Uppdat. 9 september

bokmal

Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från september 2019
owl
  Lästa böcker från september 2019

De dubbelt så bra. Bengt Ohlsson: De dubbelt så bra
Vi får följa två ynglingar vid några tillfällen av deras liv, dels omkring 1918 och sedan 1931.
Det är en tid när motsättningarna hårdnar, arbetslösheten stiger och nöden är stor.
Det är mestadels episoder då de råkat ut för sådant som givit deras liv en ny inriktning. De vill inte bli sådana som går samhällets toppars ärenden.
De möts och upptäcker att de delar både åsikter och synen på samliv.
Arvid söker sig norrut med sin pappa för att arbeta i skogen. Ragnar drömmer om en karriär i det militära, och när finska inbördeskriget bryter ut rymmer han hemifrån och ansluter sig till den Svenska Brigaden för att besegra "de röda".
Arvids tankar om pengar Det låter inte så viktigt men det gör all skillnad i världen.
Ragnar säger om Arvid: Han har en säregen intelligens, och den har ingenting med boklig lärdom att göra utan ter sig medfödd och intuitiv.

I oxögat Ida Andersen: I oxögat
En berättelse om pigan Sissel och drängen Eskil förlagd till 1741 - 1742 då Kosta glasbruk byggs. Eskil, fattighjon, har lärt sig timra och snickra av sin husbonde, får sin chans och anställs med bra lön. På så sätt kommer han också loss ur de slavlika villkor han haft som dräng med arrendeplikt.
Jag tyckte det var så intressant att läsa om deras liv med detaljer från det samhälle de levde i. Praktiskt arbete, matvanor, maktrelationer, vidskepelse och jordemödrars roll.

Barnbruden      Lord Guyons dotter      Bröllopstunikan
Elizabeth Chadwick: Barnbruden
Tid omkring 1100. Vid gränsen mellan England och Wales är det spänt mellan de högadliga. Alltför många namn för att jag klarar av att hålla reda på dem.
Det är blodiga strider både mellan de olika borgherrarna och mellan normander och walesare.
Borgherren till Ravenstow Guyon FitzMiles som är edsvuren till kungen blir av denne uppmanad att gifta sig med den snart sexton år gamla Judith för att knyta ihop två släkter som är kungatrogna. Den läkekunniga jungfrun visar sig vara viktig i striderna.

Elizabeth Chadwick: Lord Guyons dotter
Fortsättning på Barnbruden. De är faktisk ganska lika. Historisk underhållningsroman med både kärlek och spänning. Konkurrens mellan slottsherrarna och skärmytslingar mellan normander och walesare. Denna gång är huvudpersonen Heulwen (Guyons dotter). Hon är lik sin styvmor Judith i Barnbruden.

Elizabeth Chadwick: Brölloptunikan
Huvudperson Renard, son till Guyon och Judith, och Eleanor som sedan hon var 6 år varit trolovad med honom av dynastiska skäl. Han har deltagit i korstågen men kommer hem till Ravenstow då han nås av budskapet att hans far är döende. Här i gränstrakterna till Wales är det släktfejder, somliga är kungatrogna medan andra håller på den upproriska drottningen Matilda.

back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd