Lästa böcker från oktober 2019
Helena Trus: Ett kilo socker
Boken handlar om författarens farmor Cyla, en överlevande från Polen som på bokens sista sidor sitter i sitt kök i Farsta och säger: ”Jag minns sista gången jag såg dem.” Berättelsen går fram och tillbaka i tiden, börjar i ett stall där den elvaåriga Cyla gömmer sig för de tyska ockupanterna, ensam med undantag av en get och en darrande kanin. Snart flyttar handlingen till det där köket i Farsta. Farmor är nu 90 år och bjuder på gravad lax, äppelkaka och snabbkaffe. Och däremellan berättas detaljer från hennes liv, en bit då och en annan senare, fram och tillbaka i tiden-
Farmor:Att vara en förintelseöverlevande är inte en välsignelse utan ett straff.
Läst på sid 144 Det tyska registret BEG: Myndigheten som har hand om s k ersättning för nazistiska orättvisor inom ramen för BEG, lagen om ersättning av lidande förorsakat av nationalsocialismen. --- ett arkiv med över en halv miljon akter. Där har varje mänskligt lidande och öde noga bokförts. Tysk noggrannhet.
Heather Morris: Tatueraren i Auschwitz
Tatueraren i Auschwitz är en roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita och deras kärlek – som tillsammans med dem överlevde koncentrationslägret i Auschwitz.
En makalös, sann berättelse om kärlek och överlevnad.
Lale och Gita Sokolov, båda slovakiska judar, träffades första gången under andra världskriget. De möttes i inflödet till förintelselägret Auschwitz och återförenades sedan efter krigets slut, för att tillbringa resten av sina liv tillsammans.
Baksidestext: Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.
Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet ända tills det är slut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början. Min åsikt Underbar berättelse om hur Lale genom att bl.a. se möjligheter att hjälpa medfångar kan genmföra det han bestämt sig för.
Agnes Lidbeck:Finna sig
Min känsla: Denna mamma tycks ha svårt att finna sig i rollen som mamma, älskande, vårdare men samtidigt känner hon att det är hennes livsuppgift.
allt det hon gör, det är inte det som är oundgängligt. Det måste vara hon själv, något inre, som har ett värde.
Det måste vara ett tecken på själva oumbärligheten, att finna sig i att tas för given.
citat:Hela hennes identitet ligger i att vara behövd, åtrådd, sedd.
Stina Jackson: Silvervägen
Vi möter många udda typer - Lelle, Silje, Meja, Torbjörn som kallas Porrbjörn, de som bor i Svartsjö och andra.
Så uppfattar jag kompositionen av boken: Del 1: vartannat avsnitt är centrerat kring Lelle och vartannat kring Meja.
I del 2 är det delar där utom Lelle och Meja också en okänd kvinna får komma till tals.
Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.
Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.
Baksidestext: Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast.
Björn Larsson: Brevet från Gertrud.
Bokens komposition är mycket speciell. Att Martin Brenner bett Björn Larsson återge processen, vilket berättas i del tre
en idéroman, en roman om identitet, om rätten att välja, om huruvida man kan välja.
En slags livsrädsla – en sorgsenhet över att det inte blev som det kunde eller borde ha blivit. Eller för att det blev som det blev.
Utdrag från ett långt samtal med rabbinen Golder sid 252-257 Jag hyser respekt för att du har satt dig in i judisk historia, kultur och traditioner. Men utan att prata med andra om vad du har läst förblir det lettre morte. Är inte kunskapens själva väsen att utsätta den för kritik? Själv, i din ensamhet, kommer du aldrig att kunna förstå vad det innebär att vara jude.
Det känns som om just detta är orsaken till katastrofen i Martin Brenners liv. Att han bara grunnade i sin ensamhet. En bok som berörde mej
Martha Hall Kelly: Skönhetens väg
Det är växelvis tre olika kvinnors berättelser - ett grepp som kanske ger läsaren en paus i de hemskaste berättelserna så att jag orkar vidare.
Baksidestext CAROLINE är volontär på franska ambassaden i New York och har precis mött mannen i sina drömmar. På andra sidan Atlanten tar den polska sextonåringen KASIA spionuppdrag för att imponera på pojken hon älskar. Samtidigt ser den unga tyska läkaren HERTA inget annat val än att börja arbeta i ett koncentrationsläger för att försörja sig.
Efter att Kasia tillfångatagits av tyskarna möter hon Herta under omständigheter som saknar motstycke i vår historia. Men Carolines välgörenhetsarbete tar henne till Europa, där hennes och Kasias vägar möts. Varför titeln på boken Skönhetens väg? Det officiella namnet var Lägergatan men man skulle börja kalla den Skönhetens väg.
Kasias första intryck då hon kommer fram till Ravensbrücks grindar:
Det var verkligen en vacker väg. Den började på den enorma stenlagda planen, der Platz, skar rakt genom lägret och täcktes av blänkande svarta slaggpartiklar som glimmade i solen. En honungssöt doft nådde mina näsborrar och drog min uppmärksamhet till träden som stod längs vägen så långt ögat nådde. Lindar. I Polen håller man dessa träd högt, och det innebär olycka att hugga ner en lind. Framför varje barack hade det anlagts en liten trevlig trädgård med blommor, och i varje fönster hängde en blomsterlåda av trä.
Linda Olsson: Hamilton Beach
En brevroman - Tyckte det var svårt att urskilja vem det är som har ordet. Det är tydligen uppbyggt så att det är en brevväxling mellan två personer men nog är det mer än två? Helga kommer förälskad och med växande mage till ett hus på andra sidan jorden. Hennes tillvaro ruskas om totalt och allt överskuggas av sorg. Hon stänger sej inne i sju år nästan utan kontakt med omvärlden.
Karen Campbell: Här är jag nu
är en roman som levandegör hur det är att vara flykting – att utan skyddsnät kastas in i en främmande kultur. En bok som får läsaren att tänka efter.
Abdi har, tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca, kommit till Skottland för att söka asyl. De har flytt fasansfulla händelser och Rebecca är så traumatiserad att hon slutat prata. Abdi är förvirrad över allt det nya som möter honom. I Somalia var han fiskare, lärare och familjefar. Hur ska han kunna skapa ett nytt liv åt sig och sin dotter i ett främmande land? Vad har hänt Azira, hans hustru?
Deborah, en drygt fyrtioårig och barnlös kvinna som just begravt sin man, blir Abdis mentor och försöker hjälpa honom och Rebecca tillrätta. I drygt ett års tid träffas de varje månad. Gradvis får de lära sig mer om varandras brokiga förflutna.
Sid 58 Abdi: Man måste lägga märke till tonfallet. Det är hur orden sägs, inte vad de betyder, som utgör deras fulla betydelse Han försöker lära sig ett nytt språk, engelska. Det ord som står i ordboken säger inte allt.
sid 184 Abdi: Azira och jag föll för varandra, lika enkelt som man faller i vatten. Jag tänker att jag nog älskade henne innan jag kände henne. Men när jag lärde känna henne fick det mig att älska henne mer.
sid 231 Abdi om bidrag.: Det är pengarna samhället i sin godhet och vishet har bestämt att vi ska ha. Det kallas medmänsklighet. Vet du det? När medmänsklighet är ett koncept är det inga problem, men när det är en människa som bestämmer över en annan människas rätt att vara mänsklig då är det småaktigt och ovänligt.
Sid 372 Abdi: Medicinerna är en slöja genom vilken jag blinkar åt min värld ….
Jag hade delvis svårt att följa med i boken och uppfatta vem som för tillfället var berättare. Kanske den skulle ha vunnit på mera koncentration?
Jennifer McMahon: Vinterfolket
Skräck, men inte bara skräckspänning utan också några spännande människor i olika tidsplan:
Sarah för hundra år sedan, konstnären Katherine, som lever i nutid, och som nyligen förlorat sin man och sin son. I samma hus där Sara bodde bor hundra år senare Ruthie, nittonåringen, med sin mamma och lillasyster.
Längtan efter de som är borta och inte kan komma tillbaka. Rädsla för de varelser som inte borde komma tillbaka.
Audur Ava Ólafsdóttir: Fröken Island
Recension Hekla är döpt efter en vulkan, skildringen av hur hon kommer till världen i bokens första kapitel är helt underbart skrivet, med en nästan naturlyrisk ton. Hon växer upp på Islands landsbygd på en bondgård omgiven av lavafält. 1963 sätter hon sig på en buss till Reykjavik tillsammans med en bok av James Joyce, hon ska förverkliga sin dröm om att bli författare. I Reykjavik väntar hennes vänner och de vill övertala henne att ställa upp som Fröken Island Författaren Ólafsdóttir låter karaktärerna avslöja sitt själsliv genom monologer.
Erika Olofsson Liljedahl: Någonstans brister himlen
Bohuslän 1920-talet Elis 14 år är son till en fiskare och allt han kan är att fiska med nät från roddbåt. Hans far har mycket oberäkneligt humör och Elis har vant sig vid att ty sig till modern men när hon dör rymmer han till Signe – systern – alldeles förvirrad i en helt annorlunda miljö i gruvorten Höganäs.
Katarina Wennstam: Vargen
Baksidestext: En dag blir mardrömmen verklighet: en ung kvinna rapporteras försvunnen efter en fest. Polisen Charlotta Lugn ger sig in i det medialt uppmärksammade spaningsarbetet, och upptäcker snart spår som leder till cybervärldens mörkaste vrår. Samtidigt befinner sig advokat Shirin Nouri i en rättegång som blir en av hennes svåraste prövningar: en man erkänner att han dödat sin flickvän, men hans ombud gör ändå allt för att han ska gå fri.
I spänningsromanen Vargen berättar Katarina Wennstam om ett samhälle där rättvisan gör skillnad på män och kvinnor, och där den mediala cirkusen utnyttjar spektakulära brott för att skapa maximalt intresse. Ganska otäcka berättelser om vad man kan leta fram på internet och i verkligheten om hur kvinnor kan behandlas av män
Mari Jungstedt: Jag ser dig
Baksidestext: Fyra förväntansfulla ungdomar åker till ödsliga Lilla Karlsö för att njuta av sommarens sista badhelg innan juridikstudierna drar igång igen på allvar. Men bara en av dem återvänder levande därifrån. Djupt chockad har Frida svårt att prata om händelsen. Jag sträckläste boken som tidsfördriv. Lite för otroliga samband och polisinsatser men störda människor kan antagligen göra vad som helst.
Elizabeth Chadwell: Ljusets döttrar
Tiden 1206-1245
Frankrike rasar katolska kyrkans grymma korståg mot katarerna. Den unga Bridget tvingas leva på flykt och i ständig skräck. Vid sin mors dödsbädd lovar Bridget henne att föra ätten vidare, en ätt som härstammar från Jungfru Maria. Drabbad av ödets slag finner hon Raoul, som är katolik och just ska äkta sin ungdomskärlek, Claire. Raoul blir Bridgets stora kärlek. Efter att ha bevittnat en grym massaker får Raoul nog av katolikernas råhet och går över till rebellerna. Han inleder en kamp mot korsriddarnas befälhavare, Simon de Monfort, som inte är sen med att ta en fruktansvärd hämnd. Han tar Raouls Claire till fånga, och hon tvingas föda hans barn.
Här har författaren inspirerats av Skrifterna från Montségur – Magdalenas evangelium - blodslinjen från jungfru Maria – kvinnolinjen
Katarerna - På 1200-talet inledde katolska kyrkan ett korståg mot katarerna. Borgen Montségur blev centrum för motståndet. Katarernas väg till frälsning ett liv i i renhet – bön, avhållsamhet och enkel kost utan inslag av kött – ett liv i enlighet med den kristna läran med ett minimum av ritualer - endast det eviga ljuset – Guds ljus
Elizabeth Chadwell: Erövringen
Tiden 1065 - 1088.
Ailith bor i London, gift med vapensmeden Goldwin, som dör i striderna då Vilhelm Erövraren tar makten över England. Hennes nyfödde son dör men hon blir amma och hushållerska åt sin goda vän Felice som är gift med vinhandlaren Aubert.
Rolf de Brize är normand och har sin familj i Frankrike. Han är uppfödare av hästar. Han hyr tillfällig bostad hos Aubert och ser Ailith och pratar med henne. Ailith uppskattar hans sätt att vara vänlig mot alla. Hon blir husföreståndare på Rolfs engelska gods Ulverton där han uppföder rashästar.
Rolf har vikingablod och vårdar en torshammare som gått i arv i hans släkt vid sidan av ett kors.
Rolf: Väl bekände han sig till Kristus men han trodde också på de gamla gudarnas makt och om folket här var hedningar var han beredd att respektera deras seder.
Elizabeth Chadwell: Skuggornas borg Tiden 1173 - 1174.
En kärlekshistoria. Inte lika intressant historiskt som det jag läst tidigare av denna författare.
Det råder upprorsstämning i 1100-talets England. Starka krafter vill störta kung Henrik. En av kungens allierade är krigsherren William Järnhjärta. I hans familj råder bitter rivalitet mellan Williams ögonsten, den oäkta sonen Joscelin och dennes båda halvbröder. När Joscelin möter Linnet kommer kärleken in i hans liv. Hon är gift med den tyranniske Giles de Montsorrel, som bara ser till hennes stora hemgift och möjligheten att med hennes rikedom stödja upproret mot kungen. Efter Giles de Montsorrels död blir Linnet bortgift med Joscelin av hans far William Järnhjärta.
Elizabeth Chadwell: Guldkorset
Tiden är 1193 – 1203.
Det politiska och sociala livet bildar bakgrund till denna roman.
Under medeltiden hade inga länder en stående armé. Kungarnas makt berodde därför på de lokala furstarnas vapenföra män, och i dessa arméer var riddaren det mest fruktade vapnet. Iklädda pansar från topp till tå och med åratal av stridsträning dominerade riddarna Europas slagfält. Dessa som drog mellan tornerplatser och soldatläger för att söka jobb hos herrarna.
Monday de Cerizay växer upp i ett soldatläger där också Alexander de Montroi hamnar sedan han rymt från det kloster där han placerats då hans mor dött.
Elizabeth Chadwell: Kärleksknuten
Tiden är 1140– 1155.
Det är inbördeskrig i England mellan de lorder som håller på Henrik 1’s änka kejsarinnan Matilda och de som håller på Stefan av Blois. Det gäller vem som ska ta över tronen efter Henrik 1’s död 1137.
Huvudperson är riddaren Oliver Pascal som tjänar lord Robert av Gloucester och Catrin som utbildat sig till läkekvinna.
En kärlekshistoria som har många krokar på vägen. Lättläst-
Lars Mytting: Systerklockorna
Tiden är 1880-talet mot bakgrund av bygdens historia
En berättelse om en brytningstid då det nya mycket långsamt kryper in de djupa dalarna i Gudbrandsdalen. Den 20-åriga Astrid Hekne får kontakter från vad som är på gång i världen utanför genom den nya prästen Kai Schweigaard och arkitekten Gerhard Schönauer. Bygden har knappast förändrats sedan stavkyrkan byggdes på 1200-talet och den unika kyrkan är dragig och iskall. En gammal kvinna sitter ihjälfrusen efter nyårsmässan. Biskopens påbud att kyrkorna ska rymma alla i församlingen får nyprästen att ta som uppgift att kyrkan ska renoveras eller rivas. I Dresden får den arkitektstuderande Gerhard i uppdrag att noggrant kopiera den unika byggnaden, konstruktion och detaljer. Han vistas i Buvangen många månader och blir kär i Astrid, men också prästen har fattat tycke för den utåtriktade kvinnan. Astrid vill se livet byggt på trådarna från de urgamla släkten men att man ska ta vara på det bästa av det nya. Mycket läsvärd
Kate Morton: Klockmakarens dotter.
Vad tyckte jag? Denna bok upplevde jag trögläst men det kan mycket bero på mitt sinnestillstånd för tillfället.
Avsnittet om Leonard lite för långdraget? Men sedan blev det lite mera fart på handlingen. Ibland hade jag svårt att uppfatta vem berättaren var i det aktuella avsnittet. Slutet var öppet
Citat: sanningen varierar beroende på vem som berättar den
Baksidestext: Ny storslagen roman om kärlek, hemligheter och gåtor i det förflutna av hyllade och älskade Kate Morton. Till godset Birchwood Manor på engelska landsbygden anlände på 1860-talet en grupp konstnärer ledda av den karismatiske Edward Radcliffe. En vistelse i inspirationens och kreativitetens tecken slutade med katastrof då en kvinna mördades och en annan försvann. I nutid hittar den unga arkivarien Elodie Winslow en gammal väska som innehåller ett foto av en vacker kvinna och en teckning föreställande ett pampigt hus. Hon blir närmast besatt av kvinnan och känner omedelbart igen huset, fast hon vet att det är en omöjlighet. Vad har hon för koppling till det som hände för länge sedan på Birchwood Manor?
Anna Maria Schyman: Skönt förvirrad kvinna Du sökte en blomma
och fann en frukt
Du sökte en källa
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna
och fann en själ
- du är besviken
En dikt avEdith Södergran som Bea tog till sig
Denna bok började jag läsa kursivt och var beredd att lämna tillbaka utan att läsa ut. Men den blev allt mera påträngande och jag blev allt mera infångad och jag är lycklig att jag fortsatte och verkligen tog del av den ända till det starka slutet. Men jag kan tänka mig att det finns de som inte uppskattar delar av sättet hur Bea gjorde sig fri.
Citat BEA: Jag läser för att jag liksom förstått att allt jag berättar om under mina föreläsningar hänger ihop med sitt samhälle, sin kultur på ett sätt som jag inte riktigt insett tidigare. Jag läser om samhällen och idéer.
ur baksidestexten: Bea är en kvinna att känna igen sig i, men också att känna förakt inför. Bea visar hur en kvinna kan se på män, och det samhälle hon satts att leva i.
Elly Griffith: Den mörka ängeln Tionde boken om rättsarkeologen Ruth Galloway. Hon kontaktas av den italienska arkeologen Angelo Morelli som behöver hjälp med att uttolka ett fynd av benrester i en liten bergsby nära Rom. Ruth kan inte tacka nej till en vistelse i Italien. Mörka hemligheter som leder tillbaka till krigsåren och motståndsrörelsen uppdagas. Jag tyckte att det var rörigt, inte alls den klass jag väntat efter tidigare böcker i denna serie.
Ann Cleeves: Vild eld Handlingen utspelar sig kring en familj, Helena och Daniel Fleming som flyttat med sina barn till den avlägset belägna orten Deltaness på Shetlandsöarna för att få en nystart. Sonen Christopher har autism och föräldrarna hoppas att en mindre skola ska ge honom bättre stöd än han fått på sin förra skola i London.
Men det lilla samhället på Shetland är fullt av snokande, skvallrande, missunnsamma och trångsynta människor. Helst vill folk att sonen Christopher inte går i den allmänna skolan. Dessutom har Helena lyckats bli ett stort namn inom modedesign och gjort succé med stickade tröjor inspirerade av Shetlands-motiv. Att någon utomstående utnyttjar Shetland på det sättet sticker i ögonen på de som inte lyckats själva i sitt liv. Ann Cleeves är skicklig på att fånga människors beteenden, det är mer vad deckaren handlar om än själva kriminalgåtan som är ganska svår att förstå
Lucinda Riley: Midnattsrosen Berättelsen går fram och tillbaka om en filminspelning i Indien som görs på godset Astbury och vad som tidigare har hänt de som bor i palatset.
En mångfacetterad och filmisk berättelse fylld med oförglömliga karaktärer fångna i historiens svepande vingslag. Jag sträckläste denna bok med intresse.
Peter Robinson: Mörkrets alla färger
Den musikaliske Alan Banks och hans assistent Annie Cabbott m.fl. jobbar med ett fall som verkar som vara som taget ur Othello.
“jealousy, betrayal, envy, ambition, greed, lust, revenge—all the colours of darkness.” Underlig historia - jag fattade inte slutet. Annars var Alan Banks som förut – besatt av musik och det redogörs vad han spelar för musik då han är hemma
Citat: Annie visste att religion har använts som ursäkt för fler krig och brottsliga gärningar än något annat i mänsklighetens historia.
|