Dialektala namn på krusbär är bl.a. stickelbär och krusrips.
KRUSBÄR
Vid kokning av krusbär (och andra bär med hårda skal) koka dem först med vattnet, tillsätt inte socker från början.
1 liter krusbär = c:a 600 g
BN = bensoesyrat natron ½ g= 1 kryddmått per kg färdig sylt/marmelad
Recept
Djupfrysning av mogna krusbär
Ett tips som jag fick för några år sedan
Mogna krusbär sönderdelas i matberedare tillsammans med socker.
Proportioner 500 g bär + 200 g socker
Fryses i pytsar i mängd lagom stor för t.ex. en kräm, en saftsås, en paj eller att användas direkt som sylt på plättar mm.UPP
Krusbärskräm
- ½ liter krusbär, halvmogna går bra
- 5 dl vatten
- 1 dl socker
- 2 msk potatismjöl
- Snoppa krusbären,
- lägg dem i kokande vatten,
- låt dem koka någon minut innan sockret tillsättes.
- Koka på svag värme till bären är mjuka. Tag av grytan.
- Tillsätt potatismjölet, (utrört i litet kallt vatten)
- Ge krämen ett snabbt uppkok.
- Häll i en skål och strö litet socker över ytan (Krämen skinnar sig inte så lätt då)
- Servera ljummen eller kall med gräddmjölk. Kanske en delikatesskorpa till?
UPP
Krusbärssylt
- 1½ liter krusbär
- 6 dl ( c:a 500 g ) socker
- 1 - 1½ dl vatten (den större mängden vid omogna bär)
- 1 - 1½ kryddmått natriumbensoat
- Snoppa bären
- koka dem med vattnet 5-10 minuter.
- Tillsätt sockret och koka ytterligare 15-20 minuter på
svag värme tills bären är fyllda med lag och sjunker till botten.
- Tillsätt BN, fyll på väl rengjorda burkar.
UPP
Krusbärsmarmelad (syltgelé)
mitt gamla recept
- 1 kg bär
- 700 g socker
- 2 kryddmått natriumbensoat
- Rensa och skölj bären, mal dem eller kör i matberedaren
- Blanda moset med socker i syltgrytan. Får koka upp under omröring, kokas sedan i 5 minuter.
- Blanda natriumbensoat med en liten mängd av massan, rör ned detta i sylten
- Häll på väl rengjorda glasburkar, förslut
- Kan användas som gelé, smörgåsmarmelad, tårtfyllning, etc
UPP
Jam
- Koka frukt/bär långsamt mjuka i sin egen saft tills det mosar sig väl. Hjälp till med en träsked genom att trycka och röra mot grytans kanter.
- Sätt till sockret först då mosets konsistens är bra.
- Då allt sockret är löst får marmeladen koka upp igen. Rör minsta möjliga.
- Blanda natriumbensoat med en liten mängd av massan, rör ned detta i marmeladen
- Den färdiga marmeladen ska vara tjock, genomskinlig och och smaka och lukta gott.
- Slås på väl rengjorda burkar som förslutes lufttätt.
Proportioner:
- 1 kg bärmassa
- 800 g socker
- 2 kryddmått natriumbensoat
Alla bär och frukter kan användas utom hallon, speciellt goda blir svarta vinbär.UPP
Krusbärsmarmelad
prövad 990827
2 liter snoppade krusbär ( färska eller frysta)
1 dl vatten
6 dl socker
4 tsk pektin
- Koka bären med vattnet c:a 5 minuter eller tills bären verkar mjuka.
- Tillsätt pektinmedel utblandat med 1 del av sockret. Koka 2 minuter
- Tillsätt resten av sockret under omröring.
- Koka ytterligare c:a 3 minuter.
- (Ev kan man behöva tillsätta natriumbensoat som konserveringsmedel.)
- Häll upp på rena burkar. Oskadade lock.
- Låt burkarna svalna stående på locket.
UPP
Krusbärsmarmelad med kanelsmak
prövad 990727, senast gjord aug. 2003
- 1½ liter krusbär
- 2 syrliga äpplen
- 1 dl vatten
- 9 dl strösocker
- 1 bit hel kanel
- pektin
- Snoppa bären,
- Skala och kärna ur äpplena, skär dem i små bitar.
- Lägg krusbär, äpplen, vatten och kanelstång i syltgrytan, koka c:a 10 minuter.
- Tillsätt sockret under omröring, koka ytterligare till allt är mjukt.
- Tillsätt pektinmedlet (enligt bruksanvisningen å förpackningen)
- Ta upp kanelbiten.
- Häll marmeladen på rena burkar.
UPP
Krusbärspaj
Deg:
3 dl (180 g) vetemjöl
125 g margarin el smör
3 msk vatten
Fyllning:
- 1 liter mogna krusbär
- 1½ - 2 dl socker (den större mängden till omogna bär)
- (½ msk potatismjöl)
- Hacka samman mjöl och matfett, tillsätt vattnet arbeta snabbt tillsammans till en deg som får stå kallt en stund.
- Kavla ut degen och klä en smord pajform med 2/3 av degen
- Lägg krusbären i ett lager över hela bottnen
- Strö sockret över (ev blandat med potatismjöl)
- Kavla ut resten av degen och gör remsor som lägg som ett galler över bären.
- Ugn 225 ° 35-40 minuter
- Serveras ljummen med vaniljssås, glass eller grädde
UPP
Ett experiment 990828, senast gjord aug. 2004
Marmelad på krusbär/morot/äpplen
- 250 g morot
- 250 g syrligt äpple
- 500 g halvmogna röda krusbär
- 1 citron
- 4 dl vatten
- 6 dl socker (500g)(gärna råsocker)
- 4 tsk pektin (apoteksvaran)
- 3 kryddmått natriumbensoat
- Rensa och råriv äpple och morot
- Snoppa krusbären, krossa dem i matberedaren.
- Skalet från halva citronen skäres i fina strimlor
- Citronsaften pressas ur.
- Lägg i syltgrytan, häll på vattnet, koka upp, låt småkoka 15- 20 min, morotsrivet ska bli mjukt.
- Sätt till pektin utrört i 2 msk socker. Koka 2 minuter.
- Sätt till resten av sockret. Koka upp, låt småkoka i c:a 10 minuter. Rör om då och då.
- Sätt till bensoat, skumma, häll i burkar.
UPP
Krusbärsmarmelad med whisky
- 1 kg gröna krusbär
- 1 kg syltningssocker
- 1 msk vanillinsocker
- 4 msk whisky
- rensa och skölj bären
- Kör sönder dem i matberedaren
- Rör ner socker och bär i syltgrytan
- Låt koka kraftigt i 4 minuter
- dra grytan från värmen och rör ner vaniljsocker och whisky
- häll upp i heta glas, fyll till brädden,
förslut med heta lock
Krusbär kräver normalt litet längre koktid. Om de krossas halveras koktiden och bärsmaken blir intensivare. Det blir möjligt genom det nya syltsockret som innehåller geléämnen. Vaniljsocker och whisky gör denna marmelad till en ge-bort-vara (Recept från ICA-kuriren) Prövat aug. 2000 - god!, senast gjord 2004
UPP
Inlagda krusbär (Salladskrusbär)
Som tillbehör till stekta kötträtter, till fågel och vilt
- 1 liter mogna gröna krusbär
- c:a 3 dl socker
- 3/4 liter vinättika
- 4 kryddnejlikor
- Snoppa krusbären och rulla dem över ett rivjärn så att de blir naggade.
- Blanda lagen och låt den koka upp.
- Lägg i krusbären och låt dem sakta koka på svag värme 5-10 min - tills de är mjuka. Skaka grytan då och då. Dra grytan från plattan och skumma.
- Ös upp salladen på glasburkar med sin lag.
Tillslut, förvara svalt.
UPP
Krusbärschutney
- 1½ liter krusbär (gröna och omogna)
- 3 tomater (gröna)
- 1 gul lök
- 4 dl farinsocker el. råsocker
- 1 tsk salt
- 2 tsk
ingefära
- 8 kryddnejlikor
- 3 dl vinättika
- Snoppa krusbären och skölj dem om så behövs. Doppa tomaterna i hett vatten och ta bort skalet samt dela dem i mindre bitar. Skala och hacka löken.
- Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka sakta utan lock i c:a 1 timme.
- Häll upp i varma väl rengjorda burkar och förslut genast. Locket ska tåla syra!
- Förvaras svalt.
God till skinkstek, fläskkotlett m.m. Receptet prövat 1998, använt med mindre ändring av ingående övriga "frukter" 2002, 2005 och 2006
UPP
Om odling av krusbär
Just. 15 august 2007
Startsidan Svenska bär
Gjord av © Ingegerd
|