Nyligen lästa böcker

Uppdat. 25 juni

bokmal

Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
owl
  Lästa böcker maj - juni 2020

När de sågs sista gången

Anita Shreve: När de sågs sista gången.
Vi möter Linda Fallon på en litterär festival där hon återser Thomas Janes, sin ungdomskärlek.
I andra delen av boken får vi ta del ett tidigare möte mellan dem i Kenya då de båda är gifta på var sitt håll
Tredje delen berättar om den ljuva ungdomstiden då de blev förälskade.
En baklänges skildring av två människors liv.


Månsystern

Lucinda Riley: Månsystern
Boken om den fjärde av systrarna D'Aplièse Taygete, smeknamn Tiggy – eftersom denna syster förvandlades av Artemis till en hind i myten.
Hon säger: Jag älskar Ma och Claudia, vår hushållerska, och mina systrar. Jag vill verkligen inte att Pa's död ska splittra oss. Han var limmet som höll oss samman.
Tiggy verkar besitta en näst intill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande Charlie. Där träffar hon även Chilly, en gammal romsk man som bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte.
1912 föddes där en flicka, Lucía, som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid. När Tiggy inser hur hennes liv hänger samman med Lucías, faller många bitar på plats.
Vi skickar vår kärlek till honom och ber för hans själ nu Romernas avskedshälsning till sina döda. Deras religion har mycket drag av den katolska.

Den stora matchen

Analdur Indridason: Den stora matchen
Sommaren 1972 och Reykjavik är en orolig stad. Schackmästerskapet skall hållas i stadens sportcenter och det kryllar av utländska gäster och korrespondenter. Det kalla kriget pågår för fullt och representanter från öst och väst eskorterar Boris Spasskij och Bobby Fischer.
När förberedelserna når sin klimax blir en ung man grovt misshandlad på en biograf. Polisen Marion Briem är fast besluten att ta reda på vad som ligger bakom attacken.
Men jag undrade länge varför polisen Marions barndomsberättelse berättades succesivt mellan då man fick veta hur hon och Anton utforskade varför en ung kille blev knivstucken då han gick på bio?

Breven från E. Pernilla Lindroos: Breven från E.
Presentation av Pernilla Lindroos En författare som alltid fascinerats av människans förmåga att öppna dörrar och fånga djupa insikter
Ellens goda råd:
1. Fokusera på det du har, inte på det du saknar
2.Vi fokuserar alldeles alldeles för mycket på det vi gör och det är bara en liten del av det vi är.

Jag hade lite svårt att hålla reda vem av de agerande som just stod för ordet

Främlingen Elly Griffith: Främlingen
Historien är skickligt växelvis berättad av de tre kvinnliga huvudpersonerna. Clare är en engelsklärare på en högstadieskola, Georgina som är hennes dotter och Harbinder som är polis.
Jag tyckte att det gick fram i lagom takt mot det mystiska slutet. Clare var en orolig hönsmamma som inte alls förstod sin överbegåvade dotter. Georgina i sin tur accepterade sin mamma men levde sitt eget tankeliv och skrev i hemlighet utkast till hemska böcker, Harbinder kände sig beskyddande mot den familjen men levde sitt eget fantasiliv utan att skriva ned sina tankar.
Slutet förstod jag inte även om det var klart att allt ledde fram mot att fullborda samma berättelse som vi läste i början.
Clare håller i en skrivarkurs och under den kursen tar hon alltid upp Främlingen. Den skrevs av R.M. Holland och kursen hålls i huset som var Hollands hem. Det bidrar alltid till att eleverna blir extra intresserade av berättelsen.

Dolt i vatten.

Catherine Steadman: Dolt i vatten.
Erin är dokumentärfilmare på väg att få sitt genombrott. Mark är investeringsrådgivare på en bank, med stora framtidsplaner. De är passionerat förälskade i varandra, nygifta och på idyllisk smekmånad i solen på ön Bora Bora i Franska Polynesien.
Men så förändras allt när Erin och Mark under en dykning gör en chockerande upptäckt i vattnet. De måste bestämma sig för om de ska rapportera det till någon eller inte
Erin är en mycket kompetent dokumentfilmare som visar sig kunna ta sig ur en massa knepiga situationer. Vill alltid fråga sig tre möjliga sätt att ta sig ur en knepig situation.
Hennes kärlek till Mark gör dock att hon inte ser hans försök att dominera.
Egen känsla: boken börjar pratigt, rörigt, men visar sig långsamt och i stigande spänning föra fram till ett slut

Sorgeängel

Marianne Cedervall : Sorgeängel
En lite originell berättelse förlagd till Tornedalen och där vissa ockulta drag får spela med.
Boken finns bland deckare i biblioteket och det är kanske rätt eftersom det är mordbrand som utlöser en stor skogsbrand. Det liknar det som drabbade Hälsingland 2018.Av skuggor märkt Låt det som varit vila       Dit solen aldrig når       Som daggen stilla kysst


Marianne Cedervall: Av skuggor märkt
Mysdeckare - kallas det - men så särskilt mysigt är det verkligen inte. Här det ond bråd död, och på ett brutalt vis.
Anki drar sig tillbaka till Gotland som nybliven pensionär och ska leva tillsammans med sina två shetlandsponnies.
Den pensionerade polisen Tryggve Fridman är en nära granne.


Marianne Cedervall: Låt det som varit vila
En tryffelsafari anordnas i Mullvalds och den blir en succé men sedan faller en av deltagarna ihop och dör.
Den pensionerade polisen Tryggve Fridman kan inte låta bli att engagera sig tillsammans med Anki.


Marianne Cedervall: Dit solen aldrig når
De första 100 sidorna är en mycket trevlig berättelse då Anki och hennes barnbarn Maja lär känna varandra.
Anki upptäcker att i Smissarve finns resterna av en gammal institution "Fruntimmershuset". Men det gömmer en mörk historia och ett brott som Tryggve Fridman inte kunnat lösa. En journalist Ninni Weström börjar söka efter vad som hände och hela den krångliga sorgliga historien kommer så småningom i ljuset.
Fast jag tycker nog att det var invecklat.


Marianne Cedervall: Som daggen stilla kysst.
En bok med mycket mys och ett mysterium att lösa där Anki och Tryggve deltar i personalen på ett jättebröllop i gammal gotländsk stil.
Naturligtvis är det en helt fantasifullt hopkommen story men alla inblandade är sams då boken är slut.

När alla klockor stannat

Ninni Schulman: När alla klockor stannat
Det är många agerande personer och jag hade lite svårt att hålla reda på dem alla, men så småningom började några av individerna bland Hagforspoliserna i viss del utkristalliseras.
En som griper mej är journalisten Magdalena som råkat in i en djup depression.
Några av de ungdomar som är med i teatergruppen som ska spela i sommarens bygdespel har alla att kämpa med att anpassa sig till vuxenlivet, kärleken, resandesläkt, homosexualitet, Asperger, autism.
Men det som utgör detektivberättelsen är det otäcka mord som blir början till en serie brottshandlingar

Vår egen lilla hemlighet

Ninni Schulman: Vår egen lilla hemlighet
Mestadels samma individer bland Hagforspoliserna är de som agerar, både då de söker efter brottslingar och i sitt vardagsliv tillsammans
Journalisten Magdalena anmäler en familj till socialen. "Det är en viss skillnad hur borde vara och hur det är i praktiken."
Det aktuella brott som poliserna Christer och Petra ska utreda är socialarbetaren Ann-Karin som försvinner


Husdjuret Camilla Crebe: Husdjuret
Förlagstext: En roman om ett fruktansvärt brott, om de människor som begick det och de som löser det.
Malin är den unga kvinnliga polisen som har hela sitt liv prydligt utstakat.
Hanne är profileraren med minnesförlust som fruktar sin framtid.
Jake är pojken som bär på en onämnbar hemlighet.
Alla förs de samman av ett brutalt mord i ett gammalt stenröse i den sörmländska byn Ormberg under några kalla vinterveckor. Jakten på mördaren blir inte bara farlig, den förändrar också i grunden deras existens. Sanningen har, som så ofta, ett högt pris.
Jag skriver: Omväxlande är det Malin, Jake och Hanne som för ordet. Och det är skrivet på ett drivet språk så det känns lättläst och går bara framåt.

Skuggjägaren Camilla Grebe: Skuggjägaren
ett smärre epos ur fyra poliskvinnors perspektiv från 1940-talet till idag.
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.
Det börjar 1944 och går vidare 1974 och 1985 och avslutas 2018 - samma sätt att förnedra en kvinna. Tråden hamnar bland kalla fall hos polisen och kommer upp igen i en ny tid där polisens arbete utförs annorlunda. Men jag har lite svårt att förstå trådarna i den sista delen.
Att kritiskt skildra kvinnors villkor förr i tiden är en liten trend i deckargenren.

Hålsjön Maria Engstrand: Hålsjön
Bokens första mening: En sak är säker: våra föräldrar hade aldrig skickat dit oss om de hade vetat vad som fanns i sjön.
Några kusiner tillbringar en vecka hos farmor/mormor då deras föräldrar reser bort.
Min fundering:Boken är på sätt och vis en fantasy - med mystiska inslag om vad som fanns i sjön vid farmors stuga.

Herrgården Anna-Karin Palm: Herrgården
Fick en känsla att jag läst den här tidigare och snart blev jag viss om detta. Kände igen känslan som berättelsen gett mej. Däremot kom jag inte ihåg något om upplösningen så det blev helt nytt.
Vi är i ett fiktivt land där det råder inbördeskrig. Några som är på flykt kommer till en herrgård där de får bo tillsammans med grevinnan helt avskilda från resten av landet. Men oron kommer in bland dem.
Och efteråt är det som en ond dröm för den som överlever.


 Nio främlingar

Liane Moriarty: Nio främlingar
Förlagsinformation: En roman om vad människor är beredda att göra för att läka, försonas och nå sina drömmar, berättad med Moriartys karakteristiska värme och humor.
Frances tänker: Andra människors problem är så enkla. Ens egna problem hade en tendens att vara mycket mer mångfacetterade. (sid 212)
Visst är det så! Och så är det också för alla de människor som har samlats till denna Kurs för att finna sig själv.
Men Kursledaren Mashas idé om den metod hon tillämpar - den spårar ur för hon spårar ur. . .

Gröna fingrar sökes

Annika Estassy: Gröna fingrar sökes
Agnes 79 år orkar inte ta hand om sin koloniträdgård längre. Hon söker någon som vill ta hand om den.
Leyla nappar på annonsen och reser från Akalla med sin 6åriga son Hugo till Måneby, en ort som har oerhört många likheter med Ljusdal. Vänskapsband knyts.
Belgaraths dotter.      Hertiginnan av Erat.
David & Leigh Eddings: Polgara Besvärjerskan
Mina tankar. Upplever att det är tydligt att det är en kvinnlig medförfattare
Del 1 Belgaraths dotter.
Polgara är utvald att vara lärjunge till guden Aldur och ingår i den skara som ska leva så länge som behövs för att utföra de uppgifter som ingår i den eviga kampen mellan ont och gott.
I början får vi följa hennes barndom och tonår. Sedan upplever hon sin tvillingsysters död. Och därefter får hon insikt om sin utvaldhet som lärjunge till guden Aldur och vad detta innebär. Hon är över 900 år vid slutet av denna första del.
Del 2: Hertiginnan av Erat.
Denna bok blir ofta lite långtråkig med Polgaras kommentarer ur kvinnligt perspektiv till de strider som tydligen äger rum under tidsåldrarna och som har skildrats i Belgaraths krönikor. Boken är bäst då det är helt nya händelser som berättas om dessa utvalda långlivade tjänare till gudarna.
Och boken slutar så abrupt. För när Ljusets Barn var fött, närmade sig Polgara Besvärjerskans uppdrag sin fullbordan. Då är hon över 5000 år. Det märks att den bara vill täcka ett hål i den tidigare bokserien - Belgarath besvärjaren.


Vid nattens ändeJan-Phillipp Sendker Vid nattens ände
En spännande och skrämmande berättelse från Kina då vissa regeringsmedlemmar kan göra precis som de vill och polisen finns i bakgrunden. Den lille David blir kidnappad men återkommer till sina föräldrar men sedan måste familjen hålla sig undan polisen.
Jag undrarVilken tid ska det vara? När var det så här i Kina?


next backowl-line
"

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd