Uppdat. 1 januari

bokmalUtan böcker - vad vore livet?
  böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden (fr.o.m. oktober 2016).
owl
 

Som om Gud inte finns Magnus Malm: Som om Gud inte finns
Omslagsbilden - trädet som kapats från sin rot.
En bok som berörde mig starkt och skapar många tankar. Vart är vi på väg?
Ur baksidestexten: Den här boken är ett försök att bryta tystnaden omkring en utveckling som länge har pågått, som få pratar om och som påverkar både kyrka och samhälle. Inte minst den dramatiska konflikten mellan västvärldens sekularism och den muslimska världen tvingar upp frågor vi alltför länge skjutit ifrån oss. Vad innebär det att leva som om Gud inte finns?
I tolv punkter redogör författaren för vad han anser att Martin Luther har betytt för att sekulariseringen fick en spridd grogrund.
Bland alla de tankar som virvlat i mitt huvud lämnar jag ett fåtal citat:
Miljarder spenderas varje år på forskning för att reducera tiden för beslutsfattande, hur man ska kunna eliminera den värdelösa tid som går till eftertanke och kontemplation.

När kyrkan inte längre gestaltas i gensvar på vem Gud är utan gestaltas i gensvar på vad man tror vad folk vill ha. Då har kyrkan i praktiken upphört att existera som kyrka.

Det sista kapitlet sammanfattar något av vad som saknas då Guds helighet förvinner ur medvetandevärlden. Vad berör mig? Att återvända till Gud är att inträda på det befriade område som omgärdas av Guds heliga namn: Jag är den jag är.

När andetagen blir till luft Paul Kalanithi: När andetagen blir till luft En berättelse om liv och död. Vad är det som gör livet värt att leva?
Citat: "När jag nu såg in i min egen själ upptäckte jag att verktygen var för bräckliga och elden för liten för att jag skulle kunna smida ett samvete ens åt mig själv."
En berättelse som griper tag då han beskriver sina ambitioner, sina framgångar som neurolog och sin kamp mot cancern som hindrar honom att få den slutliga examen som är hans mål.
Ibland detaljerade beskrivningar av hur cancern bryter ner hans kropp. En hel del medicinska termer kanske läsaren behöver slå upp.
Hur viktigt är det inte att familj och kolleger hela tiden finns med som stödpersoner!

En hemlig plats Tana French: En hemlig plats
Kriminalpoliserna Moran och Conway gör ett intensivt utredningsarbete för att försöka komma fram till vem som mördat Chris Harper för ett år sedan då fallet dras upp igen Under den dag under utredningsarbtet då de är inom internatskolans väggar så kommer det ena efter det andra fram i ljuset.
Tonåringar som lever tillsammans ganska avskilt från samhället under dygnets alla timmar i en hårt reglerad internatskola.
Vi får en inblick i hur tonåringar tänker, talar, fungerar. Ett intensivt liv, starka band mellan kompisar, intrigerande och hemligheter, men också ung kärlek och en stark vänskap.
Språket är lite främmande för mig men antagligen har översättaren försökt ge oss läsare den rätta stämningen genom att välja ord ur en fiktiv tonårings vokabulär.
Handlingen går mycket långsamt fram med en detalj från det gångna året efter mordet i vartannat kapitel, vartannat kapitel Stephen Morans berättelse om utredningsarbetet.
Psykologisk thriller?

Jag hörde ugglan ropa mitt namn Margaret Craven: Jag hörde ugglan ropa mitt namn
Jag hörde ugglan ropa mitt namn är en fängslande berättelse om den unge av läkare dödsdömde prästen Mark Brian, som skickas till en liten indianby i sydvästra Kanada för att lära sig leva under den korta tid han har kvar.
Han närmar sig indianerna och sätter sig in i hur de ser tillvaron och att tänka i deras banor.
Fascinerande! ! !

Herrgården Anna-Karin Palm: Herrgården
En berättelse som går fram och tillbaka i tiden i ett odefinierat land. Bulgarien? Kanske Grekland ?
Platsen och tiden är obestämd - liksom hela händelseförloppet. Oavsett vilken platsen är så har där pågått ett krig. Vännerna Ben, Alex, Leila och Juri har gått flera nätter i sträck genom skogar och plundrade byar. Plötsligt ligger ett graciöst harmoniskt hus framför dem. Ingen syns till, och där inne finns allt de behöver: kläder, mat, vackert inredda rum. De kan inte fatta sin osannolika tur att de av en slump ha funnit en fristad när omvärlden befinner sig i upplösning.
Berättaren Ben ser efteråt de där månaderna i Herrgården som en dröm. Vad var det som hände, när den bräckliga tryggheten de försökt skapa började rubbas, när de inte längre kunde glömma sina personliga erfarenheter och minnen?
Kaos och katastrof drabbar också Herrgården. Men huset finns kvar, och Ben vet att han för alltid hör hemma där.
Anna-Karin Palms roman är ett drama om sex karaktärer och ett hus, den förtrollande styrkan i kärleken till en plats.
Herrgården förblir vad den alltid varit.

Dolda fel och brister Elsebeth Egholm: Dolda fel och brister
Baksidestext: Det skulle bli en bra dag, hade de tänkt, Dicte och hennes två väninnor. De skulle fira hennes 40-årsdag, hennes skilsmässa och hennes nyinköpta hus. Så blev det inte. Det blev en chockartad mardrömsdag som ingen av dem någonsin skulle glömma.
Dicte Svendsen, journalist och nyskild mamma till en tonårsdotter, har just flyttat in i ett gammalt hus som tidigare varit högkvarter för en mc-klubb. Tillsammans med sina vänner firar hon födelsedagen på en uteservering i Århus, när hon gör en makaber upptäckt.
I ån som flyter genom den idylliska lilla staden får Dicte plötsligt syn på en blå plastbalja som guppar vid kajkanten. I baljan ligger ett nyfött spädbarn med fridfullt slutna ögon, inlindat i handdukar. Dött.
Utredningen av detta dödsfall kommer att beröra och involvera både Dicte och hennes två väninnor. I deras på ytan normala liv och relationer blottas undan för undan sprickor och hemligheter och de tvingas alla att ompröva sin livssituation.

En osynlig Pontus Ljunghill: En osynlig
En långdragen detaljerad berättelse om en polisutredning som aldrig ledde till definitivt avslut. Kommissaren Stierna kan aldrig riktigt lämna det ur sina tankar. Det ursprungliga dådet är från 1927 men berättelsen går fram till 1953.
Det är många poliser inblandade och ganska detaljerade beskrivningar av vad de gör. Det berättas hur de arbetar för att få tag i den som har mördat en 8-årig flicka, Ingrid. Boken Winnie-the-Pooh som då ännu inte fanns på svenska har en roll i berättelsen där Piglet har satt Ingrids fantasi i rörelse.
Citat från Stierna varför han inte gärna tog polisbilen: På något sätt tänkte han bättre på spårvagnen där han beblandade sig med vanligt folk. Säger lite om hans ssätt att angripa fallet.

familjernaKvinnorna Barbara Taylor Bradford:
Familjerna på Cavendon Hall
Kvinnorna på Cavendon Hall

En serie lik Downtown Abbey - läsning som ger en glimt av de stora klasskillnaderna i England. Denna skillnad som kändes självklar för alla då århundradet börjar men som så småningom luckras upp. Men det patriarkala sättet att umgås med de underlydande var också en trygghet för lantbefolkningen kring de stora godsen. Här kring Cavendon är förhållandet gott och det skapar trygghet. Grevarna i Ingham-släkten hade alltid haft goda förbindelser med Swann-släkten och förhållandet var ömsesidigt. De kände till reglerna.
Charlotte, matriarken i Swann-släkten, hon förstod sig på de gamla reglerna mellan aristokratin och andra klasser. Hon visste vad som var korrekt. Och denna kunskap förde hon över till hela släkten och bevarade minnen som angick båda dessa släkter som levat på Cavendons mark sedan 1600-talet.
Minnen, sa James. Tack och lov att vi har dem. De hjälper oss att komma ihåg det som är borta sedan länge och vi kan åter leva i det förflutna med dem vi en gång älskade.

Urkällan Ain Rand Urkällan
är en idépolitisk roman från 1943 på drygt 800 sidor. Den skildrar individens kamp mot överhet, normer, kollektiv likriktning och myndigheters övertramp.
Egna tankar. I denna bok på drygt 800 sidor möter vi några agerande som på sätt och vis kan ses som typer av människor.
Howard Roark till en början arkitekturstuderande – sedan egenföretagare - arkitekt
Peter Keating – populär arkitekt
Ellsworth M. Toohey – tongivande skribent - som bl.a hävdar att den första kosmiska lagen är att alla människor är i grunden jämlika.
Det krävs två för varje stor karriär: den man som är stor, och den man som är stor nog att se storhet och säga det.
Gail Wynand – ägare av en tidningskoncern – som arbetat sig upp från mycket enkla förhållanden till stor makt och rikedom.
Dominique Francon – frilansjournalist - som blir kär i Howard men av olika skäl gifter sig med först Peter och senare Gail.
Det är partier i boken som är longörer men om man tar sig igenom dessa så stöter man på guldkorn. Howard Roarks försvarstal i bokens slut är en mäktig läsning.
Urkällan är kanske det som Howard Roark definierar som Människoanden. Det heroiska i människan. Både strävan och uppfyllelsen. Upplyft i sitt eget sökande och upplyftande genom sitt eget innersta väsen.
Howard Roark beskrives sålunda: denna man fäste en sådan vikt vid något så vagt och obestämt, så oväsentligt, som sina konstnärliga åsikter, att han lät det bli sin enda lidelse
Om Dominiques första möte med Howard läser vi: Hon hade väntat sig att han inte skulle passa in i hennes hus, men det var huset som inte passade runt honom.
Peter tänker då boken går mot slutet: Vad hade han för mål i livet? Storhet i andra människors ögon. Berömmelse, beundran, avundsjuka – allt det som kommer från andra. - - - Andra var hans drivkraft och främsta angelägenhet. Han ville inte bli stor, han ville anses som stor.- - - Han lånade från andra för att göra intryck på andra. Det är sitt jag han har förrått och givit upp.
Till omväxling med de ganska långdragna filosofiska samtalen träffar vi på miljöbeskrivning som fäster sig i minnet - endast tre exempel :
Gail säger: Jag skulle ge världens vackraste solnedgång för att få se New Yorks silhuett en gång.- – bara formen. Formerna och de tankar som skapade dem. Himlen över New och och människans vilja som gjorts synlig.
Dominique låg platt på rygg och studerade lövens rörelser mot himlen: - det var en underbar grön färg, det finns skillnad mellan växternas färger och föremålens färger, i den här finns det ljus, det är inte bara grönt, utan också lövens livskraft som synliggjorts, jag behöver inte titta neråt, jag kan se grenarna, stammen, rötterna, bara genom att titta på den färgen.
Löven slokade och rörde vid spirorna i New Yorks silhuett långt borta på andra sidan floden. Skyskraporna såg ut som pelare av solljus, vitmenade av avstånd och sommar.

Skadad Cathy Glass: Skadad
En sann berättelse. En bok som griper tag i hjärtat. Hur är det möjligt att socialtjänsten inte upptäckt att allt inte stod rätt till tidigare ?
En fostermamma som gjorde allt för att finna vägen till lilla Jodies innersta problem och och vinna hennes förtroende. En familj som lojalt ställer upp på de villkor som blir följden av en familjemedlem som inte fungerar tillsammans med andra.

Vargarnas tid Elisabet Nemert: Vargarnas tid
Boken ger oss episoder av stort och smått under åren från år 1938 och fram till 1945. Vi möter människor som på olika sätt vill kämpa mot det onda som härskar över så mycket i världen – symboliskt nämnt som vargar.
Huvudpersonerna i romanen är inblandade i så mycket av det som sker under dessa år. Det ger ett lite överdrivet intryck men står väl för författarens vilja att berätta om vad som ibland tilldrog sig bakom kulisserna i vårt land.
Delvis låter författaren ett stråk av mystik ligga över berättelsen i form av en vit varg och en svart korp.
Citat: Det finns bara ett misslyckande i livet och det misslyckandet är att inte ens ha vågat försöka förverkliga sina drömmar.
Varje dag i våra liv är fyllda av val, stora som små. Och det är dessa val som visar vilka vi i hjärtat är.

Gudaberget      Trollknuten Åke Lundgren: Gudaberget; Trollknuten
Dessa böcker från skiftet mellan 15- och 1600-talet om lapparnas situation i det svenska samhället sätter ljus på en ganska okänd del av den svenska historien. Vi möter i små korta kapitel människor som lever på sitt sedan århundraden invanda sätt.
Kung Sigismund befaller en grupp till sitt hov för att roa sina gäster med dessa exotiska varelser.
Hertig Karl, sedermera Karl IX, ”Svea, Göta och de lappars i Nordanlandets konung”, befaller att de ska kristnas och sluta offra till sina heliga stenar. Men lapparna finner att deras gamla gudar är vänliga i motsats till den gud som svenskarna predikar.
En stor svårighet i kommunikationen är språket. De svenska fogdarna och skatteuppbördsmännen tycker att lapparna är tröga och obildbara för att de inte förstår vad som sägs på svenska.
I den sista delen hör vi alltmera om svenskarnas intrång i lapparnas trakter där de sedan urminnes tider levt efter sina traditioner.
En del unga pojkar förs till Uppsala för att utbildas till präster och lärare för att påskynda processen att göra svenskar av lappfolket.
Att man upptäcker silver i fjället förändrar förhållandena i denna trakt genom invasionen av gruvarbetare.

Vargarnas tid Elizabeth George: Stråk av rött
En ung man omkommer vid klättring och det framkommer att hans utrustning saboterats och polisen sätter igång en mordutredning.
Thomas Lynley är ute på en ensam vandring för att hitta en väg att fortsätta sitt liv efter att hans älskade hustru mördats. Han råkar vara den som hittar den omkomne och blir indragen i utredningen.
Denna berättelse är till stor del en berättelse om dynamiken inom några familjer i en by vid Cornwalls klippiga kust, inom den polis som har mordutredningen om hand och inom Thomas Lynley.
Polisen Bea känner att hon måste hitta motivet till brottet för att komma fram till ett avslut Sex, makt och pengar - har inte dessa alltid varit de tre huvudsakliga motiven? Men vad är det i detta fall?
Boken är mycket läsvärd för de glimtar vi får från Cornwall, den yttersta sydvästra udden av England.
Berättelsen blir lite långrandig. Den skulle ha vunnit på större koncentration.

Denna  dödens  kropp Elizabeth George: Denna dödens kropp
”Denna dödens kropp” är en kriminalroman. En alldeles för lång berättelse, rik på detaljer. Visst har de betydelse för att ge sammanhangen uppklarade och ge bit för bit som kan leda fram till den slutliga uppgörelsen. Men det är ibland longörer och i mitt tyckte kanske onödiga upprepningar i och med författarens teknik att presentera berättelsen omväxlande ur många olika personers synvinkel.
Det är spännande men långrandigt.
Jag läser Elizabeth George för att jag vill veta mer om Lynley och Havers och jag vill veta hur det ska gå för dem. Miljön i New Forest är intressant och glimtarna om de speciella regler som gäller i detta område

Låt det som varit få vila Marianne Cederwall Låt det som varit få vila En tillkrånglad och svår intrig med några fina glimtar från Gotland
Tryffelsafarin blir succé men strax efter middagen händer något förfärligt. En av gästerna faller ihop och dör. Tryggve är övertygad om att det inte är någon naturlig död, utan tror att det rör sig om förgiftning. Parallellt med polisens utredning drar han igång en egen spaning tillsammans med Anki. Det visar sig att flera av gästerna har motiv, och att starka känslor som hämnd och girighet pyr under ytan.

Alla dessa hemligheter Annika Estassy: Alla dessa hemligheter
En berättelse full av hemligheter som kommer dagen. En lättläst "feel-good" berättelse med flera oväntade vändningar.
Många glimtar från Purpurkusten i ett ganska okänt hörn av Frankrikes medelhavskust på gränsen till Katalonien.
Citat: Livet vore inte livet om vi inte gjorde misstag.


En enda risk Simona Ahrnstedt: En enda risk
Ett hopkok av vad som händer Ambra – journalist – och Tom, en utbränd f.d. soldat från specialkompaniena – då de träffar på varandra i ett iskallt Kiruna.
Några ganska detaljerat beskrivna sexuella scener men av oskyldigt slag.
Det blir en delvis spännande berättelse som jag dock upplever ganska rörig då hon knyter ihop det hela på slutet.
ett citat: Herregud, alla dessa känslor hon höll på att få för Tom. Var började man ens reda ut dem? Han hade, bokstavligt talat, räddat hennes liv.

Om ni inte börjar leva gör jag slut Eva Swedenmark: Om ni inte börjar leva gör jag slut
Tre vänner som har hållit ihop sedan skoltiden. De är nu i sextioårsåldern. Livet börjar bli enformigt.
Men de tar en utmaning: Tänka över vad de skulle vilja ha ut av livet som de innerst inne önskar men aldrig gjort. Nu ska de göra det!
Och de börjar planera för att genomföra dessa idéer tillsammans.
Det blir många otroliga äventyr.

Prio ett Emelie Schepp: Prio Ett
Vem ligger bakom de fruktansvärda morden? Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander är Jana Berzelius fast besluten att ta reda på sanningen.
Huvudberättelsen är att en psykiskt störd hämnare med en väl utarbetad plan gör att flera otäcka mord begås.
Berättelsen byggs upp med små korta episoder där vi möter många agerande. Var verkligen alla dessa involverade i berättelsen eller är det sidopersoner från en av författarens tidigare berättelser?

 

next
back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail    gästbok     

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd