Linda Gray Sexton Det sägs att en stjärna faller
Bokens jag är Allie som är en konstnärligt begåvad kvinna. Hon har en fantastisk förmåga att kunna uttrycka sina känslor med färger. Men hon håller sin konst för sig själv och låter ingen annan ta del av vad hon har skapat.
Det är så mycket kärlek i denna bok. Mellan Allie och hennes man Sam, mellan Allie och barnen Jamie, Meggie och Anna, framför allt sonen Jamie som hon älskar mest av alla. Han är det barn som ärvt Allies konstnärsbegåvning, det står klart redan när han är två år gammal.
Vi får ta del av vissa episoder detaljerat, t.ex. förlossningen då tvillingarna Meggie och Jamie föds. Det är en så fysisk upplevelse, fylld av lidelse. Vardagens rytm präglar det daglige livet. En är helt fascinerande berättelse om en familj som lever lyckligt tillsammans i arbetet på en hästgård i respekt för varandras egenart och behov. Allie har växt upp med en mamma som respekterade henne och hennes egenart. Hon lät mig helt enkelt göra framsteg på egen hand och fungerade som en bra lärarinna där hon satt tyst bredvid mig. Det lärde mig att bli uthållig och arbeta flitigt med något som jag så småningom lyckades allt bättre med.
Sam har hjälpt henne att bli delaktig av allting, på ett fullständigt naturligt sätt visat henne hur livet har sin rytm på en lantgård, beroende av växter och djur.
Men ödet slår familjen med ett hårt slag då den lille Jamie dör. Allie går in i sig själv och isolerar sig. Hon är helt uppslukad av sin egen sorg och har ingen tanke på att de övriga i familjen också saknar den lille. De skulle behöva dela sorgen med henne.
Det var en underbar sammanhållning i denna familj även om den sattes hårt på prov då Allie sviktade psykiskt.
Kristin Hannah: Viskar ditt namn
Några citat: ta fram ditt liv i ljuset, Mikaela, se på det, för en gångs skull, så kanske du blir förvånad över vad du ser.
Det var så det var under den tiden. De bästa stunderna var stilla ögonblick som detta. De lärde sig, var och en av dem, att lägga märke till saker som de en gång hade tagit för givna. Och vara tacksamma för vad det blivit av deras liv.
Hur viktigt det är med hur medlemmarna i en familj ser varandra och uppfattar de övrigas reaktioner på svåra händelser. Kärlek - så många olika grader det finns av detta. Och hur olika de två parterna i ett förhållande kan uppleva sin kärlek. Så fint denna författare kan skriva om sådant.
Jan Guillou Blå stjärnan
Mina tankar: En del av vad som hände under kriget 1939-1945 som vi vanliga svenskar inte hade en aning om har Guillou här broderat ut på sitt mästerliga sätt. Han tvekar inte för de mest osmakliga detaljerna. Det var mycket intressant att få veta något om hur den norska motståndsrörelsen arbetade under dessa år. Inte minst att få veta om vad kvinnor som Eva Kløvstad uträttade, och vilken ställning hon hade i den militära rangordningen under operationen Exodus, då norska judar fick hjälp att fly till Sverige bort från masstransporter till Polens koncentrationsläger.
Baksidestext:en nya generationen Lauritzen kliver fram. I centrum står äldsta dottern Johanne. Redan i början av kriget arbetade hon som kurir åt den norska Hjemmefronten. Nu befinner hon sig i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi, rekryterad av den brittiska spionorganisationen SOE.
Hon befordras till kaptens grad i den brittiska armén. Efter en rad spektakulära sabotageinsatser får hon ansvar för den största och viktigaste operationen: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen. Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan.
I den femte delen av berättelsen om familjen Lauritzen gör Jan Guillou ett gästspel i sin mästargenre – spionromanen. Tiden (1941-42) är densamma som i Att inte vilja se, men vi möter en helt annan och sällan skildrad verklighet av andra världskriget.
Steven Saylor: ROMARBLOD Här möter vi verkligen mycket blod som blir utgjutet och utan urskillning! Vi får också en aning om de stora klasskillnaderna, synen på människovärde, slavarnas ställning, klyftan mellan rika och fattiga, hur få de rika är och hur många de fattiga.
Denna roman utspelar sig i Rom, ca år 80 f.kr. när Sulla är diktator. En man står anklagad för att ha mördat sin far, och den unge Cicero har anlitats som försvarsadvokat. Han tar i sin tur hjälp av en man som heter Gordianus, men som kallas för Hittaren. Gordianus är en slags privatdetektiv, och han gräver fram sanningen med mycket hjälp från Ciceros slav Tiro. Deras sökande för dem genom Roms stekheta, stinkande gränder, till horhus och palats. Ju fler trådar de drar i, desto större blir härvan av lögner och svek. När dagen för rättegången är inne står det klart för Gordianus att den sanning han uppdagat hotar den innersta kretsen av Roms ledarskap, och även honom själv.
Rättsfallet bygger på ett av Marcus Tullius Ciceros verkliga fall. Steven Saylor har helt enkelt tagit Ciceros första försvarstal i en mordrättegång och utgått från det.
Persongalleriet är en blandning av fiktiva personer och personer som har existerat i verkligheten. Det är ett bra knep att använda sig av en påhittad person i huvudrollen, eftersom det ger författaren större frihet att fantisera runt de riktiga personerna och händelserna.
Romanen blir trovärdig genom alla historiska detaljer och beskrivningar av t ex kläder, boende, geografiska namn och platser. Och med Gordianus som guide får vi en trovärdig bild av antikens centrum, man får också ta del av dofterna från en miljonstad utan moderna sanitetsanläggningar!
Mary Stwewart: Figurer i högre skolan
En berättelse som börjar som en berättelse om Wien och Spanska ridskolan men blir något helt annat. Vad är det för mystiskt med Vanessas man Lewis? Vad har hänt på cirkusen? Veterinären Vanessa och Timothy har blivit inblandade i ett otroligt äventyr och det blir hela tiden allt mera intrasslat.
Något som gav färg och miljö var skildringarna av de blommande ängarna på försommaren i Österrike. Också de övriga miljöbeskrivningarns från Wien och från cirkusen är fascinerande.
Jane Aiken Hodge Bortom all min längtan
Camilla Forest har blivit utkastad från huset där hon tjänstgjort som guvernant. Hon blir räddad ur sin belägenhet av Lord Levenham. De gör en överenskommelse om att ingå ett skenäktenskap för att han ska uppfylla de villkor som erfordras för att han ska kunna överta sitt arv. Han har tagit tjänst som diplomat i Portugal som är på Englands sida i kriget mot Napoleon. Napoleons trupper invaderar Portugal och de blir fast i fiendeland. Efter många äventyr lyckas de komma tillbaka till England och allt ordnar sig till sist.
Gabrielle Zevin: Livet enligt Fikry
Ur baksidestexten: En rolig, bitsk och tänkvärd berättelse om att få en andra chans, om kärleken till böcker och kärlek mellan människor.
En underbar bok full med citat om böcker och läsning. Kanske inte helt fri från tankeluckor kring hur det hela utvecklas men på det stora hela en troget genomförd ide om hur viktigt det är med en bokhandel som samlingspunkt och som ger goda relationer mellan grannarna i en liten stad.
Riktiga böcker med ord på papper, ord som är värda att bevaras. Tankar som skapar gemenskap.
Ingen människa är en ö – varje bok är en värld.
En stad är ingen stad utan en bokhandel.
Anders de la Motte Ultimatum Det är en stark komposition. Vi får omväxlande följa både brottslingarna och poliserna, både de ärliga poliserna och de korrumperade, och deras kontakter med regeringen.
Mina tankar: Det är en stor brist att denna bok som kommit till mig i bokcirkeln är andra delen av en längre historia och jag inte har någon aning om vad som skett tidigare. Man får mycket hänvisningar till det som skett tidigare. Men jag tror att jag då boken kom till sitt slut på något sätt kände mej nöjd med hur historien avslutades.
Morris West: Harlekin
En bok som ger oss något att tänka på. Vad gör det med oss som människor att leva på toppen av ett finansimperium? Ett nutidsdrama med datafiffel, kidnapping, lejda mördare och brutalt våld – sådant om vi läser om i tidningarna varje dag - även om handlingen är tidssatt till 1960-talet. Kanske våldet är ännu lite mera brutalt idag men annars är världen sig lik.
Georg Harlequin: Jag gömmer mig gärna bakom mitt namn – Harlequin , gycklaren. Gycklaren får alltid förlåtelse, för han får skrattarna på sin sida även när han är elak. Medan bödeln är mannen utan namn, den maskerade. - - - Men handlingen, den slutliga oåterkalleliga andlingen, fingret som rör avtryckaren, skulle ni kunna döda en människa med edra egna händer, mr Harlequin? - - - Hur skulle jag kunna svara på den frågan innan ögonblicket är inne? - - - Det kan ingen veta. Efteråt vet man det. Då är det enkelt, stimulans, reaktion, rationalisering, sömn.
Citat: Vi råkar vara en enda värld där alla är beroende av komplicerade handelsmönster och fördelningen av våra allt mera sinande tillgångar. Följaktligen måste vi kunna tolka och behäska en väldig mångfald av variabler. Datorn kan klara detta, människan kan det inte, inte utan hjälp.
Bordsbön inför den bröllopsmiddag som avslutar boken: Vi får äta när andra går hungriga.Vi får skratta när andra måste gråta.Vi tackar dig för det vi fått. Giv oss att vi alltid måtte minnas de andra som intet har, och göra vad vi kan för att hjälpa dem I Faderns, Sonens och den heliga Andens namn. Amen
Morris West: Cassidy
En bok från 1996. Bokens jag är Martin Gregory, svärson till Charles Parnell Cassidy som utsett Martin till sin testamentsexekutor.
Cassidys dotter Pat säger: Jag tror att det är en tjänst han behövde få gjord.
Handlingen förlagd till Australien på 1980-talet. Det var ett riktigt getingbo Martin skulle utreda med ekonomiska tvivelaktigheter och förbindelser med knarkmaffia.
En av de som ibland hade samarbetat med Cassidy sade att “han förstod att det som till synes var en enda färg är en kombination av många”.
Olle Lönnaeus: Det som ska sonas
Journalisten Konrad Jonssons adoptivföräldrar har blivit mördade. Konrad Jonsson reser till Tomelilla på polisens kallelse. Han börjar forska efter vad som egentligen hänt hans mamma som försvann då han var sju år. Spåren leder bakåt i tiden, till barndomstrakter där intolerans och utanförskap döljs under en stor kollektiv tystnad. Invandrarfientligheten är påtaglig. En välskriven berättelse med flytande språk och fina lokalbeskrivningar.
Muriel Barbery: Alvernas liv
En bok som fascinerade mig genom författarens sätt att använda språket. Ordrikt, flödande, beskrivande, med välformulerade tankar om naturen, sammanhangen, musikens roll.
Översättaren har lyckats förmedla detta Handlingen är fantasybetonad på ett säreget sätt.
Jag har skrivit ner ett fåtal citat ur boken som kanske ger bakgrund till vad jag skrivit ovan.
Om livet på landsbygden: Vår Herre samsas alldeles förträffligt tillsammans med folktro och fabler, och där man anar att makterna driver sitt spel och ställer till otyg som stadsborna för längesedan har glömt.
När Maria strövade omkring i skog och mark stod hon i ständig kontakt med naturens flöden i form av omätbara men osynliga linjer som gjorde henne mottaglig för tingens svängningar och frekvener.
Eugeníe minns sin barndom Hon hade aldrig ens kunnat tänka sig att andra människor inte lystrade till liknande inre dialoger som först hade tagit formen av ljuv musik vid kontakt med naturen, men fördjupats ytterligare då hon fått följa med till kyrkan och kommit underfund med vad psalmtexterna egentligen betydde.
Med ens slog det henne varför orden som mässades i kyrkorna förenade så många själar och samlade så många troende, hon blev medveten om språkets makt att tangera det outgrundliga och att sätta ord på sådant som samlar och bygger upp.
Vad skiljer alverna från människorna i denna berättelse? Alverna prisar det vackra i världen men vet inte hur man leker med verkligheten. De lever i en storslagen värld som är evig och statisk.
Prästen tänker efter ett griftetal: Varje individ har sin egen berättelse som skiner någonstans i historiernas himmel och leder någon vart i profetiornas och drömmarnas himmel.
Anna Jörgensdotter Bergets döttrar
En berättelse om en familj i Järbo utanför Sandviken och barnens öden
År 1938 i början möter vi Karin som älskar att berätta sagor om prinsar för sin syster Sofia-
Edvin när något blir utropat så blir det också uttittat och petat i, det blir sårigt och ömt, ont, blir en skada mer än en lisa
Aina behöver veta att Gud är en människa som har händer att sträckas ut och hjälpa...... Hon behöver veta att Gud såg väven som är framsidan av människans liv, då när människan bara ser den oroliga baksidan.
År 1958 Aina är död Syskonen träffas den 1 maj hos Edvin vilket har blivit tradition. Hos Edvin finns teve, det är inte alla som har. Man samlas gärna hos den i byn som har en sådan apparat
Lillemors klänning sitter illa. Alla klänningar bär sig åt så mot Lillemor, bär sig åt som tält. Lillemor klär sig helst i byxor-
Min kommentar till boken: Deras liv är ganska olika det liv jag levde under dessa år.
Margaret Atwood Alias Grace
Alias Grace bygger på den sanna historien om hembiträdet Grace Marks
som 1843 tillsammans med James McDermott blev anklagad och dömd för att ha mördat sin arbetsgivare Thomas Kinnear och hushållerskan Nancy Montgomery. McDermott blev hängd men Grace Marks blev benådad från dödsstraffet och spärrades först in på ett mentalsjukhus och efter det ett fängelse.
Doktor Simon Jordan blir intresserad av historien och den minnesförlust Grace hävdar att hon har under tiden för dåden
– han vill intervjua henne för att se om han kan locka fram minnet igen.
Likaså är det inte bara en fråga om Grace Marks var skyldig eller oskyldig.
Det är även ett historiskt porträtt av stora mått. Livet i fängelset ställs i kontrast mot livet som hembiträde och även mot en fattig uppväxt i svältens Irland.
Citat: religion och prygel är de enda botemedel som finns för förtappade varelser
Jag hade mycket roligt då jag läste Simons brev till sin vän Edward om vardagslivet. Simon ser vardagens prövningar med glimten i ögat.
Fängelse = ett ställe som medvetet tillåts vara hemskt, för om ett fängelse inte var det, vari skulle då straffet bestå?
Byborna i Northern Hill anser att kyrkan är en bur där man kan stänga in Gud så att han förblir inlåst där, och inte vandrar omkring på jorden under veckorna och lägger näsan i blöt och ser in i de mörka djupen hos falska hjärtan
Grace har ännu inte förstått att skuld inte är någonting som drabbar dig på grund av något du har gjort utan på grund av vad andra har gjort mot dig
Mycket intressant tyckte jag att författaren hade de för den tiden så populära quiltarna som ett tema i berättelsen - boken slutar med en liten betraktelse över "Paradisträdet"
Boken fängslar mig. Så väl sammanflätad berättelse.
Ann Lagerhammar: Det som ögat ser
Från baksidestexten: Det är en stark roman om längtan efter kärlek och tillhörighet. Om att finna sin egen väg i livert, bortom alla normer och regler och påtvingade roller. Att älska och bli älskad för den man är
Några citat från när Klas beskriver glädjeämnen i sitt arbete som forskare känslan då en svår knut går upp och paketet nästan öppnar sig av sig själv det är historikerns belöning
det är som att lägga pussel - att hitta alla dessa samband och tillfälligheter, och få dem att hänga ihop och bilda en helhet.
Min åsikt om boken: Det var spännande att långsamt få följa Lykke genom sin kamp att finna sitt rätta jag. Jag har aldrig tidigare förstått varför man någonsin skulle kunna tänka sig att byta kön.
Clive Cussler och Jack Du Brul Tyst hav
Idé: Samla ihop de allra bästa i världen i fråga om teknik på alla områden, strategi, vapenbehandling , uppfinningsförmåga, ledarskap etc och skapa ett sammansvetsat gäng av medarbetare i en arbetsgrupp som har stöd av någon som tror på dem högt uppe i den politiska hierarkien. Du kan i fantasin låta dem lösa stora problem för mänskligheten var som helst på jorden. I djungler, i djupa grottor, i Antarktis omänskliga kyla. Då skapar du en fantasybok med ett gäng som klarar allt.
Hanne-Vibeke Holst: Förlåtelsen
En fiktiv berättelse om vad som händer några medlemmar inom en familj under fyra generationer. Tråden har sin upptakt i fyrtiotalets Danmark och sin avslutning i 2000-talets Berlin. En häftig upptakt då Helena efter att ha förärats ett pris av den tyska förbundskanslern blir utsatt för överfall och uppmanas till att avlägga en offentlig förlåtelse för att ha medverkat till att kränka profeten Mohammed. Men det är många inom familjen som visar sig ha anledning att be om förlåtelse för både ett och annat.
Det var ganska spännade att läsa om vad som hänt i familjen under årens lopp men inte en bok som man lägger på minnet.
Hjorth- Rosenfeldt: De underkända
Författarna har som idé att en som vågar stå upp mot kunskapsföraktet men också är psykiskt störd får för sig att sätta alla ögon på vart samhället är på väg genom mycket brutala handlingar. Detta är den femte boken där Torkels gäng från riksmordkommissionen med kriminalpsykologen Sebastian Bergman får ett komplicrat seriemord att utreda. Samtidigt får vi inblick i relationerna mellan de som ingår i arbetsgruppen. En liten dialog: Sebastian tycker inte om att vara i naturen: Den bara är, den tänker inte. Jag har svårt för saker som inte tänker och Vanja genmäler: Det är antagligen därför jag tycker om den. Den bara är. Den tänker inte, den ljuger inte,
Paula Hawkins Kvinnan på tåget
Boken är lättläst och spännande men inte mycket mer än tidsfördriv. Vi möter Rachel som bor i en förort men varje dag åker med tåget in till London fast hon har blivit uppsagd från jobbet. Hon skäms och vill inte erkänna sitt misslyckande för sin hyresvärd. Vi möter också Megan, hon som blir mördad, och Anna som är gift med Rachels f.d. man. Rachel kommer vi ganska nära medan de andra är mera ytligt beskrivna.
Rachel – hon som ”har tappat kontrollen över allt” – är romanens största behållning. Samt själva spänningen förstås; olidlig är den knappast men stundtals förförisk och stark.
Emelie Schepp: Vita spår
Vad ska man säga om denna? Lite rörig upplevde jag storyn med många poliser av olika grad inom hierarkien och olika inställning till sin uppgift. Familjesituationen och förhållandet till varandra påverkade dem i olika grad. I alla fall kunde jag inte släppa boken förrän den var utläst. I botten en tragisk historia med knarksmuggning via "sväljare" men det var samspelet eller bristen på samspel mellan de olika inblandade på svenska sidan som gjorde berättelsen.
Christina Lundström (red) Amor Meus Cricifixus Est
En bok om en triptyk, en ikon om heliga Birgittas liv. Denna triptyk går på pilgrimsvandring i Sverige. Några glimtar om helgonets liv, några glimtar om hur ikonen kommit till och hur den vandrat i Sverige på sin väg mot den slutliga destinationen i Nidaros. I boken finns intryck samlade av vad några människor upplevt vid sitt möte med den Heliga Birgitta på denna resa.
Den heliga Birgitta har något att berätta för oss. Hon vill berätta om en kärlek till Kristus och jungfru Maria, en kärlek som är korsfäst, som både gör oss fria och binder oss till efterföljelse i kärlekens tjänst. Birgitta fortsätter sin pilgrimsvandring rakt in våra hjärtan och liv. En bok med många bilder som har något att säga till oss.
Jill MCGOWN: Murder At the Old Vicarage på engelska
Det är många trådar att dra i när poliserna Judy Hill och Lloyd utreder mordet I prästgården I Byford. De som berättar vad som hänt antingen ljuger eller undanhåller fakta.
Vid sidan om denna långdragna serie av undersökningar och förhör ser vi att de två ansvariga poliserna dras alltmera till varandra. Båda har ett äktenskap som knakar I fogarna. Boken ger oss tankar från än den ena än den andra av de inblandade. Så vi får synpunkter från alla håll. Ett intressant upplägg.
Jessica Andersen: Fotspår i snön
En ganska enkelt hopkommen polisroman. De olika turerna känms inte riktigt helt genomarbetade av författaren.
|