Uppdat. 21 juli

bokmalUtan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från juli 2018
owl
Lästa böcker juli – septmber 2018
 

Ljusets son,    Evighetens tempel   I solgudens namn,   Härskarinnan i Abu Simbel   I akacieträdets skugga
Christian Jacq: Ramses, Serie med 5 böcker som jag läser om.
• Ramses. Ljusets son,
• Ramses. Evighetens tempel,
• Ramses. I solgudens namn,
• Ramses. Härskarinnan i Abu Simbel,
• Ramses. I akacieträdets skugga
Farao Sethos avslöjar för sin son Ramses lite i taget kungayrkets hemligheter. Maats lag= harmonins lag skall alltid styra en Faraos beslut och handlingar. Det är hans uppgift för Egypten.
Gudinnan Maat´s symbol är ett hjärta – en symbol för det mänskliga samvetet som i livet efter detta skulle vägas på en våg.
Citat från del 5: Faraonerna skulle säkert bli de sista som stred för att gudinnan Maat skulle råda, hon som förkroppsligade den universiella lagen, rättvisan och kärleken, hon som förenade naturkrafterna och livets beståndsdelar.
Några smakprov på det Sethos inpräntade i Ramses: (citat fr del 1) Vi måste vara produktiva, och ännu viktigare är att vi delar på rikedomarna. Ett överflöd som bara ett samhällsskikt drar nytta av alstrar olycka och strid. Mindre rikedom som delas av alla sprider glädje.
Ett annat citat från del 1: Ramses säger till sin syster: Jag försöker förstå min fars tankar och lär mig hur han styr landet för att en gång, om gudarna så vill, kunna följa hans exempel
Det är så mycket av det som författaren vill delge oss av det som forskningen fått fram ur de dokument som sparats om hur man levde och tänkte, om alla de krafter, gudar som påverkade det dagliga livet.
Handlingen i dessa böcker är mycket strider med grannländerna, mycket ränker och förräderi i omgivningen, man får glimtar om matvanor och klädstil, om hur administrationen av allt detta kanske fungerade, livet i de högsta klasserna etc. Hur alla dessa byggnadsverk som vi i eftervärlden har kunnat gräva fram skapatSs.
Kärleken till den kloka och vackra Nefertari är en viktig drivkraft för Ramses.
Ibland blir det lite långtråkigt med alla dessa intriger och ränker, men mitt intresse hålls hela tiden uppe. Trots de upprepningar som är nödvändiga då man läser alla fem böckerna i ett streck.
Vi bör vara tacksamma för att vi fått lära känna dessa 3000-åriga tankar och tacksamma att de kunnat föras vidare till oss.

1. Skuggornas rike.   2. Kronornas krig   3. Det flammande svärdet.
Christian Jacq: Frihetsdrottningen En berättelse från 1650 - 1550 f Kr
Fantastiskt att man ur material som återskapats ur de egyptiska gravkamrarna kunnat ge oss dessa sägner som berättades om drottning Ahotep. Grymma berättelser. inga sagor för barn.
1. Skuggornas rike.
Egypten har erövrats och lider under hyksos som leds av en grym envåldshärskare som förbjudit alla de gamla riterna. I Thebe finns rester av de forna härskarna som ärar de gamla gudarna där den högsta är Maat, rättvisans gud, den som är livet och döden.
Sista drottningen Teti den Lilla säger till sin dotter Ahotep: Du är den enda som inte har sett ett så extraordinärt tecken. Det betyder att du ska förkroppsliga månens livgivande kraft på jorden.
Det osynliga har visat sig och översteprästen bekräftar att oraklet har rätt.
Ahotep sökte gudinnan Mut, som bekräftade att hennes uppgift var att fortsätta kampen, hur farligt det än var.
2. Kronornas krig
Drottning Ahotep hade en kontakt med de egyptiska gudarna som kan liknas med trollmakt. Hon hade titeln Gudens hustru. Hon deltog under framryckningen mot hyksos och kom de till städer där hela den egyptiska befolkningen mördats ”den brända jordens taktik”. Drottningen deltog i att Thebes armé gav dessa fick en traditionsenlig begravning.
Drottning Ahotep började nästan gråta inför allt detta lidande: Hur många döda skulle odjurets käftar uppsluka innan man kunde sjunga hymnen åt skaparen ”Vakna i frid” .
Hyksos amiral Jannes ansåg att drottning Ahotep led av en obotlig åkomma: hon var kvinna.
3. Det flammande svärdet. Drottning Teti läser från sin dödsbädd om Livet för sin dotter Ahotep . Livet är knuten i det bälte som håller samman vår tänkande varelse och vår djuriska varelse. Livet är remmen i sandalen som gör att vi kan gå och göra framsteg, spegeln i vilken vi kan betrakta himlen, blomman som slår ut. Livet är örat som lyssnar till Maat och gör oss levande, ögat som ger oss möjlighet att skapa.

Kärleksdans i obalans Anna Jansson: Kärleksdans i obalans.
En roande berättelse om hur en människa drabbas av bipolär sjukdom och i det maniska stadiet totalt förstör sin ekonomi och hur jobbigt det blir för de anhöriga.

Vid sidan om huvudberättelsen lade jag märke till hur den gamle Erik tänker: Utan fantasi kan man inte föreställa sig framtiden. Det blir allt mindre tid kvar av min framtid. Men min dåtid är så mycket större. Med åldern har gränsen mellan fantasi och verklighet tunnats ut.

Bakom din rygg Sofie Sarenbrant Bakom din rygg


En otäck utveckling av en besatthet, ett triangeldrama som vid eftertanke känns konstruerad. Men det är driv i utvecklingen och jag bara måste fortsätta läsa till slutet.


Älska, glömma och förlåta Lori Nelson Spielman: Älska, glömma och förlåta.
Lättläst, delvis trög.
Tre citat som såger allt om handlingen:
Jag tror att jag måste sluta fred med mitt förflutna för att kunna gå vidare i livet.
Det är när man gör motstånd, när man försöker förhindra fallet, som man skadar sig.
Jag var en liten flicka som bestämde mig för att det var min sanning som gällde. Jag var självisk och fördömande och det jag gjorde fick konsekvenser som jag aldrig kunnat förutse.

Häxjakten Kjell Johansson: Häxjakten
1700-talets Sverige – landet är utarmat efter alla år av krig. En hård vinter och en torr sommar precis som i år. Vidskepelsen i Värmlands skogar gör att det går rykten om att det är häxeri som ligger bakom missväxten. Kvinnor som är annorlunda blir misstänkta.
Tur att vi ser på orsaker till årets väder annorlunda idag!
Boken är med stor stil och lättläst.

Elefantens öga Inger Alfvén: Elefantens öga
Alfvéns böcker gestaltar existentiella och moraliska konflikter såsom nedärvda könsroller, kärlek, livslång vänskap och ensamhet.
Här får vi berättelser från olika personer ur samma familj – hur de ser på varandra och sitt ömsides förhållande. Och hur de är bundna till varandra med kraftiga band.
I överklassen måste man bli någon. Det räckte inte att vara.

back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd