Uppdat. 15 maj

bokmal

Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
owl
  Lästa böcker maj - juni 2020

När de sågs sista gången

Anita Shreve: När de sågs sista gången.
Vi möter Linda Fallon på en litterär festival där hon återser Thomas Janes, sin ungdomskärlek.
I andra delen av boken får vi ta del ett tidigare möte mellan dem i Kenya då de båda är gifta på var sitt håll
Tredje delen berättar om den ljuva ungdomstiden då de blev förälskade.
En baklänges skildring av två människors liv.


Månsystern

Lucinda Riley: Månsystern
Boken om den fjärde av systrarna D'Aplièse Taygete, smeknamn Tiggy – eftersom denna syster förvandlades av Artemis till en hind i myten.
Hon säger: Jag älskar Ma och Claudia, vår hushållerska, och mina systrar. Jag vill verkligen inte att Pa's död ska splittra oss. Han var limmet som höll oss samman.
Tiggy verkar besitta en näst intill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande Charlie. Där träffar hon även Chilly, en gammal romsk man som bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte.
1912 föddes där en flicka, Lucía, som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid. När Tiggy inser hur hennes liv hänger samman med Lucías, faller många bitar på plats.
Vi skickar vår kärlek till honom och ber för hans själ nu Romernas avskedshälsning till sina döda. Deras religion har mycket drag av den katolska.

Sorgeängel

Marianne Cedervall : Sorgeängel
En lite originell berättelse förlagd till Tornedalen och där vissa ockulta drag får spela med.
Boken finns bland deckare i biblioteket och det är kanske rätt eftersom det är mordbrand som utlöser en stor skogsbrand. Det liknar det som drabbade Hälsingland 2018.När alla klockor stannat

Ninni Schulman: När alla klockor stannat
Det är många agerande personer och jag hade lite svårt att hålla reda på dem alla, men så småningom började några av individerna bland Hagforspoliserna i viss del utkristalliseras.
En som griper mej är journalisten Magdalena som råkat in i en djup depression.
Några av de ungdomar som är med i teatergruppen som ska spela i sommarens bygdespel har alla att kämpa med att anpassa sig till vuxenlivet, kärleken, resandesläkt, homosexualitet, Asperger, autism.
Men det som utgör detektivberättelsen är det otäcka mord som blir början till en serie brottshandlingar

Husdjuret Camilla Crebe: Husdjuret
Förlagstext: En roman om ett fruktansvärt brott, om de människor som begick det och de som löser det.
Malin är den unga kvinnliga polisen som har hela sitt liv prydligt utstakat.
Hanne är profileraren med minnesförlust som fruktar sin framtid.
Jake är pojken som bär på en onämnbar hemlighet.
Alla förs de samman av ett brutalt mord i ett gammalt stenröse i den sörmländska byn Ormberg under några kalla vinterveckor. Jakten på mördaren blir inte bara farlig, den förändrar också i grunden deras existens. Sanningen har, som så ofta, ett högt pris.
Jag skriver: Omväxlande är det Malin, Jake och Hanne som för ordet. Och det är skrivet på ett drivet språk så det känns lättläst och går bara framåt.

Skuggjägaren Camilla Grebe: Skuggjägaren
ett smärre epos ur fyra poliskvinnors perspektiv från 1940-talet till idag.
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.
Det börjar 1944 och går vidare 1974 och 1985 och avslutas 2018 - samma sätt att förnedra en kvinna. Tråden hamnar bland kalla fall hos polisen och kommer upp igen i en ny tid där polisens arbete utförs annorlunda. Men jag har lite svårt att förstå trådarna i den sista delen.
Att kritiskt skildra kvinnors villkor förr i tiden är en liten trend i deckargenren.

back


>>YEAR 2019

owl-line
"

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd