Update 021007 Recept av RÖNNBÄRRönnbär repas och rensas noggrant och om de inte varit ordentligt frostbitna läggs de sedan i frysen ett par dagar tills de blivit riktigt frysta. Detta förändrar en del av bitterämnena i bären till sötare ämnen. Rönnbärsgelé
Sila bärmassan och låt den självrinna. Mät saften och koka upp den. Tillsätt sockret under omrörning Låt saften koka 5-10 minuter. Gör geléprov. Ta grytan från värmen, låt geléet svalna något. Skumma, häll upp i varma geléglas och låt det stelna. Bind över eller sätt på lock. Rönnbärsgelé är gott till skogsfågel och vilt. En något mindre bitter variant får man om man blandar rönnbär och äpple. Proportioner:
Så här gjorde jag oktober 2002 Rönnbär-äppelgelé
Silade bärmassan, det blev 5½ dl silad saft. Hällde saften i syltgrytan och den fick koka upp,då tillsatte jag en blandning av 2 msk socker, 3 tsk pektin och 1 kryddmått citronsyra och kokade 2 minuter. Sedan tillsatte jag resten av sockret och det hela fick koka 5 minuter. Skummade, fyllde på glas Det blev ett mycket vackert rosagult klart gelé.
Rönnbärsmos med äpple
Koka upp vattnet, tillsätt rönnbär och äppelbitar. Koka under lock ca 30 minuter - tills allt är mjukt. Passera massan, väg den och koka upp den igen i den väl rengjorda grytan. Tillsätt sockret. Koka ytterligare 15 minuter. Häll på varma burkar och tillslut . Detta är ett friskt och hållbart mos som kan serveras till feta stekar av fläsk och fågel.
Tillbaka Svenska bär
Bakgrund gjord av © Ingegerd
|