Uppdat. 13 mars

bokmal

Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
owl
  Lästa böcker fr.o.m.mars 2020

Hjärtats bokhandel Veronica Henry: Hjärtats bokhandel
Boken var lite rörig att komma in i - nya personer introducerades gång på gång - men då berättelsen kom igång så fann de sin plats.
Vi befinner oss i en småstad i Cotswolds. Emilia har just förlorat sin pappa som drivit bokhandeln. Nu ska hon försöka fortsätta driften. Det är viktigt för henne att den intima och välkomnande stämningen får leva vidare. Lite av en saga visar det sig bli.
Detta speglar Emilias stämning som innehavare av bokhandeln
citat när dörren slog igen efter hennes nyaste kund kände hon en kittande spänning och hoppades att han skulle läsa boken och bli förälskad i att läsa.

Erik Eriksson: Men fåglarna sjunger om natten
Boken börjar i en tid jag upplevat - de kalla vintrarna i början av 40-talet.
Huvudpersonen Johan växer upp på Lidingö utanför Stockholm. Han är ungefär jämnårig med mej och tillhör ungefär samma samhällsklass.
Hans liv redovisas år från år och ger en bild av stämningarna åren 1940 - 1953 i Stockholm. Hur han blir alltmera medveten om underströmmar i det svenska samhället dessa år.
Ett tidsdokument.

Skriver med blod Erik Eriksson: Skriver med blod
Citat: En historia om rika och fattiga, och om vreden mot de hänsynslösa som flockas kring storstadens svaga.
1958 - 1962. Johan kommer tillbaka till Stockholm efter att ha arbetat som sjöman.Han fortsätter att studera på högskolan och tar en del jobb, bl a vikariat som lärare. Han lär känna tonåringen Lena som bor nära. Hon kommer in i farliga kretsar. Johan spionerar på henne och blir indragen i en kriminell och våldsam värld
Men Johan får allt fler uppdrag för Aftonbladet.

Gömställen Katherine Webb:Gömställen
Nackdelar: Trögt att komma in i handlingen. Liten tryckstil - måste använda glasögon.
Boken var mycket spännande och jag drevs hela tiden att läsa vidare.
En berättelse från Cheshire 1922 där en pappersindustri är ortens viktigaste näringsgren. Fina närvarande skildringar av naturen, växtligheten etc.
Ett brutalt mord blir begånget och eftersom Puddings bror som har en allvarlig hjärnskada rört sig på platsen blir han häktad. Pudding vill skaffa fram bevis för hans oskuld och söker hjälp hos den unga frun Irene på herrgården. Många trådar leder långt bakåt i tiden.

Isvittring Solveig Vidarsdotter: Isvittring
Story: Vaktmästaren på ett elevhem hittar en tioårig pojke hängd från en takbjälke.
Det som först bedöms vara självmord visar sig snart vara resultatet av en hänsynslös gärningsmans vrede. Händelsen skakar om invånarna i den lilla byn.
Poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo kastas in i en utredning där deras lokalkännedom inte alltid uppskattas till fullo av kollegorna från Östersund.
Misstankarna riktas åt flera håll och stämningen hårdnar.
När sedan en person spårlöst försvinner och byborna tillsammans med polisen ger sig ut för att leta blir det tydligt för Ingrid att fler människor svävar i fara.

Rävlystnad Solveig Vidarsdotter: Rävlystnad
Jag tycker: Det är nog inte den bästa bok att läsa då jag lever i en underliggande oro i skuggan av Corona
Stora Blåsjön, Jämtland 2007. Den unga miljöaktivisten Noomi Bergman hittas död tidigt på skärtorsdagen. Dödsfallet skapar oro bland både bybor och turister och i förhör framkommer det att Noomi Bergmans kamp för att rädda traktens fjällrävar gått stick i stäv med de bofastas planer på att utveckla turismen.
Århundradets storm drar plötsligt in över området och i snökaoset måste poliserna och fjällräddningen ge sig ut på ett riskfyllt eftersök efter flera personer som försvunnit i ovädret.

Överlevaren Nora Roberts: Överlevaren
Detta är en berättelse om vad några som överlevt en massaker upplever under åren efteråt och hur skytten fortsätter sin s.k. hämnd.
De överlevande är tex poliser och konstnärer.
Miljön är ofta en populär semesterö utanför Maines kust - och förståss är det kärlekshistorier som alltid av denna författare.


< back

owl-line
"

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd