Elsie Johansson: Riktiga Elsie Förlagstext
I den självbiografiska berättelsen Riktiga Elsie berättar författaren naket – ibland smärtsamt och brutalt men aldrig kärlekslöst – för läsaren om sitt liv. Om sin vandring från stugan på åsen i gamla Fattigsverige fram till en position som hyllad och prisbelönt författare. Resultatet är ett uppriktigt och djupt mänskligt tidsdokument.
Egna tankar. Så mycket i mitt eget liv kommer upp i minnet. Jag är ju jämnårig med Elsie och växte upp inte så långt från henne geografiskt. Även om min miljö i en tjänstemannafamilj, knuten till en fabrik, var oerhört mycket annorlunda än hennes i något som liknar en statarfamilj. Men faktiskt förstår jag mina lekkamraters miljö bättre tack vare Elsies minnen.
Citat Antar att det man kallar levnadskonst går ut på att göra det man kan av det som står till buds
För min del har livet öppnat sig på nytt – och jag tänker inte neka mig att leva.
Jag lever ju nu. Jag skriver nu! Jag är summan fram till nu – men framtiden adderar. Vad vet jag inte.
Nina George: Den lilla bokhandeln i Paris.
en berättelse om ett sorgearbete
en berättelse som jag inte uppfattade rakt upp och ner utan lite i bitar och så småningom
Jean Perdu - bokhandlaren som vägrade att sälja böcker då han ansåg att det var fel bok för just den människan -
När han ger sig ut på kanalfärd i Frankrike med sin bokbåt har han inga kontanter med sig och ingen mat utom fem burkar kattmat . . . Fullt med små meningar som känns värda att spara och att ge vidare åt andra. Ett fåtal:
Jean Perdy säger: Jag ville behandla sådana krämpor som inte räknas till sjukdomarna, och som aldrig diagnosticeras av läkare. Det var därför han kallade sin bokhandel för Litteraturapoteket.
Citat: När monsieur Perdu såg böcker såg han inte bara berättelser, f-priser och psykologisk akutvård. Han såg frihet med vingar av papper.
Han hade hittat på nya sätt att para ihop rätt bok med rätt läsare. Han frågade ofta: Hur vill ni må innan ni somnar?
Böcker kan mycket, men inte allt. De viktigaste sakerna måste man vara med om. Inte läsa sig till.
Diane Setterfield: Den trettonde historien
Det är en otrolig handling i denna bok. Margaret Lee arbetar i en antikvarisk bokhandel som tillhör hennes far. Fadern är specialist på gamla böcker och vilka som är värdefulla. Margaret älskar biografier. Hon får i uppdrag att skriva biografi åt succeförfattaren Vida Winter. Hon träffar Vida och lyssnar varje dag till ett avsnitt av författarens berättelse och skriver ner detta. Handlingen i boken blir alltmera förvirrande medan jag läser boken. Helt genomarbetad upplever jag inte den komplicerade storyn. Ibland har jag svårt att förstå vem som är det "jag" som just i detta stycke står för berättelsen. Är det Vida Winter eller är det Margaret? Men det är en spännande bok
Han Suyin: Förtrollerskan
Boken är lite trög men miljön är spännande exotisk.
Största delen av boken är det Colin som är berättaren. Men då och då bryts brättelsen av ett kortare stycke där hans syster Bea är berättare. Colin växer upp i Lausanne där hans mor är läkekvinna. Hans far är mekaniker, bygger ”automater” och klockor. En fanatisk kristen sekt tänder eld på deras hus ”häxan ska brinna”. De blir föräldralösa men blir omhändertagna av Abdul Reza, en kompanjon till deras far, och får följa med på en expedition till Ostindien och Kina. Händelserna tilldrar sig på 1750 -70talet.
På sin färd mot öster möter Colin en värld helt ny för honom. Folk av alla slag och religioner. Han arbetar och vidareutvecklar sina mekaniska kunskaper i verkstäder. Han och Bea kommer i kontakt med styrande män i först Kina, sedan i Ayuthia i nuvarande Thailand, och blir inblandade många konflikter.
Några citat visar något av hur man kunde tänka bland grupper som de kom i kontakt med.
Citat: Maharadjan i Cochin äger många klockor men vill inte dra upp dem, för prästerna säger att det bringar olycka att låta en illvillig maskin nöta bort tiden genom att mäta upp den.
Citat: Gud bjöd människorna att ifrågasätta, att pröva, att tränga in i universums mysterier. Det var inte ett brott att göra så, det innebar att man kom närmare Gud själv. Närmare människans slutliga uppenbarelse.
Kim van Alkemade Barn nr 8
Från baksida: verkliga händelser i botten, en stark berättelse om bitter hämnd och försoning
Det är 1919. Rachel blir föräldralös och hamnar på ett mycket bra judiskt barnhem. Men hon kom att bli indragen i mediciska experiment och blev förstörd för livet. Den detaljerade beskrivningen av hur hon blev hanterad är otrevlig att läsa om.
Så här upplevde Rachel livet en tid efter att hon lämnat barnhemmet: Vilken trygghet det hade varit att aldrig behöva oroa sig för hur man skulle få mat eller var man skulle sova på natten!
En bok som berörde mig starkt men också uppenbarade många sanningar för mig. Mycket läsvärd.
Cecilia Samartin: Los Peregrinos
Denna bok innehåller en ramberättelse som är från de tidigare böckerna om Peregrinos och en lång inskjuten berättelse där Rosa berättar om Jamilets förmoder Flor och hennes historia.
Så här presenteras den onda Zoraya som har nästlat sig in hos sultanen och påverkar honom i hur han styr riket;
Hon är inte ute efter riket. Hon vill ha krig. Ett sådant krig som låser fast folk och nationer i krig för långa tider, även efter att hon har försvunnit. Ett sådant som skapar ondska i barnens hjärtan, så att de alltid ser världen med ögon förmörkade av fruktan. Så fungerar världen alltför ofta
Kate Morton: Huset vid sjön
En lite rörig och tillkrånglad berättelse. Försvunna barn, mödrars uppoffringar och hemligheter, den ena hemligheten efter den andra kommer i dagen. Morton lägger ut gott om ledtrådar och just när sanningen tycks nära öppnas nya, djupare lager.
En replik som är värd att tänka på: Både du och jag vet att biologin inte är någon garanti för kärleksfulla föräldrar. Ibland är det bästa som kan hända en människa att hon får en ny uppsättning föräldrar.
Helen McInnes: Uppdrag i Malaga
Ian Ferrier är på semester och besöker en vän i Malaga men blir djupt indragen i i en härva av spionage och kontraspionage där han är lika mycket förföljaren och den förföljde och där nationers säkerhet står på spel. En bok från 1971 - andra vapen än idag - mera direkta konfrontationer.
Virginia Andrews: En väv av drömmar. Från 1990
En drömsaga med ytterligheter - en bok som jag faktiskt upplevde som otäck. Jag tog vid mig känslan hur Leigh upplevde att hon inte hade någon som såg henne, förstod att lyssna då hon ville prata. Leigh blev helt utlämnad när hennes föräldrar skildes och sedan gifte om sig på var sitt håll. Hennes mor var så fruktansvärt självupptagen och levde helt i sin egen drömvärld.
"Numera behandlade mamma mig så ofta som luft, fullt upptagen av sina egna nöjen och och bestyr. Och pappa hade sin nya kärlek att tänka på. Troy och jag var två föräldralösa som sammanförts i ett jättestort hus fullt av saker som andra barn bara kunde drömma om."
Vem skulle jag tala med? Var var mamma nu då jag behövde henne? Var var pappa?
Shirley Conran: Lace
Succeroman från 1983.
"Vem fan av er är egentligen min mamma?" Fyra eleganta, framgångsrika, och sofistikerade kvinnor i fyrtioårsåldern är kallade till New York Pierre Hotel för att träffa Lili - en vacker, ung, och notoriskt temperamentfull Hollywoodfilmstjärna. Ingen av kvinnorna vet exakt varför hon är där; var och en har en anledning att hata Lili och var och en av dem är förvånad att se de andra. De är gamla vänner som delar en hemlighet och som i åratal gjort sitt bästa för att behålla den.
De fyra vännerna har varit tillsammans i Schweiz i mitten av 1940-talet för språkstudier, tre av dem är rika elever i ett internat och den fjärde, Judy, försörjer sig under studierna som servitris på ett hotell. De fortsätter sin vänskap under hela livet och ställer upp för varandra. En uppfriskande bok, ganska öppen om detaljer i det sexuella samspelet mellan man och kvinna, och vi får vara med om kvinnornas frigörelse från den traditionella synen på kvinnan under tiden efter andra världskriget. Tänkvärt: Kates artikel berättade för mottagliga läsare att krig helt enkelt bestod av att döda människor. Några citat: 1950-talet
Faster Hortense säger till Judy: Ändra dig inte. Du tänker själv, du upprepar inte andra människors åsikter. Du är rakt på sak och väntar dig att andra ska vara det. Jag önskar att jag fått lära mig att acceptera förändring som något självklart på alla områden.
1960-tal: Maxine: De flesta kvinnor vill helst inte tänka på pengar. De tycker det är tråkigt att sköta pengar. Judy: Inte lika tråkigt som att vara utan, och bara om man inte har lärt sig sköta dem. Vi borde alla ha blivit lärda hur man förtjänar dem, och hur man förökar dem, och hur man behåller dem!
Judy: Att ha pengar är inte viktigt, men att inte ha är livsavgörande!
Ann Cleeves: Tomma luften
Ann Cleeves beskriver Shetlandsöarna och dess anslående natur på ett mycket skickligt vis. Kargheten och vädrets makter styr. Midsommaren är en mystisk tid. Ljusa sommarnätter och dimbankar som drar in från havet. Gamla sägner vaknar till liv.
Men en gäst på ett bröllop försvinner och då Jimmy Perez kallas så finner de henne mördad och anslående arrangerad. Jag upplevde historien lite rörig och på något sätt konstruerad. Miljön på den nordligaste ön Unst i Shetlandsöarna inbjuder till att dra in gamla sägner och sånger men handlingen känns inte riktigt logisk. En del av de agerande personerna står omväxlande i blickfånget men ändå känns det inte som om jag får ett grepp om dem.
Jimmy Perez beskriver sitt arbetssätt sålunda: ibland måste jag bedriva en utredning utan bevis. Syftet med mitt arbete är att få fram sådana men det är inte där vi börjar.
Ninni Schulman: Välkommen hem
en fruktansvärt rörig bok till en början med en massa personer och svårt att förstå vilken del av berättelsen som hörde ihop och vilken del som var en annan berättelse. Det var mycket svårt att komma in i berättelsen om man inte läst de föregående i Ninni Schulmans serie med Magdalena Hansson, Petra Wilander och Christer Berglund Mordhistorien var ovanligt brutal och kändes konstruerad.
Evelyn Anthony: Avslöjandet en bok från 1993
Julia Hamilton, framgångsrik journalist på en stor tidning i England, erbjuds av sin chef en egen spalt i tidningen med rubriken Avslöjandet. Hennes första uppdrag blir att skriva en serie artiklar om en konkurrerande tidningsägare, Harold King, för att avslöja hans skumma förflutna.
En berättelse om intriger, svek och gamla synder.
Boken var skriven i avsnitt från olika medverkandes synvinkel och ibland var jag faktiskt till en början lite osäker på vem det var som var den aktiva i berättelsen. Skrivsättet gjorde att man ibland hade en försmak av vad som skulle kunna hända och det bidrog till spänningen.
Sidney Sheldon: På andra sidan midnatt
En bok från 1973 men handlingen är förlagd till 1940-talet. Lättläst roman om kärlek och hat, spännande, lättläst och med ett högt tempo. Alla huvudpersonerna är typer, sådana människor som är mycket bra på något. Sådana personer som vi vill drömma om men som inte finns i verkliga livet.
Noelle Page, den vackra flickan från slummen i Marseille som blivit firad filmstjärna, har en oemotståndlig makt över männen. Men har aldrig glömt Larry Douglas, amerikanen som hon träffade i Paris under kriget när hon var modell på ett varuhus och han stridsflygare i RAF. Han var hennes första och stora kärlek - och han svek henne. Sex skiljer inte människor åt. Sex för dem närmare varandra.
Sidney Sheldon: Våldets ansikte en bok från 1970
Från bokens baksida:Judd Stevens är en av New Yorks mest ansedda psykoanalytiker. Han lever ett lugnt och tillbakadraget liv. Men plötsligt en dag står han ansikte mot ansikte med det nakna våldet. Först knivhuggs en av hans patienter utanför mottagningen på Manhattan, sen mördas hans unga receptionist, och doktor Stevens inser att han själv är nästa offer. Han blir ett villebråd jagad både av polisen, som misstänker att han är den skyldige, och av en okänd mördare som kan slå till när som helst. Hans vackra patient Anne Blake är den enda han kan lita på - eller kan han egentligen det?
En riktig mardröm – beskriven i detalj – att veta om att man ska bli mördad – jag orkade inte läsa utan bara läste kursivt
Nora Roberts: Framgångens pris Jag tyckte inte den hade mycket att ge utom tidsfördriv.
Intriger och konkurrens om tittarna präglar en del av arbetsmiljön där Deanne är värdinna för en teveshow, men också kamratskap och arbetsglädje.
Finn har den rätta inställningen till en tur på tu man hand:Jag struntar i vad du kan ge mig. Jag är mer intrsserad av vad vi kan ge varandra
Skillnaden på en liten och stor stjärna för ägarna till tevebolaget: En mindre stjärna ansträngde sig för att få vara med i rutan. En större stjärna tog betalt för det.
Nora Roberts: En plats för drömmar.
Menlös historia om två människor som är proffs inom tennis och deras relation. Hur den går sönder och så smångom repareras. Men varför denna titel?
De förtod inte varandra på grund av att de vuxit upp i så olika miljö. För honom stod familjen för värme och kärlek och något som var beständigt. Han skulle aldrig förstå att det inte var sin pappas närvaro hon främst längtade efter utan efter hans förlåtelse.
|