Uppdat. 29 april

bokmal

Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
owl
  Lästa böcker mars - april 2020

Hjärtats bokhandel Veronica Henry: Hjärtats bokhandel
Boken var lite rörig att komma in i - nya personer introducerades gång på gång - men då berättelsen kom igång så fann de sin plats.
Vi befinner oss i en småstad i Cotswolds. Emilia har just förlorat sin pappa som drivit bokhandeln. Nu ska hon försöka fortsätta driften. Det är viktigt för henne att den intima och välkomnande stämningen får leva vidare. Lite av en saga visar det sig bli.
Detta speglar Emilias stämning som innehavare av bokhandeln
citat när dörren slog igen efter hennes nyaste kund kände hon en kittande spänning och hoppades att han skulle läsa boken och bli förälskad i att läsa.

Där inget vissnar mera Ambrose Parry: Där inget vissnar mera
Edinburgh, 1847. I Edinburghs gamla stadsdelar påträffas på kort tid flera döda unga kvinnor.
Jag tänker: Spännande att det är i en miljö av läkare och på gränsen till läkemedelsforskning.
Två personer sticker ut: Will Raven ny läkare under sin praktikperiod efter universitetsutbildningen hos den berömde gynekologen Simpson.
Sara Fisher som är en oerhört klipsk och vetgirig flicka som arbetar som husjungfru i professor Simpsons hushåll och försöka bryta det tabu som finns mot att tänka sig se kvinnor som läkare.
men lite otrolig handling är det förståss

Erik Eriksson: Men fåglarna sjunger om natten
Boken börjar i en tid jag upplevat - de kalla vintrarna i början av 40-talet.
Huvudpersonen Johan växer upp på Lidingö utanför Stockholm. Han är ungefär jämnårig med mej och tillhör ungefär samma samhällsklass.
Hans liv redovisas år från år och ger en bild av stämningarna åren 1940 - 1953 i Stockholm. Hur han blir alltmera medveten om underströmmar i det svenska samhället dessa år.
Ett tidsdokument.

Skriver med blod Erik Eriksson: Skriver med blod
Citat: En historia om rika och fattiga, och om vreden mot de hänsynslösa som flockas kring storstadens svaga.
1958 - 1962. Johan kommer tillbaka till Stockholm efter att ha arbetat som sjöman.Han fortsätter att studera på högskolan och tar en del jobb, bl a vikariat som lärare. Han lär känna tonåringen Lena som bor nära. Hon kommer in i farliga kretsar. Johan spionerar på henne och blir indragen i en kriminell och våldsam värld
Men Johan får allt fler uppdrag för Aftonbladet.

Eldens tid och isens dagar Erik Eríksson: Eldens tid och isens dagar
Berättelsen utspelas under åren 1965-1968 när Vietnamkriget var den stora politiska frågan i världen och i Sverige.
Johan Steiner är reporter i Aftonbladet och rapporterar bl.a. från Vietnam
Han upplever förstörelsen av USA:s fruktansvärda bombningar som utplånar hela städer i norra delen av landet.
År som jag har upplevat från min skyddade horisont


Spanaren som bytte sida Erik Eriksson: Spanaren som bytte sida
Eget intryck - Jesus Christ Superstar - Det var inte rätt musik att ha på då jag läste den första delen av denna bok. Förstärkte stämningen av förräderi.
1969 blir Olof Palme svensk statsminister. Vietnamkriget delar världen. Stockholm är en politisk huvudstad där spionerna samlas. Motsättningarna skärps mellan USA och Palmes regering.
Sara Lundgren är spanare hos Säpo, men hon börjar undra: På vilken sida står egentligen den svenska säkerhetspolisen?


Gömställen Katherine Webb:Gömställen
Nackdelar: Trögt att komma in i handlingen. Liten tryckstil - måste använda glasögon.
Boken var mycket spännande och jag drevs hela tiden att läsa vidare.
En berättelse från Cheshire 1922 där en pappersindustri är ortens viktigaste näringsgren. Fina närvarande skildringar av naturen, växtligheten etc.
Ett brutalt mord blir begånget och eftersom Puddings bror som har en allvarlig hjärnskada rört sig på platsen blir han häktad. Pudding vill skaffa fram bevis för hans oskuld och söker hjälp hos den unga frun Irene på herrgården. Många trådar leder långt bakåt i tiden.

Isvittring Solveig Vidarsdotter: Isvittring
Story: Vaktmästaren på ett elevhem hittar en tioårig pojke hängd från en takbjälke.
Det som först bedöms vara självmord visar sig snart vara resultatet av en hänsynslös gärningsmans vrede. Händelsen skakar om invånarna i den lilla byn.
Poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo kastas in i en utredning där deras lokalkännedom inte alltid uppskattas till fullo av kollegorna från Östersund.
Misstankarna riktas åt flera håll och stämningen hårdnar.
När sedan en person spårlöst försvinner och byborna tillsammans med polisen ger sig ut för att leta blir det tydligt för Ingrid att fler människor svävar i fara.

Rävlystnad Solveig Vidarsdotter: Rävlystnad
Jag tycker: Det är nog inte den bästa bok att läsa då jag lever i en underliggande oro i skuggan av Corona
Stora Blåsjön, Jämtland 2007. Den unga miljöaktivisten Noomi Bergman hittas död tidigt på skärtorsdagen. Dödsfallet skapar oro bland både bybor och turister och i förhör framkommer det att Noomi Bergmans kamp för att rädda traktens fjällrävar gått stick i stäv med de bofastas planer på att utveckla turismen.
Århundradets storm drar plötsligt in över området och i snökaoset måste poliserna och fjällräddningen ge sig ut på ett riskfyllt eftersök efter flera personer som försvunnit i ovädret.

Överlevaren Nora Roberts: Överlevaren

Detta är en berättelse om vad några som överlevt en massaker upplever under åren efteråt och hur skytten fortsätter sin s.k. hämnd.
De överlevande är tex poliser och konstnärer.
Miljön är ofta en populär semesterö utanför Maines kust - och förståss är det kärlekshistorier som alltid av denna författare.


Eldungen - en herrgårdsroman Torbjörn Elensky: Eldungen - en herrgårdsroman
Min första tanke: Vilket konstigt slut - men hela berättelsen är ganska konstig.
Tiden är mitten av 1800-talet och platsen nordvästligaste Värmland. Här föds Per Andersson under dramatiska former, dör och blir återupplivad. Ständigt jagad av sin far tas han som ung pojke om hand av patron och pastorn - deras syfte är att bevisa eller motbevisa naturalismens tes om att en ny människa kan skapas.
Per växer således upp på herrgården tillsammans med patrons barn och undervisas av pastorn.
Efter många turer kommer den unge Per i kontakt med en handskrift med den blodisande titeln Eldungen. Bokens budskap lovar att lära hur man får djävlar att bli ens tjänare och visa var guldet ligger gömt

Träskkungens dotter Karen Dionne: Träskkungens dotter
Min känsla: Vad ska jag säga om denna bok? lite svår att riktigt hålla trådarna klara, Helenas liv berättas bitvis medan den aktuella handlingen pågår.
Ur en recension. Det är Helena som är huvudperson och berättare här. Helena är plågad av sitt förflutna, full av en inre konflikt hon burit länge, alltid och hon är väldigt trasig. Men hon är också lyckligt gift med en man som kanske inte förstår henne, men ändå ger henne utrymme att göra det hon måste (som att dra ut i skogen och jaga i en vecka utan några frågor eller krav). Och så har hon två döttrar som hon skulle dö för.
Parallellt med att vi får följa Helenas sökande får vi följa med tillbaka till träskmarken där den lilla dysfunktionella familjen levde i lågintensiv skräck för träskkungen som höll dem fångna. Jag tycker mycket om hur Helena får vara dubbel i sina känslor, hon älskar den här mannen som hon inte förstod förrän i tonåren var hennes fångvaktare, och hon hatar honom.

 Jungfrustigen Philip Teir: Jungfrustigen
Miljön är finlandssvensk.
Rickard möter Paula och blir blixtförälskad. Efter en lång tids samvaro beslutar han att begära skilsmässa från sin fru.
Detta är en roman om saker som börjar och tar slut.
Att fråga sig: hur vill jag leva mitt liv?
Och den svåra konsten att leva under samma tak.
Hur barnen reagerar då de plötsligt ska byta familj varannan vecka.
Citat:Rickard tänkte att hans kapacitet inte räckte till för det här ständiga pusslandet.

Bokcirkeln vid Världens ände Frida Skybäck: Bokcirkeln vid Världens ände
Några omaka kvinnor förenas i sin bokcirkel. En massa boknamn och författarnamn virvlar förbi.
Citat: Han kanske inte förstod att ett samtal blir trevligare om båda pratar?
Doris: Jag är tacksam så länge min kropp fungerar. Varje morgon vaknar jag och undrar vilken del som kommer att börja krångla idag. Är det inte blodtrycket eller lederna så är det minnet.
Lite rörigt att huvudhandlingen går fram och tillbaka mellan 1987 och "nutid" = 2017 - det gäller att vara med i svängarna

Snöfall över Strandkafeet Lucy Diamond: Snöfall över Strandkafeet

Evie har övertagit Strandkaffeet efter sin moster som avled plötsligt. Hennes föräldrar är båda döda. Hon är yngsta dottern. En trevlig kille slår sig ihop med henne och de blir ett par som hjälps åt med kafeet.
En mysig berättelse.


next back

owl-line
"

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd