Lingonkaka
Ett recept som jag använt mycket.
- 3 dl vetemjöl
- 1½ tsk bakpulver
- ½ dl socker
- 75 g margarin
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
------------
- 3 dl rensade lingon
- ½ dl socker
- Blanda mjöl, bakpulver och socker,
- Smula ner matfettet i mjölblandningen
- Vispa ihop ägget och mjölken, rör ner det i mjölblandningen.
- Lägg i en smord och bröad form (jag använder en liten långpanna 20x30 cm)
- Häll på lingonen och strö sockret över
- Gräddas i 225° c:a 25 minuter.
- Ätes med t.ex vaniljglass eller gräddmjölk
LINGONPARFAIT MED SMAK AV GIN
- 3 äggulor
- 3 dl hårdvispad grädde
- 300 g rårörda lingon
- 0,75 dl florsocker
- 3-4 cl gin
- 1 tsk konjak
Till servereing:
- Rött portvin
- 4msk frysta lingon
- Vispad grädde
TILLAGAS SÅ HÄR:
Vispa florsocker och äggulor till en tjock smet. Blanda i lingon, gin och konjak i äggsmeten.Vispa grädden hårt och vänd ner den tillsammans med ingredienserna som redan finns i äggvispet.
Detta hälls i en form av något slag, dock icke av glas. Ställ in i frysen där det får stå i minst 6 timmar.
Ta ut den i god tid före servering. Vänd upp parfaiten på ett serveringsfat och spritsa grädde fint och till sist så strös frysta lingon på det hela. Så är det bara att servera det hela och bjuda på ett gott glas rött portvin till Ett recept som jag fått i e-posten från Mikael Thunberg