Olof Edsinger: Krigen i Gamla testamentet
Det handlar om rena krigsskildringar, där Gud i flera fall är med och blandar sig i på ett rent konkret sätt.
Israels utrotningskrig var ett led i Guds plan att på sikt kunna erbjuda hela mänskligheten sin frälsning.
Avgudadyrkan och sexuell lösaktighet är tydligen det som man fr.a. bekämpar, både i de egna leden och hos fienderna. Grannfolkens gudar uppfattas i vissa fall helt sakna moraliska synpunkter. Åtmintone på papperet fanns moraliska synpunkter omgärda judarnas krigföring.
Gudsriket – fredsriket - i GT inte enbart politiskt fredligt utan en tillvaro där allt som är trasigt har blivit helat
Eftersom Gud i GT så ensidigt beskrives som kung och segerherre känner man inte igen honom som den utlovade Messias.
Anna Fredriksson: Mellan himmel och hav
En på sätt ochj vis en sorglig berättelse men författaren håller på att skriva vidare så det verkar som om det är en hoppfylld fortsättning på gång.
Mormor, mor och dotter som har kommit från varandra, familjehemligheter . . .
Men kanske svårighterna kan lösas upp i den vackra trakten kring Kivik? Väntar på fortsättningen
Arnaldur Indridason : Kvinna i grönt
En berättelse med mycket sorgliga levnadsöden. En familj kommer i blickpunkten då man hittar ett skelett. Det är i samband med att man tar ett nytt område i bruk för att bygga bostader på. Polisen Erlendur som leder utredningen har också ett sorgligt livsöde.
Det är en berättelse om utanförskap. Indridasons berättelse är något utanför det vanliga Miljön från Island känns annorlunda.
Elisabeth George: Det straff hon förtjänar
Tung bok i reell benmärkelse - nästan 700 sidor - och mångordig. Hon har skapat en komplicerad historia med åtskilliga inblandade i vad som har försiggått i samband med Ian Druitts död. Det är många människöden som drar förbi. Det blir allt mera intensivt och trots allt så blir det så spännande att jag sträckläser då jag har kommit in i handlingen. Men slutet var segt.
Citat om tidsandan: Lynley säger: Upplever du inte att tekniken försvagar hjärnan på i stort sätt alla områden i livet? Varför lära sig nummer utantill? Varför ens skriva ner det i adressboken när man så enkelt kan trycka på ett namn i telefonen?
Tankar av Ding: Hon borde ta sig en närmare titt på sina vänner än hon hade gjort tidigare, när hon bara hade googlat på dem
Cornelia Funke: Bläckhjärta
Fantasy - en värld skapad av trycksvärta och papper och en männikas ord. En spännande bok, på flera sätt. Dels för att det verkligen är ett spännande äventyr med många skurkar och oändliga äventyr. Dels för den idé som bygger samman historien genom att handlingen i boken blir levande och bokbindaren och hans dotter kommer med och blir förda in i den bok som ska repareras. Även författaren till boken blir indragen i sin egen berättelse och ändrar på slutet. Och eftersom boken är tänkt för barn så blir det ett lyckligt slut.
Citat: Och Mo började fylla tystnaden med ord. Han lockade fram dem från sidorna som om de bara väntat på hans röst - långa och korta, spetsnosiga och mjuka, snurrande kuttrande ord. De dansade genom rummet, målande bilder av färgat glas och kittlade huden. Citat:
Jag talar inte om barnlekar. Jag talar om bokstäver. Ingenting är mäktigare än de, på ont och gott.
Rafel Nadal: Arvet från familjen Palmisano
Den boken tog tid att komma igenom, jag fängslades inte av språket. Men den gav mycket. Har inte förstått hur det var i Italien under andra världskriget, att det faktiskt var ett inbördes krig också vid sidan om det stora, att fr.a. i södra Italien stred många mot tyskarna och fascisterna.
Staden Bari totalförstördes av ett tyskt bombanfall mot hamnen där amerikaner förlagt några fartyg lastade med krigsmaterial. Denna händelse är bakgrunden till slutet av denna bok.
Vi möter många fänglande gestalter, t.ex. Donata, mor till Vitantonio, en av huvudpersonerna.
Oh Italiens mödrar, det är till er orden riktas! Ni närde dem för att leva, inte för att dö . . .
Italiens mödrar, sätt er upp mot detta! Era söner äro goda, men fördärvas Ur dikt av Giovanni Gianfrate
Dick Harrison: Ofärd
Huvudpersonen i denna bok är ynglingen Ulvbjörn Vamodsson. Handlingen är förlagd tiil mitten av 600-talet och slutar år 664. Det börjar i Östergötland men fortsätter ut i hela västra Europa. Ulvbjörn har alltid föreställt sig att krig skulle gå till så - Blod, skräck och fasa för fienden, seger och asanåd för honom och hans ätt.
Ulvbjörns värsta fiende i Frankland var hans egen okunskap. Jag känner ännu inte reglerna för detta spel men ju längre jag flyttas omkring av spelarna på detta bräde, desto mer lär jag mig.
Ulvbjörn förstod ingenting men som vanligt blev han djupt gripen av de kristnas ritualer.
Dick Harrison: Niding
En berättelse förlagd till år 670. Ulvbjörn reser till Erin (Irland) för att återföra dottern till hövdingen i Skåne till sin far som lovat henne som brud till hövdingen på Sjelland men rymt. Han spårar henne till Irland men där har hon rövats av härjare. Det blir strider, ganska utförligt beskrivna. Slutstriden står på de ödsliga Skellig-öarna. Slutet av boken är mystisk, inspirerad av de irländska sägnerna
Dick Harrison: Illdåd
Tredje boken där Ulvbjörn Vamodsson spelar huvudrollen. På hemvägen från Erin mellanlandar han hos hövdingen Frode i Lejre på Sjelland där han ska lämna Tuva som ska förmälas med honom. Men den ena efter den andra på gården dödas och Ulvbjörn försöker förstå varför och av vem. Inte minst för att fria sig själv. En sorts detektivhistoria men ganska seg.
Harrison har använt det klassiska Beowulf-kvädet som inspirationskälla.
Leïla Slimani: Vaggvisa
Huvudperson är Louise Ur Louises förvirrade tankar: Någon måste dö. Någon måste dö för att vi ska bli lyckliga. - Jag kommer att straffas för det. Jag kommer att straffas för att jag inte kan känna kärlek Diagnos: melankoli med vanföreställningar Ur en recencion: Det samhälle vi alla byggt upp, ett samhälle där karriär, pengar och framgång är det som räknas och den intima omvårdnaden om barn, gamla och sjuka gjorts till (lågt värderat) lönearbete som primärt utförs av kvinnor.
Anna Jansson: Kvinnan på bänken Visst var det en spännande berättelse och en god idé att bygga på gamla sägner och lokala föreställningar. Försökte förstå intrigen men fick inte riktigt klart för mig hur det gick ihop. Men jag kanske missat några detaljer som skulle binda ihop det hela. På Gotland har modergudinnan, som bär ormar i sina händer, dyrkats sedan stenåldern. Det är i denna miljö som Anna Janssons nya, spännande kriminalroman om Maria Wern utspelar sig.
Karin Wahlberg: Hon som tittade i Det fina med Karin Wahlbergs spänningsromaner är hur hon vill på ett levande sätt berätta från vardagslivet och samspelet mellan de agerande. Livet på en polisstation och ett lasarett i en liten sydsvensk stad. Nu omkommer en läkare efter att ha blivit påkörd under en skidtur. Det som först verkar vara en tragisk olyckshändelse visar sig mera komplicerat.
|