Lästa böcker april – juni 2018
Carlos Ruiz Zafon: Vindens skugga
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad.
Så beskriver författaren denna plats som han har skapat:
”Varje bok du ser här är besjälad. Besjälad av den som en gång skrev den, besjälad av alla dem som har läst den, levs sig in i den och drömt om den.” Så käner Daniel:
”Jag kände mig omvärvd av miljontals övergivna boksidor, av världar och själar som ingen brydde sig om och som var på väg att drunkna i ett hav av mörker, medan den värld som levde vidare utanför blev allt mera glömsk.”
Den här boken är inte bortglömd - den är annorlunda och inte lik någon annan. Ibland är den kanske förvirrande och jag hade svårt att hänga med men jag kom vidare genom det som förvirrat mig.
Kazuo Ishiguro: Begravd jätte
En långsam stil som skapar en mystisk stämning. Ett höviskt språk mellan de som Beatrice och Axl möter på denna vandring mot det som hänt i deras liv. Deras minnen kommer tillbaka men försvinner igen. Vad står deras minnen för, vad är det om rör sig inom de som möts på denna vandring?
Vad är denna begravda jätte? Kan det vara livet? Mycket rör sig inom mig då jag lägger denna bok åt sidan
Malou von Sivers: Mitt hjärtas oro
Denna bok sträckläste jag.
Baksidestext: Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han en gift välbärgad gift man med ett mörkt förflutet och ett sår som han döljer. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av hans mörker och sårbarhet. Han ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap, och kanske också från sig själv. Sara: Läsa är som att äta och dricka. För mig är det en del av livet.
Sara: Det finns ingen som beskrivit äktenskapets svårigheter bättre än Strindberg
Annika Thor: Motljus
Motljus – Marie ser tillbaka trettio år från den plats i livet där hon är nu. Vad var det egentligen hon upplevde tillsammans med Ronny? Varför har det funnits något inom henne som hon inte kunnat släppa? Då hon ser hans dödsannons känner hon ett behov att resa till begravningen trots att de inte har haft någon kontakt över huvud taget.
En fin skildring av hur hon påverkats av en trasig människa utan att förstå hur trasig han var.
Ett citat som tål att tänka på trots att det ligger lite vid sidan av den spänning som finns mellan Marie och Ronny Marie var så upptagen av att vara en bra mamma för sin dotter Hanna och göra allt rätt att hon glömde bort att bara vara med henne och upptäcka vem hon var.
Agneta Arnesson Westerdahl: Skuggornas tid. (
Tycker om att hon skriver så mycket om djur och fåglar och blommor. Hon beskriver också lite maten man åt och annat om vardagslivet.
Handlingen utspelar sig under 1300-talets pestdrabbade Sverige. Den högättade Elins man och barn har som så många andra fallit offer för diger-döden, och dagarna präglas av sorg och hunger. Men när Elin tar hand om den föräldralösa flickan Unni blir livet på Lejsta gård i Uppland förändrat. Man börjar leva igen. Kärlek, vänskap, svek och skam, pest och inbördeskrig.
Erik Eriksson: Den blå stranden
Tankar av Kristina Tänk om det är i fantasin bara som det riktigt märkvärdiga finns. Tänk om det är när vi hoppas och längtar som det är som allra bäst
Kärleken är kanske som starkast när man längtar. När man är skilda åt och väntar på varandra då är kärleken som allra bäst.
I Byholma utanför Grisslehamn bor Kristina. Hennes kärlekshistoria med sjömannen Robert får vi följa mot en bakgrund från 1850-talet som ger mycket historiska kunskaper hur det var att leva i gränslandet mellan Sverige och Åland som då tillhörde Ryssland
En fin skildring!
Erik Eriksson: Den sista stormen
Vi är åter i Grisslehamn. Vi följer familjen Nygren 1914 - 1922. Kriget är närvarande men också diskussionerna om kvinnlig rösträtt och förbudsomröstningen mot alkohol.
Gerda är dotter till Martin, son till Kristina i den förra boken. Martin arbetar på sågen men han har hjärtbesvär och säger upp sig. Köper en motorbåt och fiskeredskap och blir fiskare. Gerda arbetar på hotellet. Där träffar hon Lars som är engagerad socialist och stödet för bröderna på den finska sidan.
1914 är det allmänna val för män och mycket prat om risken för krig. Kriget blir en hård tid för folket i Sverige.
Gerda blev allt mera övertygad om att arbetarna och de rika levde i helt skilda världar. Men hon hade inte rätt att deltaga i valet.
Hon utvecklas till en stark och självständig kvinna som drömmer om få arbeta med ord. 1921 får hon deltaga i riksdagsvalet.
Mycket intressant och lättläst bok som jag läste med engagemang.
Erik Eriksson: De svarta molnens tid
Titeln kommer från en av de dikter som Dorotea skrev, den sköra kvinnan som Gerda tagit sig an.
Dessa år 1939-1945 är år som jag minns men inte anade jag hur de som levde i Grisslehamn var påverkade av kriget – utsatt där sjöfarten mellan Finland och Sverige drog fram.
Baksidestext:
Året är 1939, ungdomsvännerna Gerda Nygren och Oskar Lund återser varandra i Grisslehamn efter många år. Andra världskriget bryter ut, båda tar ställning mot Hitler. När tyska lastfartyg, med vapen och trupper, i hemlighet börjar smyga förbi Grisslehamn tar Gerda och Oskar ännu ett steg: de blir spanare åt England, stränga straff väntar om de blir avslöjade.
Våldet härskar i Europa, men krigets hot och fruktan finns också i Grisslehamn. En stark kärlek förenar Oskar och Gerda, de vet att de måste älska nu, innan det kanske är för sent.
Erik Erikssons roman De svarta molnens tid är den fjärde i hans serie om familjen Nygren i Grisslehamn. Romanen bygger på unika vittnesmål från fiskare, militärer och kustbor som själva upplevde krigsårens hemliga tyska trupptransporter till Finland under Tysklands stora anfall österut 1941-43. En trafik genom svenska vatten som var Sveriges kanske största avsteg från neutraliteten.
Amy Gentry: Andras döttrar.
Det tog tid för mej att komma igenom boken för jag blev förvirrad hela tiden av kompositionen. Jag fattade ofta inte vem det var som det ”jag” som hade ordet. På slutet upplevde jag att allt var en mardröm. Eller en beskrivning av ett psykotiskt skov.
Elly Griffiths: Dolt i mörker.
Lite virrigt var det att hålla reda på alla de olika personerna bland poliserna och arkeologerna och barnen men trivsamt på något sätt. Mord och försvinnanden kändes konstruerat, knappast trovärdigt. Men jag gillade det som mysterium, som läsäventyr. Arkeologen Ruth är en så trevlig bekantskap. Och vilka personligheter man möter bland de hemlösa!
Frances Hardinge: Lögnernas träd
Berättelsen känns som en sorts fantasi, som tar upp orientaliska myter.
1850-tal. Faith 14 år är dotter till en präst med naturvetenskapliga intressen och har fritt tillträde till sin pappas bibliotek. Familjen reser till till en ö där fadern ska deltaga i en utgrävning. Då hennes pappa omkommer och polisen bedömer det som självmord vägrar hon att acceptera detta utan letar på egen hand efter vem som kan ligga bakom dödsfallet. Hon hittar ett underligt träd bland faderns objekt från hans upptäcktsresor. Vi får ta del av synen på kvinnor genom Faiths tankar:
Det här är din framtid. Bli ivägkörd från vetenskapliga samtal som du inte har tillåtelse att delta i. --- Men Faith reagerar Om jag inte får äta vid bordet kan jag i alla fall försöka få tag i några smulor som fallit ner på golvet.
Emma Donoghue: Miraklet
Baksidestext:Anna är elva år och bor med sin djupt troende familj på den irländska landsbygden. Trots att hon helt slutade äta för fyra månader sedan verkar hon vara vid god hälsa. Hennes familj tror att hon är utvald av gud, och att hon kan komma att bli Irlands första helgon på över 500 år. Fallet väcker stor uppmärksamhet i hela landet och journalister och turister flockas kring stugan där hon bor. Dit kommer också sjuksköterskan Lib som ska vaka över Anna för att se till att det inte är något fult trick. De två utvecklar ett slags vänskap och Lib blir alltmer orolig. Anna får verkligen ingen mat, i alla fall inte vad Lib kan se men med tiden börjar hon uppvisa diffusa och skrämmande symptom.
Tiden är 1860-talet. Lib är utbildad sjuksköterska under Florence Nightingale och har sett mycket svåra skador i Skutari på Krim. Hon kan inte se på hur Anna söker sig mot självmord genom sin övertygelse att Gud befallt henne att fasta som botgöring.
Den första dagen då du slog upp dina ögon bad Gud dig bara om en enda sak: att leva.
Maria Gustavsdotter: Ulrikas bok
Maria Gustavsdotter: Katarinas bok
Maria Gustavsdotter: Ebbas bok.
Handlingen försiggår under åren 1644-1659, en tid då Bohuslän var ett gränsområde mellan Danmark och Sverige. De som passerar genom berättelsen rör sig under både danskt och svenskt regemente.
Denna serie handlar om tre systrar, prästdöttrar från Orust i Bohuslän. Vi får glimtar om kvinnornas ställning i familjerna och samhället.
Deras far ansåg att djävulen snart nog fann arbete för en kvinna som höll händerna stilla. Vila fick man göra, men i vilan ingick bön och ibland finsömnad. Katarina:
Hennes fingerblommor som spruckit av lutvatten och längs vänster pekfinger löpte en lång rad med små, små stick från synålen Katarina är i Ribe 1658 då de svenska trupperna återvände från Tyskland och brände staden. Katarina såg på hönan som var den enda som överlevt svenskarnas anfall
Det är bara vid vävstolen som Ebba kan känna sig lycklig Ebba visste att ingen skulle bry sig om vad hon sa så länge Jostein ville något annat. Vred är jag då ni inte lyssnar till mig och håller mina ord för intet.
Den tidens läkarbehandling vid lunginflammation var förödande med åderlåtning och lavemang. Den kloka kvinnans råd kunde rädda liv: frisk luft, upprätt sittande i bädden och örtdrycker.
Det var så intressant att få glimtar ur livet i alla samhällsklasser under dessa år.
Maria Gustavsdotter: Ylvas bok.
Författaren har fortsatt att skriva om sina gestalter som vi mött i serien ovan – en del män bestämmer allt och tror inte att kvinnor kan tänka och planera och se konsekvenserna av de beslut man fattar. De läser Bibeln med "färgade glasögon". Och kvinnor som försöker bryta mot den traditionella kvinnorollen och ofta motarbetas.
Denna del i serien utspelar sig omväxlande i Dalarna och i Bohuslän.
Vi följer män så som männen var i dessa bygder där handlingar var så mycket viktigare än orden och kvinnor som ska växa in i den traditionella rollen. Men tankar att kvinnor kan vara häxor sprids från predikstolen.
Några tankar: det är människorna som gör livet värt att leva
Det finns sådant man aldrig kan få tillbaka hur man än önskar det. Sådant är tiden som gått och orden man uttalat.
Kvinnor gifter sig inte för sin egen skull. De gör som de är tillsagda, de lyder sina fäder, de går i brudsäng för att föda söner.
Linnea Dunér: Vargavinter
En berättelse förlagd till 1870-talet men ibland tror jag att hennes kunskap om den tidens Sverige är alltför färgad av 1900-talet.
1. Det sjunger i isen.
De tre systrarna Dalin har levt ett lugnt och skyddat liv som döttrar till stadens kyrkoherde, men vintern 1869 förändras allt. Inez är på väg hem från grannsocknen när hon plötsligt befinner sig mitt i mardrömmen. Ensam och utlämnad till den skräckfigur hon bara hört ont om tror hon att hoppet är ute. Men efter hand börjar hon se människan bortom alla illasinnade rykten.
Samtidigt inser Inez att hon för första gången har möjlighet att fatta ett beslut om sitt eget liv. Men valet är inte enkelt. Inez och Ulv satt tillsammans i mossan utanför stugan med djuren omkring sig och Ulv lekte med hennes hand och snusade i hennes hår.
En bro mellan henne och Ulv, och den förde med sig in till honom allt vad hon ville säga, all hennes oro och sorg, all kärlek och värme, alla försök till tröst och uppmuntran. . . .
2. Högt flyger fåglarna
På ett otroligt sätt får systrarna Inez och Elsa kontakt med rätt människor för att hitta rymlingen Ulv och hjälp så att Inez kan gömma sig tillsammans med honom. Det sätt de hittar rätt människor känns otroligt och gör berättelsen till en saga. Men en skön saga om kärlek.
Då Ulf tvivlar på att Inez behöver honom kan Inez bara säga: Det är klart att jag behöver dej! Ingen människa kan ersätta en annan.
Ebba förklarar: Jag försöker visa att en människas bakgrund har liten betydelse när man väljer sitt umgänge. - - Inte kan man döma folk uteslutande efter deras börd och bakgrund.
Gertrud som lever ett olyckligt äktenskap: Det var först då som hon helt och fullt insåg vad hon gått miste om i och med sitt ja till Holger.
Affinity Konar: Mischling
Tvillingarna Pearl och Stasha är judar och har 1944 blivit placerade i dr Mengeles zoo i Auschwitz. Det sägs att där får man mer mat och vissa förmåner. Men man blir ett objekt för experiment och när den ena utsätts för lidanden påverkar det dem båda, den ena kan känna vad den andra känner fast de är på olika håll.
Barnen från Mengeles Zoo spreds som flyktingar över den polska landsbygden februari 1945 efter de ryska truppernas invation. En berättelse som griper tag i en. Vill inte ha varit utan denna, detta bevis om människors ondska, försiktigt beskrivet. Det var svårt att läsa.
Ett långt avsnitt upplevde jag som mycket oredigt, verkar som en beskrivning av en fruktansvärd mardröm.
Efter bokens slut finns en studiehandledning för bokcirklar där vi får några tankar från författaren om vad som rört sig inom henne under de tio år som det tagit henne att skriva detta.
Ett par citat:
Pearl: Det skulle varit en bra dag om vi hade varit någon annanstans, var som helst utom just här. Solen sken, och för en gångs skull var fåglarna fast beslutna att överrösta vakthundarna med sitt kvitter.
Stasha Det viktigaste med detta experiment var motståndskraft och styrka. Doktorn testade för att se vilka tvillingar som lyckades besegra inkräktarnas styrka, de inkräktare som kom in i våra kroppar genom hans nålar.
Pearl sitter i bur: det var då jag lade märke till en sak - nästan vartenda barn tillhörde ett par. De var lika varandra till utseende och sätt och rörde sig tillsammans, samfälligt, som om de inte kunde röra sig utan den andra. Det var då jag visste att jag inte var hel.
Ilka Tampike: Albions dotter
En fantasy som tar upp trådar från myter om druiderna. Tiden är lagd till då romarna erövrade Britannien och platsen är Cadbury Castle i Somerset där arkeologiska fynd hittats som bär spår av druiderna. Först rådde kaos. Ett tomrum utan form. Sedan började Mödrarna sjunga. Det är Mödrarna som bär lagarnas pånyttfödelse.
Llwyd: Jag trodde att vår kunskap var oförstörbar. Ailia: Den är oförstörbar. Det är landet som är vår kunskap. De är en och samma sak. Llwyd: Det är för sent.
Ailia betraktade den strömmande floden och ekarna som reste sig som krigare omkring dem. Jag kom ihåg sången och den fyllde mig med styrka.
Denna berättelse blev för mig fylld av tankar som kändes viktiga för ett gott samhälle. Dessa tankars genomslag blir ofta förstörda av starkare makter. Berättelsen var god att läsa.
Elisabeth Norebäck: Säg att du är min
Boken handlar om Stella, som för många år sedan förlorade sin lilla dotter. Nu tror hon att hon träffat henne igen, men slits mellan sin instinkt och sitt förnuft: har hon rätt eller håller hon på att bli galen. Samtidigt inträffar saker som får henne att misstänka att allt inte står rätt till.
I kapitlen får vi omväxlande följa Stella som förlorat sin dotter för drygt 20 år sen, Isabelle som flyttat till Stockholm efter att ha förlorat sin pappa och Isabelles mamma Kerstin som gör allt för att styra Isabelle i hennes liv.
Sättet den är skriven på tilltalar mig – det är en s.k. ”bladvändare”
Elin Olofsson: Krokas
Citat om författaren: människor beskrivs utifrån hur vi människor är, kan vara eller upplevs.
Elsa Pettersson har brevväxlat med en tysk soldat under 1940-talet som hon aldrig träffat. Ulrike Hartmann är en lättfotad och troligen lite manodepressiv tyska i Hamburg som bl.a. älskade med en soldat som rapporterats saknad utanför Norges kust. Nu har hon fått hans efterlämnade brev som var ställda till Elsa Pettersson i Krokom i Sverige. Hon söker upp den hjälpsamma Elsa på vinst och förlust och det drar med sig en händelsekedja.
Johan Nilsson: Två sjöar
Det är en händelse som kommer att uppdagas en liten bit i taget i bakgrunden till Stefans berättelse från åren 1977 -1982 –1989 -1995 –1999. Stefan som blev kvar i sin födelsestad. Han kan likna sitt liv med de två sjöarna – den större som är öppen och ljus och tillgänglig för alla och den lilla tjärnen som var ”bara hans egen” och där han drog sig undan för att hitta sitt inre i ensamhet vid speciella tillfällen. De båda vännerna pratar om vad de väntar sig av livet. Citat
Stefan: Listan. Grejer du vill göra. Planera noggrant var, när och hur.
Micke: Jag väntar mig allt genom att vänta mig inget. Jag vill vakna varje dag och inte veta vad som ska hända. Jag vill att allt ska ligga öppet.
Frida Arwen Rosesund Att de i tid ska väckas
Frida Arwen Rosesund Näckens döttrar
Dessa två är en typ av skräckromaner som har tagit upp motiv från gamla sägner och folktro. Midsommaren är en sådan tid då mycket mytiskt rörde sig i naturen. Och det som man inte förstod kunde utbroderas och få övernaturliga förklaringar. T.ex. missbildade barn, utbrott av vansinne etc.
Folk vill gärna anklaga dävulen för sådant. Men författaren antyder att odjuret som Hilda födde var ett väsen från en gammal tid, ingen djävul.
I Näckens döttrar har hon tagit upp och byggt vidare på gammal folktro att unga flickor kunde ha blivit våldtagna av Näcken och föda hans barn. Missbildade barn.
Julianne Donaldon: Edenbrooke
Oj så romantiskt - men just vad jag behövde en dag som denna jag var så trött och nedstämd
Leslie Pearse: Utan ett spår.
Jag vet inte om jag håller med om det. Världen skulle vara hemsk att leva i om vi bara tänkte på oss själva.
Just så har författaren skapat sin huvudperson Molly, hon som hela tiden tänker på sina vänner, på sin mamma, alla som hon hade omkring sig. Inte tänker på sig själv, men vill försöka ställa det tillrätta som hade gått fel
Skönt att läsa hur författaren satt ihop detta till en god berättelse. En fängslande historia om mod, vänskap och kärlek
Lena Ackebo: Kära Barbro
Barbro är snart 60 år. Hon känner sej ensam – och är olycklig. Hon dricker ett glas vin då och då. Men hon har svårt att gå utanför de ramar som livet har lärt henne att hålla sig inom, väntar att allt ska anpassa sig efter henne. Hennes man Gustaf får ett utbrott Barbro, Du ska få ett tips. Försök att tänka på nån annan än dej själv nån gång.
Barbro funderar: Vem kan göra något åt att jag är en person som ingen älskar? Ända sedan hon var barn har hon känt att hon inte duger. Hon var inte lika duktig som sin syster i mammans ögon. Tycker boken är lite "pratig" men gav några tankar
Johanne Hildebrandt: Älskade krig
Älskade krig är en roman om kärlek, överlevnad och försoning i krigets Irak, men också en skildring av vad som utspelar sig bakom de vackra fasaderna i Stockholms kändisvärld. Boken bygger på verkliga händelser.
Sara var välkänd programledare på tv men tvingades byta inriktning och försökte sig på krigskorrespondens.
Hon återser sin tidigare vän Magnus, son till en framgångsrik företagsledare. Han har brutit kontakten med sin familj och befinner sig i den irakiska öknen som soldat i amerikanska armén.
Sara tänker då hon diskuterar med Magnus om det rätta i att USA lägger sig i inbördeskriget i Irak: Men det var ju alltid lättare att sitta hemma och ha åsikter än att konfronteras med den komplicerade verkligheten.
Erik Eriksson: Järnskuggan
Vi får möta den före detta polisen Verner Lindgren. Han och kriminalinspektör Margret Mattsson ska ta reda på vem som har mördat en journalist och varför. Journalisten skrev om unga flickor som säljer sex till affärsmän. Hans anteckningsbok saknas.
Det blir mycket att läsa i de kartonger som fanns i journalistens gömmor och Verner sorterar noggrant. Upplösningen blir lite häftig och ganska otrolig i mina ögon men jag blev glad åt ett lyckligt slut bland det andra.
|