Dialektala namn på svarta vinbär är bl.a. tistron och svarta johannisbär, på norska heter de solbær. SVARTA VINBÄR(Recept från Laforsen)
Först gör jag i ordning ångkokningsapparaten, fyller med upp till 5 cm med vatten i botten, ställer in en bunke som rymmer c:a 5 liter och binder över silduken. Kokar upp vattnet Då vattnet kokar fyller jag på bären i omgångar, låter det gå c:a 10 minuter mellan varje påfyllning. Då alla bären ångats får apparaten svalna en stund. Sedan tar jag bort bärresterna ur silduken, och häller upp den saft som samlats i bunken, mäter mängden och häller den i syltgrytan (eller annat rent kärl som rymmer alltihop). Sätter till sockret. Rör tills sockret smält. Sätter till natriumbensoat. Fyller på rena steriliserade flaskor. Försluter. Jag steriliserar flaskor i ugnen där de får ligga i 100-125° under ½-1 tim - det är mina erfarenheter från mitt yrke som farmacevt som har inspirerat till denna rutin.
Sockermängden är rätt, det skall vara två kilo. Vinbären skall helst ha plockats ganska unga, påpekar Hiram, det är då de ger en geleig sylt.
Häll bären i en gryta. Koka dem med vattnet i 15 minuter. Ta tiden från det att sylten kokar. Lyft grytan av värmen. Rör ner sockret i småportioner. Rör sakta tills sockret har smält. Häll upp sylten i rena glasburkar. Paraffinera och se då till att paraffinet verkligen täcker sylten. Låt det smälta heta paraffinet skölja upp på kanterna också och ta till lagret av paraffin tjockt. Eller sätt på skruvlock.
Just 020805 Bakgrund från Framtidens grafikstugaGjord av © Ingegerd |