Uppdat. 25 juni

bokmal



Utan böcker - vad vore livet?
  böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden.
owl
 

Sorgemusik för frimurare Lars Gustafsson: Sorgemusik för frimurare
På baksidan presenteras boken sålunda: Lars Gustafssons roman Sorgemusik för frimurare var en stor litterär händelse när den först publicerades 1983. I en yttre ram av internationell agentroman berättar han om två decenniers Sverige, om 80-talets ansikte i tre världsdelar, om Guds gåtfulla och envisa tigande.
Egna tankar: Jag har förgäves försökt förstå vad författaren har menat med sin titel till denna bok som har en ovanlig stil. Det är snarast som en samling noveller som alla berör Jan Bohman eller personer som Jan har träffat på under sitt liv. Språket är finmejslat. Filosofiskt.
Citat: "Floden, med en plötsligt grå doft, oändligt bred, försvinner i alla riktningar in i dimman nu, innan solen har gått upp."

Det stora tomrummet i nattens mitt.

Nu tror jag att jag har förändrats, sade jag. Jag tycker mig ha upptäckt att ingenting är bättre för kroppen än tystnaden. Efter att ha varit bland många som talade.

Sjätte munnen Lars Ahlin: Sjätte munnen
En realistisk berättelse från början av 1920-talet om Hans 8-9 år – en intelligent pojke till en slarver till far. Men hans far är den enda hållpunkt han har i livet och han vill vara tillsammans med honom och vid behov hjälpa honom ur de svårigheter han råkat i.
Sjätte munnen klär sig gratis för han får de äldre syskonens urvuxna kläder, men mat behöver han.-

Simma med de drunknade Lars Mytting: Simma med de drunknade Ur en anmälan: De personer vi möter är inga harmoniska eller grunt tecknade individer. De dras med skuld och bär på hemligheter, beter sig emellanåt både oresonligt och kanske omoraliskt. Likväl skildras de med sympati och en humanistisk blick. Vi möter ett antal gestalter som bär historien med sig, som har låtit de mest skiftande erfarenheter – Ravensbrück, konsten att bygga en båt, vetskapen att ta in fåren innan isklumparna fastnar i pälsen – etsats in i personligheten. Historien har täljt, snidat och putsat dem.
En berättelse om att söka sina rötter, och vi får vara med om hur Edvard letar på Shetland och i Frankrike.
Många detaljer fäster ssssssig i minnet. T.ex. en fantastisk beskrivning av njutning av en måltid, tillagad av en som verkligen gör det bästa av råvarorna. En där varje fiber blev smekt och ompysslad.
Läs den, och bortse från vissa ofullkomligheter i språket

inte visste var lycka Agnès Ledig: Det vi inte visste var lycka
En berättelse om hur en man med öppet sinne ser en olycklig medmänniska och tar sig friheten att våga sig in i hennes utsatthet och ge henne en chans att få se havet. Hur efteråt de lyckliga dagarna blev helt annorlunda för alla inblandade, inte så lyckliga. Livet får ett nytt innehåll som de aldrig kunnat ana. Men några människor blir djupt engagerade i varandra och för varandra.
Citat 1: - -vågornas brus är så otroligt välgörande. Den där långsamma och regelbundna rytmen får en att glömma all mänsklig stress. Vem är jag jämfört med havet? Vem är jag jämfört med med jorden? Ett sandkorn, precis som alla andra. Och en del sandkorn ligger och trycker på dem därunder och gör det svårt för dem att andas.
Citat 2: -- Empati innebär att man sträcker ut handen åt den som är nere i gropen, inte att man hoppar ner för att hjälpa personen upp.
En bok som var helt annorlunda än jag väntat

Hennes iskall ögon      Tjockare än vatten      Falleri - fallera - falleralla
Carin Gerhardsen: Hennes iskalla ögon. Tjockare än vatten. Falleri fallera falleralla
Hennes iskalla ögon - på sid 114 möter vi just dessa ord som blivit bokens titel.
Tjockare än vatten. Dränkta katter är ett tema, men också människor som drunknat. Eller har de blivit dränkta? Sammanhållningen inom en invandrarfamilj är tjockare än vatten.
Falleri fallera falleralla Den här boken nog lite i mesta laget för att kännas helt trovärdig. Den känns överarbetad med exeptionella brottsliga händelser som är sammanlänkade. Men rent tekniskt är boken väldigt väl utförd.
Citat Kriminalkommissarie Conny Sjöberg satt i baksätet på en civil polisbil och tänkte att någonting ömtåligt och värdefullt höll på att gå sönder inom honom. Hans känsla för hur han och hans grupp samarbetade började kännas ansträngd.
I deena serie får vi följa medlemmarna i kommissarie Sjöbergs arbetsgrupp både i arbetet och i privatlivet. Det är definitivt ingen dussinhistoria. Det är levande människor med känslor och tankar.

Mitt liv i dina händer Kristin Hannah: Mitt liv i dina händer
Kristin Hannahs böcker brukar vara läsvärda och fulla med intressanta människor och deras utveckling mot ett gott sätt att leva tillsammans. Men här var nog historien väl tillrättalagd och förutsägbar som i en lycklig saga. Men visst blir det en del livsvisdom som förmedlas.
Citat ur ett samtal:
Angel: jag visste inte vad det innebar att vara far. Jag visste inte att det skulle vara så svårt.
Madelaine: det är detta att bli vuxen handlar om. Att vara stark och tro på sig själv.

En helt vanlig familj Alice Hoffman: En helt vanlig familj
Boken handlar om den 11-åriga Amanda som smittats av AIDS i samband med en blodtransfusion och om hennes familj och omgivningens reaktioner på hennes sjukdom. Detta är en berättelse från mitten av 1980-talet. Då var AIDS en ganska okänd immunbristsjukdom och orsakade mycket skräck på grund av att smittvägarna var diffusa och att allt tal om sexualitet ofta var tabu.
Vi får följa hur Amanda och hennes familj blir utstötta i byn, att man ville utestänga Amanda från skolan m.m. Det är så många som inte riktigt vill förstå informationen, man tror att myndigheterna förtiger sanningen.
Men rektorn har satt sig in i fakta. Husläkaren gör allt för att klarlägga smittvägarna och för att stötta familjen.
Samspelet inom familjen blir störd. Amanda står helt i centrum. Amandas bror blir bortglömd. Det är bara några få vänner som fortfarande vill umgås och med dem.
Ett gräl mellan föräldrarna: "Du gör så att vi glider ifrån varandra" -- "det är inte jag som gör att det blir så. Det bara blir så ändå¨ -- "Det inte bara blir så. Man måste hjälpa till själv också. Man måste själv ge upp det man har."
Jag tycker det är viktigt att vi blir påminda om hur vi upplevde AIDS och HIV under 1980-talet.

Snövit ska dö Nele Neuhaus: Snövit ska dö
Intressant med en kriminalberättelse från Tyskland
Jag läste intensivt tills det tog slut. Brotten som låg elva år tillbaka i tiden måste få en ny utredning. Den slutna bygemenskapen i Altenhein vill helst hålla polisen utanför och låta det som skett få förbli glömt och begravet.
Ett par av poliserna och några av byborna får vi veta lite mera om. De har alla sina kriser i livet.

Tiden läker inga sår. Tilde de Paula Eby: Tiden läker inga sår
Läsvärd i dessa tider då så många människor har förlorat sin rot i världen och söker sigf till vårt land.
Beskrivning: Berättelsen om fem generationer kvinnor som färdas som flyttfåglar för att skapa sin framtid. Den tar sin början på Teneriffa år 1867 och fortsätter i Kuba, USA, Chile innan den slutar i dagens Sverige. Det är en berättelse om kärlek, desperation och längtan efter samhörighet, att göra allt för dem man älskar. Det är även berättelsen om Tilde själv och hennes kamp för att slutligen rota sig i det land hon så länge varit en del av.
Citat om invandrarungdomar men det tar tid för rötter att leta sig ner i jorden.Och när man inte har rotat sig är det lättare att blåsa omkull. Och ingen vill blåsa omkull.
Citat. Tiden läker inga sår. Men goda gärningar gör det. Goda gärningar har möjligheten att reparera och läka nästan alla sorters sår. Med tiden.

I vargavinterns tid Cecilia Ekbäck I vargavinterns tid
Presenteras som en historisk thriller om en överlevande kvinna och ett grymt brott. Cecilia Ekbäck debuterar med en klassisk bladvändare. Håller inte med om detta - den var trög att komma igenom
En konstig historia som tilldrar sig i ett fiktivt Sverige från 1700-talet där avstånden i Lappland är borttrollade. Men annars är det både naturliga och magiska krafter som styr handlingar och tankar bland de agerande. Och de döda går igen och omger Frederika och talar med henne. Den handlingskraftiga Maija vill komma till botten med vad som har hänt.
Jag förstår inte riktigt vad författaren har velat berätta med denna besynnerliga berättelse som ger delvis felaktiga glimtar från livet i den svenska lappmarken.
Citat: det var meningen att männen skulle vara de starkare, att det var de som skulle sörja för kvinnorna och inte tvärtom.

De försvunna Caroline Eriksson: De försvunna En psykologisk spänningsroman.
Sista meningen i boken: En god mor formar sig inte efter omständigheterna, hon skapar dem

Egna tankar: Det var en svår bok att komma igenom. Jag var ofta oklar över vem som var "jag", åtminstone i den avslutande delen. Handlingen var full av oklara händelser. Men det mesta blev uppklaraat innan boken avslutades. Skulle väl skildra ett sammanfallande psyke, utvecklingen av en psykos.

Italienska skor Henning Mankell: Italienska skor
Tänkvärt: De flesta resor i livet blir aldrig av. Eller så gör man om dem i sitt inre.

En skön berättelse om hur gamla människor återförenas och går mot slutet tillsammans.
En liten del av äventyret sker i mina trakter där jag känner miljön och kan förstå hur hans dotter Louise kan ha påverkats i sina strider för världens kulturarv.
Men den viktiga platsen är den ö vid svenska östkusten där läkaren Fredrik Welin har funnit sin plats på jorden. Där har han som barn tillbringat underbara somrar med morfar och mormor. Där är han rotfast.
Mankells skildring är så fint skriven. Hans språk är lättillgängligt men inte banalt.

Svenska gummistövlar
Henning Mankell: Svenska gummistövlar
Bokens berättarjag den pensionerade läkaren Fredrik Welin vaknar mitt i natten. Det brinner. Han rusar ut i pyjamas och får bara en stövel på ena foten. Han förlorar alla ägodelar. Boken blir på sätt och vis en berättelse om hans sorgearbete efter förlusten.
Samspelet med människor som är enstöringar och har funnit ett sätt att leva.
Dottern Louise är en mycket speciell kvinna som går sin egen väg

Igelkottens elegans
Muriel Barberry: Igelkottens elegans
Vilken bok!
Citat: Stackars alla enfaldiga personer som aldrig får uppleva vare sig hänförelsen över språket eller dess skönhet. Det är i mycket vad denna bok vill förmedla.

Det är två huvudpersoner.
1. Portvakten i ett elegant hyreshus som försöker leva upp till vad hon tror är den traditionella bilden av en portvakt men som i själva verket är en kvinna som älskar att läsa och läser massor av all sorts litteratur och filosoferar över det hon läser.
2. En tyst och stillsam dotter i en av famljerna i huset som snart ska fylla tretton men inte vill bli tonåring. Hon funderar över livet och skriver små haiku-liknande verser eller visdomsord, eller Dagbok öv er världens rörelse.
På slutet möts dessa två filosoferande personer under förmedling av en nyinflyttad hyresgäst som ser det speciella med dem.
Det är mycket filosofiska tankar som förmedlas genom denna mycket speciella bok. Jag skulle min vana trogen kunna förmedla ett urval som jag skulle vilja lägga på minnet och förmedla till mina tänkande vänner. Men jag möts hela tiden av sådana tankar så det blir alldeles för många. Tänkvärt!
Det kanske är det som är att vara levande att jaga bortdöende ögonblick.

Räfvhonan Anna Laestadius Larsson Räfvhonan

Glimtar från livet i Stockholm bland hög och låg år 1809-1810. De oroliga år då kung Gustaf IV Adolf avsattes och Karl August som adopterats av kung Karl XIII för att bli kronprins omkom i en ridolycka.
Författarinnan har hämtat sina inspiration från Hedvig Elisabeth Charlottas dagbok, den dam som var gift med Karl XIII. Hon var alltså i slutet av sitt liv Sveriges drottning.

Flickan med snö i håret      Pojken som slutade gråta      Svara om du hör mig
Ninni Schulman: Flickan med snö i håret
Ninni Schulman: Pojken som slutade gråta
Ninni Schulman: Svara om du hör mig
Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Men den lilla värmlandsstaden är inte så fridfull. Det är gamla oförrätter under ytan som blossar upp och ger poliserna arbete med några komplicerade mordfall.
Magdalena får fullt upp med att försöka ge allmänheten korrekta rapporter om vad som händer.
Egna tankar: Om del två – man fick inte många glimtar som kunde peka på den som var pyromanen under handlingens gång. En person som bara i förbifarten figurerade i handlingen. Men det är intressant att följa Magdalena och poliserna Petra och Christer i deras yrkesliv och vardagsliv.
I tredje delen har Magdalena fått barn med Petter. Jobbigt för Magdalena att vara föräldraledig, man får många glimtar från hennes vardag med skrikig baby så att hon inte får sova. Också från några av de andra huvudpersonerna får vi glimtar av deras vardagsliv och deras relationer till andra människor

Johanna Mo Johanna Mo: (Dubbelvolym)
Vänd om och var stilla ;
Döden tänkte jag mig så

Lättläst och engagerande berättelse där Helena Mobacke och de poliser som ingår i hennes team vid kriminalpolisen i Västberga får vara huvudpersoner i olika kapitel omväxlande. Helena Mobacke har varit sjukskriven i ett år efter en omskakande upplevelse då hennes son har mördats.
Hur kan man leva vidare efter denna upplevelse? Leva vidare med sorgen och vreden? Hur kan man arbeta som polis efter denna upplevelse ?
Barn – vad är det annat än oro? - Kärlek – de är kärlek
Men författaren har också den modellen att vi får följa tankegången hos en okänd i vissa kapitel. Detta gör att vi får veta mer om vad som driver denne. Hur denne arbetar med det som driver till de handlingar som utförs.

Skymningsflickan Katarina Wennstam: Skymningsflickan
Det kändes väldigt aktuellt att jag hittade denna bok att läsa just nu för idag 21 april justitieutskottet föreslås att regeringen uppmanas att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att granska varför så få våldtäktsanmälningar leder till fällande domar. I uppdraget ligger också att titta på en samtyckeslag.
Den här boken berättar om Molly som mår psykiskt dåligt efter att ha våldförts sedan hon drogats. Vi får också möta flera andra tonåringar som utagerar och utför olika olagliga gärningar.
Polisen Charlotta Lugn advokaten Shirin Sundin och åklagaren Madeleine Edwards tar sig an Mollys fall i hopp om att ge henne upprättelse.
Ett mord i en skola hamnar på kommisarie Jonathan Davidsons bord. Han upplever de fall ha har på sitt bord som om någon tagit bitat från flera pussel och blandat i en stor hög
Boken känns realistisk och ger en skrämmande bild av hur utsatta dagens tonåringar är för grupptryck och samhällets krafter.

Morris West: Organisation Proteus
Organisation Proteus har som mål att bekämpa ondskan i världen. De har tagit namn efter en gestalt i grekisk mytologi: Proteus - havsvarelsernas herde och kunskapens väktare, beskyddaren för de som tvingas leva i ett främmande element, de många skepnadernas gud.
En Zen-gåta: Människan kommer inte fram förrän hon har upphört att färdas. Till en ort som inte är någon ort, i en tid som son inte är någon tid.
John Spada, chef för ett av världens stora multinationella företag, har gjort sig en enorm, personlig förmögenhet. Men han är en man med ideal och han har också skapat en hemlig organisation, Proteus, för att bistå diktaturens offer, befria politiska fångar etc. Ett hopplöst företag i denna värld vi lever i.
Läst den med eftertanke - så här femtio år sedan boken skrevs. Vi lever i en värld där starka krafter har makten.

Hotell Angleterre Marie Bennett: Hotell Angleterre
Det känns mest som en rapport från Georg och Kerstin om hur deras liv förlöpte 1940-1944, delvis mycket utförligt.
Så mycket detaljer men inte mycket om människorna som döljer sig bakom gestalterna
Och på sista sidan läser jag: Men ingenting är säkert och framtiden är ett oskrivet blad. Just så upplever jag det. Man träffar några människor, hör många detaljer om dem och deras liv, men lär aldrig känna dem som vänner. Och träffar dem aldrig mer.

Femtio nyanser av honom Femtio nyanser av mörker Femtio nyanser av frihet
E.L. James Femtio nyanser av honom
Det är en gripande berättelse om Ana, som blir blixtkär i Christian Gray, en mycket speciell man som vill dominera alla i sin omgivning, och även gör så. Han får upp ögonen för Ana och ser att hon är en mycket speciell kvinna. Han söker sig till henne, och hon låter honom göra närmanden, och tar tacksamt emot dessa, hur de än utformas. Men han vill bara ha sex medan hon söker hans kärlek, men den kan hon inte få. Hon längtar efter att kunna låsa upp hans bindningar men det vill han inte tillåta.
Det var en speciell story som chockerade mig till en början. Jag hade ingen aning om att det skulle förekomma detaljerade skildringar av samlag i denna bok. Det var tydligen underförstått i beskrivningen från förlaget men det förstod jag inte. Chick lit, en litteraturgenre som skriver om unga kvinnor som söker perfection, vare sig det gäller att hitta en partner, ett job eller en lägenhet.

E.L. James: Femtio nyanser av mörker
Christian om sig själv: Jag är bara ett skal. Jag har inget hjärta. Och det är just detta som Anastasia vill hjälpa honom att återuppliva! Att han visst har ett hjrta som blöder för de svaga, ett hjärta som vill knyta an till andra människor.
Tycker att författaren inte riktigt har grepp om sin berättelse, det är fel på tidsaspekten ibland. Men så är det ju med drömmar - hela berättelsen är en stor dröm med en stormrik man som hittar den kvinna som likt en ängel tar sig an honom och försöker lära känna honom och hans innersta och hjälpa honom att bli sig själv.
Men språket i böckerna är inte precis vad jag gillar – berättelsen kunde ha skrivits på ett betydligt trevligare sätt, och det gäller de inte de detaljerade sexscenerna utan vad Anas s.k. "inre gudinna" tänker.


E.L. James: Femtio nyanser av frihet
slarvigt språk och sex tar lite för stor del av berättelsen men det är intressant att läsa hur Ana försiktigt får Christian att bearbeta sitt häftiga humor och sin aggresivitet och leva ut sina dolda omhändertagande egenskaper utan att göra det på ett dominerande sätt.
Anas mamma säger: Ni ser så bra ut tillsammans. Så lyckliga.
Ana: Det är vi, tror jag. Vi är på väg dit, i alla fall. Han är mittpunkten i mitt liv.

 

Blues Kristina Ohlsson: Lotus blues   Mios blues
Advokaten Martin lever ett rörigt liv men har sina fasta punkter, fosterdottern Belle och kollegan Lucy. Han blir indragen i en trasslig mordhistoria. Han vet till sist varken ut eller in. ”Våra kunskaper var stora, våra kunskaper om vad som skedde var liten”
Det är en riktig thriller, och det blir hela tiden värre.
Författaren är skicklig att hela tiden stegra spänningen. Hon skriver ganka flytande men det är inte riktigt mitt språk så lite främmande är jag. Fruktansvärt invecklat och många oförklarade mord men till sist blir det en lösning som går att acceptera. Men intrigen går spårlöst förbi, den är alltför invcklad.

 

next

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail    gästbok     

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd