Uppdat. 28 september

bokmal



Utan böcker - vad vore livet?
  böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden.
owl
 

MomoSigne Hasso: Momo
Boken utspelar sig fram till 1932, Cecilias liv från sju års ålder fram tills hon är femton år. Cecilia bor hos Momo och uppfostras strängt religiöst av henne. Det finns mycket som är "synd" i tillvaron.
Cecilia möter Gustaf. Vänskapen och kärleken lyser igenom deras möten men de nöjer sig med att hålla varandras händer ibland plus att Cecilia fick en kindpuss en gång.
Men väninnan Kajsa berättar för Cecilia om vad mötet mellan en pojke och en flicka kan vara.
Då kände Cecilia sig smutsig inuti på något sätt. Varför alla fula ord? Finns det inga vackrare ord? Hon kunde inte förstå att all dom där orden kunde ha något att göra med det som människor kallade kärlek. Kärlek var ju något vackert. Var den fysiska kärleken något helt annat.?
Bokens språk känns lite stelt och gammaldags för mig och jag tror inte att dagens unga känner igen sig även om budskapet är allnängiltigt.

Claudia och Amy Elizabeth James: Claudia och Amy
En berättelse med fyra delar.
Första delen 1918 dels i Cotswold i England där Amy bor och dels från Berlin där Claudia bor, och hur de möts och vad som blir av detta.
Del två är i Berlin 1924 och något år framåt. De båda bor då i Berlin men så småningom flyttar Amy tillbaka till England tillsammans med sin man journalisten Noel.
Del tre mestadels i Berlin 1934 -1936. Claudia blir mera uppburen som skådespelare och Amy och hennes man kommer på besök inför Olympiaden och anar en del av den stämning som råder.
Del fyra är i England och Berlin under kriget och efteråt på 1940-talet. Det känns som om författaren inte kan lämna sina gestalter innan de har kommit till ro med varandra. Det är en familjehistoria mot bakgrund av tidens händelser.

Svart och blå Anna Quindlen Svart och blå
Baksidestext: Frannie Benedetto var en ung, sprudlande sjuksköterskestudent när hon träffade polismannen Bobby på en kvarterskrog i Brooklyn. Hon föll genast för hans mörka, spännande utseende och hans italienska charm. Men drömmen om det perfekta äktenskapet går snart i kras. Efter sjutton års äktenskap befinner sig Fran i en situation där varje ord måste vägas på guldvåg för att inte Bobby ska tappa humöret. Efter en ovanligt brutal misshandel vaknar hon upp och inser att hon och hennes tioårige son Robert måste fly.
Så småningom börjar Fran att anpassa sig till ett nytt liv långt borta från sina gamla områden. Hon får nya vänner. Sonen längtar mycket efter sin pappa men börjar trivas i sin skola och i fotbollslaget.
Men det gamla kommer ikapp. Slutet är säkert realistiskt men svårt. Både ljust och mörkt.
Mina tankar: En engagerande bok När jag börjat läsa den på kvällen så smög sig handlingen in i mitt undermedvetande så att det påverkade mina drömmar – det blev drömmar som präglades av skräck för att vara förföljd och i behov av att vara gömd.
Det är en välskiven bok värd att läsa och begrunda. Hur mycket kan vi tåla?

Döda talar inte Ann Cleves: Döda talar inte
Vi möte åter kriminalarna Vera Stanhope och Joe Ashworth i området vid floden Tyne.
En socialbetare som arbetar med missanpassade barn hittas mördad.
Joe Ashworth tänker om förhållandet mellan honom och Vera: När allt kom omkring klarade de sig inte utan varandra. Och en av dem måste ge sig. Vanligtvis var det han.
Något jag tyckte var värt att lägga på minnet: Jenny, socialarbetaren, lär sin dotter: Om det är något du tycker är krångligt, skriv ned det först. Det går en direktlinje från hjärnan till pennan

Ställ ut en väktare Harper Lee: Ställ ut en väktare
Bokens titel kommer från Jesaja 21:6 Ty så har Herren sagt till mig: Gå och ställ ut en väktare; vad han får se det må han förkunna.
I början tyckte jag boken var ganska menlös men då jag kom in i den kände jag att det var en viktig uppgörelse för Jean Louise och innehöll mycket att fundera på.
En bok från 1950-talet från en liten konservativ, religiös småstad i amerikanska södern. Jean Louise är hemma från New York på semester. Det är ungefär fem år sedan hon flyttat hemifrån. Men hon har varit hem på besök två gånger om året. Men nu upptäcker hon att något förändrats i staden. Förhållandet mellan vita och svarta verkar ha förändrats.
Jean Louise upptäcker att hennes gamla barnsköterska tilltalar henne som till en vit kvinna. Drar upp en gräns som hon aldrig tidigare känt.
Jean Louise argumenterar för medborgarrätten, för människors lika värde. Den insikten börjar inte i skolan eller kyrkan eller nån annanstans än hemma!
Hon säger till sin far: Varför berättade du inte skillnaden mellan rättvisa och rättvisa och rätt och rätt?
Farbror Jack säger till Jean Louise: Det är när dina vänner har fel som de behöver dig. De behöver dig inte när de har rätt.
Han säger till henne:Det krävs en viss sorts mognad för att leva i Södern nuförtiden. Det är en fråga om balans
Varje människas tillflyktsort, varje människas väktare, är hennes samvete.

Tre minuter Roslund & Hellström Tre minuter
Handlingen berör kokainsyndikaten i Colombia. Det är många otäcka episoder. bl.a. detaljerad beskrivning av tortyr så jag läste delvis mycket kursivt.
Det är en fantastisk berättelse om en man som lever ett farligt dubbelliv som infiltratör i kokainkungarnas verksamhet.
Lite väl otroliga episoder ibland tycker jag mig ana men kanske verkligheten kan överträffa dikten på detta område?

Det som inte dödar oss David Lagercrantz: Millennium. Det som inte dödar oss
Det är en uppföljare till Stieg Larssons Milleniumböcker. Vi får åter möta Mikael Blomkvist och Lisbet Salander. Mycket som skrivs om avancerad datorkommunikation, om hackers och avancerad matematik är sådant som man bara kan läsa kursivt utan att förstå utan bara ger idéer om vad författaren vill framföra men antagligen är hans fantasier om hur tekniken kan tillämpas för att skaffa sig makt och inflytande till stor del en fruktansvärd sannolikhet. Artificiell intelligens är en skrämmande möjlighet som kan vara oerhört farlig i orätta händer.
Bokens avslutning bäddar för att en ny bok om Lisbet Salander och Mikael Blomkvist är under utarbetande.
En av de agerande personerna säger: Folk vill passa in och vara duktiga, och begår obeskrivliga dumheter på grund av det. - och det är en bra beskrivning av vad som är drivkraften för åtskilliga av de som figurerar i boken.
Och en polis konstaterar: Vi har blivit hackade och avlyssnade. Vi tycks ha att göra med kriminella som behärskar den nya tekniken på ett helt annat sätt än vi är vana vid.
Det är nog något vi måste vara beredda på inför framtiden. Något som går utanför de flestas förmåga att förstå den hela vidden av.

Och vdt inte vart Astrid Flemberg-Alcalá Och vet inte vart
En delvis självbiografisk berättelse om hur livet inte alltid blir som man tänkt sig. En ärlig och sorglig skildring av den mardröm som föräldaskapet kan vara.
Många tankar for genom mitt huvud under läsningen av denna skildring av hur det kan vara att adoptera ett barn från främmande land. Inte ett spädbarn utan ett som är i femårsåldern och redan har många upplevelser och minnen bakom sig.

Vad sedan hände Denise Mina: Getingsommar
Det är så mycket som är underförstått och tydligen härstammar från det som hänt i författarens förra bok om Alex Morrow. Detta tillsammans med att handlingen i boken rör sig på två plan parallellt kan ibland bli rörigt.
Men det är en välskriven läsvärd bok. Men ett otäckt mord.
Den ena av de två parallella historierna, den om Thomas, känns mycket rörande när jag får följa honom på hans väg att förstå sin pappa och sin familj.
Den andra parallellen, den om Alex Morrow och polisernas arbete, känns delvis förvirrad för att så mycket av det underförstådda i samarbetet mellan poliserna ligger bakom.
Det är trasiga människor som vi möter.

Vad sedan hände Elsa Björkman-Goldschmidt: Vad sedan hände
behandlar tiden 1918-1941 - Hennes minnen av människor hon mött, platser där hon bott m m
Hon deltog bl.a. i redigeringen av Harriet Löwenhjelms dikter, hon arbetade i Roda korset och Rädda barnen i Wien.
Ett kapitel tar hon upp svårigheterna för svenskor som gifter sig till främmande land. Hon talar om att det svenska ordet "hemlängtan" har en annan klang än det tyska "Heimweh" som har en klang av något som gör ont,  och det engelska ordet "homesick" är sjukdom.
Hon skriver om att det som var speciellt svårt var våren - hon saknar det långsamt återkommande ljuset - alla skiftningarna - inte så plötsligt moget
Hon avslutar boken med några citat "Emigranter emellan". Här finns citat som kunde vara från de som nu har kommit till Sverige som migranter de senaste åren. Ett citat: en engelsman tillåter inte en utlänning att känna engelskt. Det är en förmån som måste förvärvas genom generationer.

Eugen Kallmans ögonHåkan Nesser: Eugen Kallmanns ögon
Vad var det med Eugen Kallmans ögon egentligen?
Citat Sid 137 Man mötte inte Eugen Kallmans blick, försökte man fånga den såg han i tjugo fall av tjugoett till att rikta den åt något annat håll.
Igor hävdade att Eugen Kallman sagt att han kunde se rakt in i själen på folk, och det var därför han undvek att se dem i ögonen.

Året är 1995 i en högstadieskola i staden K- i det inre av Norrland. Men för mej känns det inte som Norrland, min känsla är ungefär Närke - - -
Boken är indelad i kapitel där "jag" kan vara modersmålsläraren Leon Berger, matematik/fysikläraren Igor, kuratorn Ludmilla, eleven Andrea, hennes mamma Ulrika och i slutkapitlet eleven Charlie.
Den nyligen avlidne lektorn i svenska - Eugen Kallmann. Vem var han egentligen? Hur står det till med utredningen av hans död?
Det är en tid av främlingsfientlighet. Det ritas skeva hakkors på skolans väggar. Det skrivs hotbrev. I en skrivbordslåda hittar hans efterträdare Leon Berger lektor Kallmanns efterlämnade dagböcker.
Igor Masslind: jag skulle önska att jag någon gång i mitt liv fick leva på en plats där en människa bedömdes utifrån sina faktiska kvaliteter och karaktärsdrag och inte utifrån sitt ursprung.
Ludmilla – kuratorn: Vår barndom saboterar hela vårt vuxna liv. Hon säger det inte i ett terapisamtal utan i sina privata funderingar.
Boken är en annorlunda berättelse om hur mysteriet kring några begångna brott påverkar de berörda människornas liv

Under fjärilens vingarLena Matthijs Under fjärilens vingar
Denna mening från boken kan ge en aning om vad det är fråga om:
Män som hade en helt skruvad syn på sex och satte sina egna behov före alla andras

Det märks att det är en polis väl insatt i förfarandet då man utreder brott som har skrivit denna bok. Den känns äkta även om brotten är utstuderade. Därför är boken värd att läsa.
Cecilia blir från sitt tionde år utsatt för övergrepp av några äldre män och blir psykiskt skadad för livet. Hon går sedan hon blivt vuxen periodvis in i en psykos och lever i en fantasivärld. Detta leder till att en räcka av allvarliga brott begås som kommer att utredas av Hasse Nelander- Wein och hans grupp vid Borås-polisen.
Bokens titel kommer från en av Cecilias dikter som man hittar i hennes dagböcker.

Huset vid havets slut Elly Griffiths: Huset vid havets slut
En deckare som är på gränsen till ”feel-good” genom att vi hela tiden får leva med i Ruths konflikt att vara mamma till ett litet spädbarn och viljan att få vara med i laget då polisen utforskar vad som ligger bakom de ben som kommit fram i samband med att stranden som är hotad av erosionen utforskas arkeologiskt. Trevlig jordnära personskildring - människor i sin vardag.
Huvudpersonen arkeologen Ruth tycker att hennes värld är full av odetonerade bomber Hennes förhållande till polisen Nelson är en, hennes förhållande till sitt moderskap kontra arkeologi är en, och eventuella bomber som kommit fram vid den utgrävning där hon blivit polisens expertis etc.

En mörderska bland ossHannah Kent En mörderska bland oss
Radioföljetong - en mycket engagerande berättelse som får extra liv genom redigeringen med två röster som omväxlande läser. En kvinnlig röst som läser Agnes tankar och en manlig röst som läser det som beskriver handlingen och hur omgivningen reagerar.
Jag följde berättelsen om Agnes med spänning och tycker det var intressant att höra denna berättelse från Island och de värderingar som rådde där i början av 1800-talet

Strindbergs stjärna Jan Wallentin: Strindbergs stjärna
Nils Strindberg var fotograf på André-expeditionen 1897 och skrev dagbok som lämnat ideer till denna bok.
Denna berättelse blir mer och mer förvirrad ju längre berättelsen framskrider. Korta utrop på jiddisch utropas av den konstiga narkotikaberoende huvudpersonen Don Titelman. Det hela verkar ha tagit mycket av mardrömmens mönster - eller brist på mönster.
Vi börjar i övergivna gruvhål i Dalarna, kommer till de deprimerande fälten med gravar efter de som förlorat livet vid Somme i första världskriget, vi kommer upp i den eviga isen vid Nordpolen - och så är vi tillbaka i Falun igen - och det är svårt att få ett grepp om vd författaren egeentligen vill berätta.

Vågspel Ann Rosman: Vågspel
Bokens huvudperson förutom poliserna som finns i alla hennes böcker är Bosse Stenman, en offshoredykare. Hans segelbåt rapporteras upphittad övergiven utanför Orkneyöarna och den lokala polisen behöver hjälp från den svenska polisen för att undersöka omständigheterna. Karin Adler är ju en erfaren seglare och har tidigare varit på Orkney och blir glad åt att få uppdraget.
Det verkar finnas kopplingar till en expedition 1977 då man letade efter det förlista brittiska krigsfartyget HMS Hampshire från 1916.
Boken är i stort sätt uppbyggd så att vartannat kapitel är 1977 och vartannat nutid.
I slutet finns en omfattande källredovisning som visar arbetet med researchen bakom boken. Gestalterna är levande och känns trovärdiga. Det historiska underlaget är väl underbyggt och intressant, natur- och kulturskildringarna från Orkney är fascinerande och berättelsen känns nästan trovärdig. Jag rekommenderar boken varmt till alla som tycker om polisromaner med väl underbyggda historiska anknytningar.

Murder bag Tony Parsons: Murder bag
En mycket annorlunda polisroman. Polisen Max Wolfe är ensastående förälder och detta präglar i viss mån hans personlighet. Men han får genom sitt arbete inblick i många relationer mellan människor som verkar destruktivt. Som fritidsysselsättning och konditionsträning tränar han boxning två gånger i veckan för att lära sig att parera och möta anfall. Han kan inte blint acceptera de slutsatser som hans grupp har kommit fram till i det komplicerade fall av seriemord som hans grupp utreder. Ett samband mellan offren som leder tillbaka till händelser 20 år tillbaka i tiden på den prestigefyllda privatskolan Potter’s Field.
citat från hans tankar: En stor del av vårt arbete består i att prata med människor som är rädda. Rädda för att råka illa ut. Rädda för att hamna i knipa. Rädda för att hamna ännu mer i knipa än de redan var.
Det var klart och redigt skrivet trots de komplicerade turerna och jag kände stor sympati för Max.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv Tom Malmquist: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
Några av mina reflexioner efter att ha läst denna bok: Det var delvis svårt att urskilja vad som är nuet och vad som är Toms minnen – stilen är mycket kompakt. Men boken är värd att läsa, och att ta det lugnt under läsningen och försöka ta in stämningen. Stämningen av ögonblick.
Några citat: det är i mörkerrum som vi människor framkallas
Har man en gång träffat Karin kan man inte förlora henne. Hon var en sådan person
Tom skriver om sin bok: Som poet är jag van att skriva utifrån mitt inre, hitta ordet eller bilden till en diffus känsla, ett introvert och ett hyfsat enkelt arbete. Men nu har jag försökt skriva så opoetiskt jag bara kan. Jag har sökt ett språk som inte ska skymma berättelsen, som ska vara så intensivt och oförblommerat att jag själv måste kisa när jag läser. Mycket arbete har gått till att hitta en rytm, en balans mellan hetta och svalka. Här har jag gått på min musikalitet, jag har lyssnat till texten snarare än läst den.

en artkel av Ika Johannesen om denna bok

De föräldralösa Christina Baker Kline: De föräldralösa
Om två kvinnor som söker sina rötter
Osentimentalt gör författaren upp med USA:s behandling av föräldralösa barn som handelsvaror och tjänstehjon under tidigt 1900-tal. Det är en varm och stark berättelse, spännande och rörande med ett lättillgängligt och fartfyllt språk.
Den här boken gillade jag! En trevlig läsupplevelse som sätter ljuset på en mindre känd del av den amerikanska historien.

Den oskyldige mannen John Grisham: Den oskyldige mannen
Den oskyldige mannen är en dokumentär roman från 2006 av John Grisham. En upprörande dokumentär om några rättsfall i Ada, Oklahoma. Hur rättsväsendet helt åsidosatte vad som är stadgat om bevisning och genomförande av förhör.
Citat: Det var typiskt för Ada. Hederligt och gediget polisarbete kunde få fram all möjliga sorters nya bekännelser.
Huvudpersonen är Ron Williamson men också några andra dödsdömda skymtar. Och så får vi utdrag ur anteckningar från polisen, åklagaren, advokaterna, de anhöriga, och andra inblandade.
Detta står i början av sista kapitlet. (citat)
Ron hade blivit utsläppt från fängelset där han fått tillbringa tolv år trots att han inte hade gjort någonting. Utan några ursäkter därför att inga var rakryggade nog att medge att de gjort fel, utan några välgångsönskningar, bara försvinn härifrån och gör det så diskret som möjligt.

En skövlad trädgård Frank G. Slaughter En skövlad trädgård Den skövlade trädgården är sydstaterna i USA efter inbördeskriget 1861-65.
Läkaren Julian Chisholm är son i en rik familj i North Carolina. Blir ägare till en stor egendom då hans bror och far dött. Han är uppfostrad i sydstaternas anda med total skillnad mellan svarta och vita. Men han har varit i Europa och lärt sig till läkare och börjat ta till sig en humanistisk människosyn, alla människor är lika värda. Han blir förälskad i en kvinna från New York som visar sig vara en hängiven representant för de som kämpar för att synen på människors lika värde ska bli allt mera dominerande. Under inbördeskriget enrollerar han sig som läkare i de konfederades arme.
Mycket intressant är de glimtar av läkarvetenskapens ståndpunkt vid denna brytningstid då Semmelweiss rön om bakterier börjar spridas bland kirurger och annan sjukvårdspersonal.
En episod av många: Julian inför metoden att desicinficera hela sjukhuset efter gammal smitta innan han tog det i bruk för kirurgi. Sedan får han kämpa mot trångsynta överordnade som anser att han överskrivit sina befogenheter genom att beställa ett stort parti klorkalk. Trångsyntheten hämmade varje initiativ, varje improvisation. Att rädda människoliv i nödläge var inte tillräckligt skäl för att överskrida sina befogenheter. Men de hade kvävt en begynnande epidemi i sin linda. Ingen av de intagna sårade dog av gangrän. Det enda som angick dem var att disciplinen blivit utsatt för kränkning.
Julian:”Jag kan inte be om utsäkt för att jag räddat människoliv

Tiden läker inga sår Caroline Säfstrand: Tiden läker inga sår.
Tre vännere från skoltiden, som har diverse gemensamma fantasilekar. De kallar sig de tre moirerna och tar sig rollerna som Klotho, Lachesis och Atropos. Moirerna är ödesgudinnor i den grekiska mytologin. De är tre gudinnor som bestämmer alla människors öden: Klotho, Lachesisoch Atropos. Deras beslut kunde inte ändras, inte ens av gudarna. De anses vara väverskor, spinnandes varje människas livstråd.
Sedan kommer vännerna ifrån varandra men deras handlingar kommer ikapp dem och har betydelse för hur det går för dem då de åter får kontakt som 70-åringar.
Citat: Rosor har sina taggar för att lära oss människor att det vackraste är förrädiskt. Stirrar du dig blind på skönhet kommer du snart att förblöda

De oönskade Lene Kaaberbøl, Agnete Friis: De oönskade
Spännade bok som tilldrar sig i Ungern bland romer som lever under fattigdomsgränsen och drar sig fram bl.a. med att sälja skrot. Men som också sätter ljus på den fasta släktgemenskapen där de som lyckats släpper allt för att hjälpa den som råkat illa ut.
Ett farligt ämne smugglas till Danmark och det blir mycket otrevliga följder för de som kommit i kontakt med detta. Säkerhetspolisen måste gripa in.
Spännande på gränsen till otroligt konstruerad berättelse med ett lite väl dramatiskt slut.

Vredens tid Stefan Tegenfalk: Vredens tid
En recensent skriver: en avancerad intrig där samspelet mellan karaktärerna känns äkta.
Angående titeln: I slutet säger polisen Walter så: Han gick in i vredens tid och detta utlöser den psykos hos förövaren som ligger till grund för hans handlingar.
Egna tankar: En mycket komplicerad story med agerande från olika avdelningar inom polis- och rättsväsendet. Lite svårt att tro att det skulle kunna vara möjligt.

Allt som återstår

Patricia Cornwell: Allt som återstår
En tidig bok av serien med Kay Scarpetta känns bra. Vet att jag tyckte de senare var jobbiga men den här var redig och nästan trovärdig. Väl värd att läsa på nytt.


Marionetternas döttrar Maria Ernestam: Marionetternas döttrar
Om rädslan för det främmande
Det är mycket här som bygger på att vissa människor inte riktigt får höra till i det svenska samhället. Tattare och judar t.ex Men till sist kanske allt handlar om att få tillbaka sin förlorade heder?
Mariana är bokens "jag". När hon går tillbaka till sina minnen så är det vissa saker som hon inte ville att man riktigt skulle ta på allvar för att de var för hemska
Baksidestext: En varm sommardag i början av åttiotalet gör den elvaåriga Mariana en fasansfull upptäckt. Fastbunden på en av hästarna på familjens karusell snurrar hennes pappa runt, runt. Skjuten till döds. En syn som hon sedan dess har tvingats leva med.
Drygt trettio år senare bor hon kvar på samma lilla ort där hon säljer antika leksaker, marionettdockor och masker i den affär som har gått i arv sedan hennes farföräldrars tid.
Hennes man och dotter befinner sig utomlands och Mariana ser det som ett tillfälle att tänka över vad hon vill med sitt liv. Som alltid har hon ett stort stöd av sina systrar som bor i närheten.
Gillar språket i denna bok - den är flytande, rikt och målande.

Älskade terrorist Anna Sundberg – Jesper Huor: Älskade terrorist
En intressant bok för att försöka förstå hur någon kan välja ett sådant liv. Med så många restriktioner, inskränkningar i hur man lever i samhället, hur man lever tillsammans.
Anna studerade religionskunskap med bl.a. Jan Hjärpe som föreläsare. Han förklarade hur islam binder ihop allt allt i människans liv – politik, vardag och andlighet.
Anna fick en uppenbarelse under ett samtal om tillvarons mysterier. Den blev så överväldigande att hon beslöt sig för att leva som muslim fundamentalist, iaktta alla bönetider, läsa Koranen, leva ett rent liv.
Hur detta utvecklas då hon bryter med sina gamla vänner. gifter sig med en muslim, får vänner i det muslimska systraskapet, får barn, skiljer sig, träffar Said Arif, gifter sig med honom och följer honom under många år.
En bok väl värd att läsa!

Flickan framför muren Kristina Appelqvist: Flickan framför muren
En kontroversiell hedersdoktorutnämning vid Västergötlands universitet står i centrum. Flera som har rötter i DDR före murens fall finns på samma ställe. Gamla händelser vaknar till liv i minnet hos flera av de närvarande, saker som de trott vara glömda sedan länge
Det blir en spännade läsning att följa alla turer. Inte känns utvecklingen helt trovärdig men det är roande läsning med drag av många gamla deckare.

Den magiska källan Maeve Binchy: Den magiska källan
Sankta Annas källa, en helig plats av osäkert ursprung. Nu ska det byggas en ny väg som ska leda trafiken utanför den lilla staden Rossmore och denna väg planeras gå över marken där källan finns.
En mängd kortare berättelser som alla delvis försiggår i byn Rossmore på Irland. Och i sista kapitlet knyts alla dessa små noveller ihop. Mycket trevligt att läsa.

Ostende Eva Mattsson: Ostende
Ett citat från Luc, en av huvudpersonerna: Vi ser händelserna skevt. Bakåt och framåt, fel på synskärpan, tårar i ögonen och fel glas.
Just så är det i denna bok. Vi får följa en familj under ett år. Men samtidigt berättas händelser som har tilldragit sig tidigare, allteftersom de kommer upp i minnet hos Luc. På så sätt får vi veta vad som har hänt tidigare i denna familj alltsedan kriget 1940-45.
Det är inga märkvärdiga händelser, enkelt och naturligt flyter berättelsen fram. Jag fäste mig t.ex. vid en fin beskrivning av en lycklig promenad då Helene var på ensam semester uppe i skogarna nära Namur. Helene bar på en lycka som växte sig starkare för varje timma. I många år efter den här semestern skulle Helene försöka analysera i detalj vad hon gjort och tänkt som varit så fantastiskt, som gjort henne intensivt levande och tacksam på djupet.
Ur en recension: Mattsson skildrar familjemedlemmarnas inbördes relationer ömsint och kärleksfullt, med en detaljrikedom och observationsförmåga som gör romanen till mycket njutbar läsning.

Bara tre kan leka såDenise Rudberg: Bara tre kan leka så

Den högt uppsatte och mycket folkkäre politikern Bror Hemros återfinns död i sitt hem på David Bagares gata i Stockholm. Mordet tycks hänga ihop med en prostitutionsutredning som polisen arbetat med i flera år, men som lagts ner på grund av bristande bevis.
Jag tyckte att det var en osammanhängande story och jag fick inte grepp om några av karaktärerna.

Utan eko Anne Holt (i samarbete med Berit Reiss-Andersen): Utan eko.

Många orginella gestalter i poliskåren. Vi får glimtar både från deras privata liv och hur de arbetar med det fall som kommer in på utredningsenheten i polishuset i Oslo några veckor före jul. En mördad restaurangägare.
Ibland verkar det mer är lovligt rörigt men till sist blir det en lösning på allt. Inte alltid den bästa lösningen men det hänger ihop på ett eller annat sätt.

Bortom sanningen Anne Holt: Bortom sanningen
En fruktansvärd historia med äcklig inledning och mycket gammalt groll som kommer i dagen då Hanne Wilhelmsen och de andra kriminalarna börjar rota i det som doljer sig bakom väggarna.
Det är mitt i de sista julförberedelserna som fyra till döds skjutna personer påträffas i ett fashionabelt hyreshus i Oslo. Tre ur samma familj och en till synes helt ovidkommande person.
Jag tycker det är lite för mycket. Det hela verkar inte trovärdigt.
Det är också en resa tillbaka i Hanne Wilhelmsens liv. Kanske ett avslut?

Vi var tretton i klassen Maria Lang: Vi var tretton i klassen



En ganska tråkig berättelse om en återträff med gamla klasskamrater som slutar med mord.



Fladdermusmannen
Jo Nesbø: Fladdermusmannen
Baksidestext: En ung norska, känd från tv, hittas död i Australien. Harry Hole skickas till Sydney för att bistå den australiensiska polisen i utredningen av mordet. Trots att han blivit tillsagd att hålla en låg profil hamnar Harry ändå mitt i händelsernas centrum. Snart förstår han och hans kollega, aboriginen Andrew Kensington, att de har att göra med en seriemördare.
Efterforskningarna kring fallet öppnar Harrys ögon för landets rika historia och urbefolkningens fascinerande legender. Samtidigt leder sökandet honom till ett Sydney som aldrig omtalas i turistbroschyrerna: den undre världen med dess tvivelaktiga figurer och omoraliska affärer.
Mina tankar: Tyckte det var svårt att följa alla trådar som handlingen följde. Svårt att hålla isär karaktärerna. Jag förstod inte alls slutet av historien.
Citat: Vi aboriginer har närmare kontakt med andevärlden än ni blekansikten.
Citat: Människor är rädda för det de inte förstår och hatar det de är rädda för.

Kackerlackorna
Jo Nesbø: Kackerlackorna
Baksidestext: En nära vän till Norges statsminister knivhuggs till döds på ett sjaskigt motellrum i Thailand. I ambassadörens portfölj påträffas bilder på nakna pojkar. För att undvika en politisk skandal skickas kommissarie Harry Hole till Bangkok, där han i hemlighet ska hjälpa utrikesdepartementet att hantera mordet. Men Harry Hole är ingen diplomat. Hans allt annat än försiktiga metoder kommer väl till pass när han inser att hans landsmän försöker hindra sanningen från att komma fram.
Jag tyckte att upplösningen var lite för blodig i min smak.
Citat: 99 procent av det man samlar in under en utredning är värdelöst. Man får hoppas att man är vaken nog att urskilja den enda procenten som betyder något.

 

next

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail    gästbok     

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd