nubben obligatorisk.
Man äter gärna utomhus på grund av lukten och man sjunger och har trevligt tillsammans. Kanske man samlas på en fäbodvall eller vid en sommarstuga, dukar upp på robusta gamla träbord med vit pappersduk som går att bränna efteråt.
2 fiskar2 fiskar2 fiskar2fiskar

Surströmming är konserverad genom en speciell jäsningsprocess då fisken packas i tunnor med en ytterst liten mängd salt. Vi köper den i konservburkar som oftast är litet runda på grund av de gaser som döljer sig inne i burken. Att öppna en surströmmingsburk kan vara ett äventyr - det kan hända att den doftande laken sprutar upp i ansiktet på den som håller i konservbrytaren --

in English

En doft som inte liknar någon annan lägrar sig över norra Sverige. Tredje torsdagen i augusti har blivit något av en nationaldag för oss i norra Sverige - det är premiär för surströmmingen!
Vi svenskar sätter i oss 700 ton surströmming varje år, vilket innebär att omkring 3,5 miljoner surströmmingar landar i våra magar. 58 % av den producerade surströmmingen säljs norr om Dalälven.
Sedan gammalt har man kommit överens om att årets surströmming inte ska säljas före tredje torsdagen i augusti. Det är inte lagstadgat längre men de trogna handlarna håller på detta - årets burkar kommer inte på hyllan tidigare.
Surströmmingspremiär 2011 är 18 augusti!

surströmmingens lovsång

Mel. Flickorna i Småland:

"Det är strömming ifrån Norrland
det är strömming med arom,
som kan fröjda alla gommar på gourmet och gastronom.
Det är strömming ifrån Norrland, oj, oj, oj med en odör
som är lockande och retande så att man nästan dör."

 

 

 


Ingegerd Uppdat. aug. 2011