Uppdat. 28 februari

bokmal

Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
owl
  Lästa böcker januari - februari 2020

Nådastolen

Elizabeth Winthrop Nådastolen
Extra intressant med Nådastolen är att så många människor ur olika samhällsklasser får komma till tals och man får följa deras resonemang.
Det går ju inte att värja sig från pappans slit med att få sin mula att gå så att han ska hinna eller följa med när den sista måltiden tillagas och äts.
Igen och igen återkommer frasen - men han är bara en pojke.
En svart pojke som var förälskad i en vit flicka och när paret blir påkommet så finns det bara ett sätt att rädda hedern.
Döden.

GULD Rose Tremain GULD
Joseph: Hans längtan efter att finna guld var så intensiv, så obeveklig, att han funderade på att stiga upp nu mitt i natten och ösregnet och börja bearbeta ett nytt schakt, bara gräva sig ner utan hänsyn till markens beskaffenhet
Vi möter några människor i detta mycket ödsliga och vidsträckta land, Nya Zeeland.
Joseph och hans gamla mor Lilian och hans fru Harriet som byggt ett nybyggarboställe.
Dorothy och Toby och deras lilla son Edwin, deras närmaste grannar, en mil bort på andra sedan om en flod.
Maorikvinnan Pare som varit barnflicka åt Edwin och berättat sagor ur sina traditioner för honom.
Kinesen Chen Pao Pi som odlar grönsaker som han säljer till guldgrävarna.
Vi får följa deras vidare öden.

Dagarna med farmor Frédérique Deghelt: Dagarna med farmor
En alldeles fantastisk bok om att leva tillsammans med böcker och över generationsgränserna.
Som omslagsbilden visar så handlar det mycket om böcker och läsning.
Jade har tillbringat en stor del av sin barndom hos sin farmor - smeknamn Mamoune. När fastrarna vill flytta farmor till ett äldreboende hämtar hon farmor och låter henne flytta in i sin lägenhet. De lär känna mycket nytt om varandra.
Farmor lurade sin man och folk i byn. Hon hade ett bibelomslag om boken hon läste.
Mamoune: När jag slog upp böcker gjorde jag det värsta en kvinna från min miljö kunde göra - att slösa med ljus - kasta bort sin tid till ingen nytta.
Mamoune: i småskolan lärde jag mig läsa, och i böckernas skola lärde jag mig leva.
Det är ett drömscenario som målas upp i romanen. Ett scenario där vi tar hand om våra äldre och ger dem en meningsfull tillvaro. Så som Jade och farmor lever borde det vara, men är det för bra för att kunna bli verklighet?
Slutet av boken - jag kan inte sluta fundera över det - vad är det som egentligen hände?

Allt jag fått lära mig Tara Westover: Allt jag fått lära mig.
Tara växer upp i en fundamentalistisk mormonfamilj där fadern är en patriark och bestämmer allt. Han vill utestänga all påverkan från samhället och vill att undervisningen ska ske i hemmet. Modern har hand om denna och barnen går inte i skolan. Modern är också barnmorska och örtkunnig så Tara får lära sig sådant.
Samtidigt deltar hon i arbetet i faderns firma med skrothantering och byggen. Några av hennes bröder har frigjort sig från familjen men flera av de andra är med i familjens verksamheter. Tara som är den yngsta påverkas av Tyler, en av bröderna, att söka till BUY universitet och får hjälp att läsa in kraven och fylla i ansökningsformulären.
En helt ny värld öppnar sig.
Tara: Den där andra världen, den som min far hade försökt skydda mig ifrån.
Hon arbetar oerhört hårt att tillgodogöra sig allt som hon har missat. Och arbetar med sin självbild.
Tara:Jag skapade en ny historia åt mig själv - Jag kände att jag äntligen var ärlig om det liv jag hade haft förut - det förflutna var en skugga, okroppslig, formlös. Det var bara framtiden som betydde något.
En fantastisk självbiografi, en otrolig kvinna
Jag läste med eftertanke.

Paradiskriget Stephan Lawhead: Paradiskriget.
Detta är keltisk fantasy, första delen av en trilogi som tar sin begynnelse med att forskarstuderanden Lewis Gillies lockas att lämna det vackra Oxford för att fara till de dimmiga myrarna och dalarna i Skottland.
Men resan norrut leder honom till mystiska korsvägar och till den plats där två världar möts, i tiden-mellan-tiderna.
Han befinner sig helt plötsligt i den Andra världen och blir där indragen i ett fornkeltiskt drama av gigantiska mått.

Bomullsängeln Susanna Alakoski: Bomullsängeln
Den här boken var jobbig att läsa, dels för finlandsvenskan, dels för att det omväxlande var ren prosa med fina natur- och interiörbeskrivningar, dels berättades om Finlands historia på 1900-talet med tyngdpunkt på levnadsförhållandena för industriarbetare och kvinnor, inte minst under krigsåren.
Men de partier där vi fick veta detaljer ur Hildas och hennes familjs liv lyste upp de tyngre delarna.

Snöbarnet Eowyn Ivey: Snöbarnet
En förunderlig historia från nordligaste Alaska där det barnlösa paret Mabel och Jack är nybyggare i vildmarken där de lever på jordbruk och jakt.
De bygger en snöflicka som blir levande för dem och så småningom verkar så också för några av deras grannar.
Fina glimtar från de vilda markerna vid Wolverine River som mynnar i Norra Ishavet.

Vi for upp med mor Karin Smirnoff: Vi for upp med mor
Ett mycket eget språk och inga stora bokstäver på namnen - en mycket speciell läsupplevelse!
Modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten.
Tvillingarna Jana och Bror ärver hennes föräldrahem och reser till begravningen. Så annorlunda! I byn råder en sektliknande laestadianism och musik är förbjudet.
I byn bor en stor del av moderns släktingar kvar och Jana och Bror förstår allt mer av sin mors bakgrund och vilket pris hon fick betala för att lämna gemenskapen och gifta sig med deras far.
En kultur med våld och fylla. En kultur där kvinnan fick barn varje år. I "gemenskapen" skilde sig ingen. Förutom om kvinnan inte kunde få barn. Män kunde alltid få barn . .
Bror blir infångad i den speciella kulturen. Jana vägrar att låta sig dras in och utsätts för trakasserier. Hon är den starka men helt besatt av att ha Bror vid sin sida, kämpar för att han inte ska helt försvinna ur hennes omgivning.

Och eken står där än.
Sofia Lundberg: Och eken står där än.
Recension
En gripande roman om att hitta tillbaka till sig själv efter en destruktiv relation.
Jag börjar läsa med förväntan efter tidigare läsning av hennes böcker. Blev inte besviken men också förvånad över att Esther fick rätt reskamrat då hon på vinst och förlust reste till Italien. Det var sådant som bara händer i sagorna.

Den sista safarin Deon Meyer: Den sista safarin
Intressant miljö bland Sydafrikas afrikander
Jacoby säger: mänskligheten är den största farsoten som någonsin drabbart vår planet, att det finns alldeles för många människor men att det inte är det som är det värsta problemet. Det värsta är att om en människa tvingas att välja mellan att bli rik och att rädda miljön så kommer pengarna alltid att vinna.
Krugerparken är en av Sydafrikas största attraktioner. Men det försvinner folk bland de vilda djuren. Emma le Roux har inte hört av sin bror Jacoby på tjugo år. Hon hyr in Lemmer, en frilansande livvakt, för att leta reda på honom.
Lemmer är en bitter och besviken man, längst ner på skalan över de bittra och besvikna. Någon vill att Emma och Lemmer ska misslyckas. Någon vill ha mer av Krugerparken.
Sakta men säkert väver författaren en både spännande och intressant väv av personliga tragedier och samhälleliga tillkortakommanden i ett Sydafrika efter apartheid.

Felsteg Maria Adolfsson: Felsteg
Handling: Det är morgonen efter "oistra", den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen, som inte underlättas av att hennes arrogante chef varit gift med offret.
Karen Eiken Hornby är en kriminalpolis som definitivt inte är populär och uppskattad av sina överordnade. Inte heller tycker hon om sig själv utan försöker glömma sina motgångar med hjälp av sprit och sex. Men hon har en känsla av att det är något som har blivit fel.
Fina berättelser från natur och kultur i det fiktiva öriket "Doggerland"

Staden Camilla Sten: Staden
Handling: Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Kan stadens fanatiska väckelserörelse ha spelat en roll i försvinnandet?
Denna skräckroman påverkade mej ända in i mina drömmar. Men det var den natten då jag hade bara läst halva boken. Då jag läst ut boken sov jag gott.

Under ytan Gilly Macmillan: Under ytan
Det tog tid innan jag fick klarhet i kompositionen av denna story. Det skiftade vem som var "jag" och vem som refererade som iakttagare. "Jag" var fr.a. polisen Jim Clemo eller Noah. Jag hade ibland svårt att uppfatta vems syn som jag fick del av.
Vi får höra om femtonåringarna Noah som har terminal cancer, och hans bästa vän Abdi, flykting från Somalia.
Polisen Jim Clemo vill försäkra sig om att Noah – som befinner sig i koma – verkligen råkat ut för en olycka. Men Abdi vägrar berätta vad som har hänt.
Det är en spännande story och jag läser fort vidare i hopp om att få veta hur Abdi ska klara sig.

Det sista kungadömet Bernard Cornwell: Det sista kungadömet
Historisk roman från 865 - 875.
Jag gillar historiska romaner - de erövrande danerna med sin asatro blandat med gudfruktiga anglosaxer som inte gillar att slåss. Kanske litet väl realistiskt i blodbaden.
Tycker också om de finstämda inslag av naturen som vi får del av då och då.
Uhtred: Om man rör vid en harpa är det bara ljud man hör. Klarar man att spela på den får man höra musik. Det handlar inte om harpan utan om handen som spelar harpan.

Snöstorm

Augustin Erba Snöstorm
Vi följde Tomas i barndomen i del I, i studentlivet på Teknis i del II, som vuxen i del III då han åter träffade sin tonårskärlek i en snöstorm.
Kanske det är vad som händer då vi blir äldre? Vi har alla varit med om så mycket, vi har alla begått så många försyndelser att vi lärt oss att börja förlåta andra och slutligen oss själva.’
att det egentligen handlar om två saker. Att våga se världen som den egentligen ser ut, och att sedan våga fråga sig varför.

Skuggor över Kirkland Victoria Holt: Skuggor över Kirkland
Catherine 19 år har kommit hem efter fyra år i internatskola. Hon träffar en trevlig ung man vid en ridtur ute på Yorkshires hedar. De gifter sig och bosätter sig på hans släktgods.
Men de är inte välkomna av en del av släkten.
En skräckhistoria som byggs upp succesivt.


Det förflutnas  skugga Victoria Holt: Det förflutnas skugga
Det händer märkliga saker på Lovat Stacy. En expedition som håller på att gräva upp en uråldrig romersk kulturskatt plågas av mystiska indikationer, tecken på att något inte är som det ska.
Och i samma veva försvinner två kvinnor spårlöst. Platsen ruvar på mörka hemligheter.
Min åsikt: Inte riktigt till fullo sammanhållen story.

Lodjurets skugga Victoria Holt Lodjurets skugga
Nora, en ung engelska, kommer till Australien och en demonisk förmyndare, sedan hennes far mördats under guldrushen då på 1800-talet.
Sedan Nora efter ett kort äktenskap med förmyndaren Lodjuret blivit änka, reser hon tillbaka till England för att uppfylla hans stora mål i livet: att köpa herrgården Whiteladies.
Mycket utvecklar sig annorlunda än man först har avsett men till sist är det nog det bästa som sker.

next back

owl-line
"

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd