Uppdat. 29 mars

bokmal





Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från jan. 2019
owl
  Lästa böcker januari – mars 2019

Pärlan som sprängde sitt skal Nadia Hashimi: Pärlan om sprängde sitt skal
Baksidestext: Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahima bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man. Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv.
Afghansk-amerikanska Nadia Hashimis debutroman Pärlan som sprängde sitt skal är en brännande historia om maktlöshet, ödet och friheten att bestämma över sitt eget liv, som förenar den kulturella karaktären och det känslomässiga djupet hos Khaled Hosseini och Jhumpa Lahiri.
NADIA HASHIMI arbetar som barnläkare i Maryland där hon bor med sin man och fyra barn. Pärlan som sprängde sitt skal är hennes debutroman som gjort succé över hela världen. Några omdömen: "Detta är en skakande skildring av ett fullkomligt förfärande kvinnoförtryck i ett samhälle där familjens rykte betyder allt och väldigt lite har hänt under hundra år. Språket är enkelt, översättningen utmärkt."
"En ömsint och vacker familjehistoria och en spegling av de afghanska kvinnornas pågående kamp."
"Nadia Hashimi väver samman två lika uppslukande historier i sin episka, trollbindande debut."
"En fängslande skildring av två afghanska kvinnors liv, skilda åt av generationer och ändå smärtsamt lika. En historia som tar oss med in i sin värld och får oss att tänka."
Och vad tänker då jag? Tagen, upprörd, nästan oförmögen att ta till mig ett så totalt kvinnoförtryck som har vuxit fram genom generationer som fört dessa traditioner av samlevnad vidare. Dessa traditioner av mäns totala dominans och förtryck av kvinnor. Dessa traditioner hur en familj lever samman.

Stenträdet Stefan Einhorn: Stenträdet
Förlagets presentation: Tankeväckande thriller om jakten på mänsklighetens räddning.
Inledning: En sen kväll kallas psykiatern Daniel Weiss till sjukhuset på begäran av en patient. Mannen tycks lida av religiösa vanföreställningar och hävdar att människan inom kort riskerar att utplånas från jordens yta.
Citat från Rabbinen: Sanningen är att Gud undandrar sig alla språkliga beskrivningar. Det går egentligen inte att tala om Gud. Det enda vi kan göra är att uppleva Gud.
Daniel: för mig är bibeln en allegori som beskriver människosläktet, våra styrkor, svagheter och brister.
Så här berättas då Daniel och Laura upplever sig vara i Paradiset – Gud finns i allt detta, i allt som finns inom oss och i allt som omger oss. Gud är i vardande, i blivande.
Boken väcker mycket inom mig att fundera på.
Sedan blir Daniels och Lauras jakt på det som ska rädda världen allt mera hektisk och boken allt mindre religiös. Men absolut svår att lägga ifrån sig.


Stenhjärtat Stenhjärtat: Katarina Wennstam
Två ord för att beskriva boken - jättebra och hemsk. Hennes specialitet är ju att skriva om ett upprörande samhällsfenomen - problem och placera det i en skönlitterär spänningsförpackning. Man får i sig problemet och debatten på köpet.
Som en som har varit mamma som kan drivas till gränsen så känner jag mej medlidande, en som varit i en sinnesstämning då jag inte orkar mera utan bara vill ge upp. Men jag hade vänner som tog hand om mej.

Och författaren har en bra ingång till att skapa medmänskliga spänningar då flera av de som på olika sätt ska behandla åtalet själva är inne i konflikter i sitt liv, sitt äktenskap, sin familj.
Citat efter polisen Charlotta: Bland det svåraste för en utredande polisman är att lugna ner sig. Att låta saker ta den tid det tar.

Törnrosa i feernas tid   Törnrosa i prinsarnas tid   I konungens land

Ingrid Sjöstrand: Törnrosaserien
Törnrosa i feernas tid Tiden är slutet av 1930-talet, alla flickorna i en flickskoleklass 4 – 9 är med i berättelsen. Vi får glimtar av deras respektive hemmiljö och deras samspel i klassen. Boken slutar då de firat sin examen 1942.
Då de slutar skolan reflekterar Varja: Egentligen har vi bara fått lära oss boksaker. Jag menar att vi aldrig fått lära oss nåt om hur man är mot varandra. Hur man samarbetar och så - - - Det har vi inte fått lära oss ett dyft om!
Törnrosa i prinsarnas tid
Vi träffar de flesta från förra boken igen under tiden från kriget och fram till 60-talet. Deras liv utvecklas utvecklas i olika riktning.
Törnrosa i Konungens land
Denna bok upplever jag som en samling korta noveller om hur livet utvecklas för de gamla skolkamraterna då de närmar sig pensionsåldern. Trevligt och med många aha-glimtar för mej som på sätt och vis är jämnårig..
Språket är vardagligt och lättläst. Ibland så når mig en mening som lyser: Regnet knäpper med naglarna ovanpå regnrocken

Det är för det mesta vardagsliv som berättas, med smärre eller större konflikter och glädjeämnmen. Ibland så når mej en mening som lyser: Regnet knäpper med naglarna ovanpå regnrocken
De fporna ficrna är bl.a. Varja, artist som älskar naturen, Märta, fembarnsmamma som blir hemsamarit då barnen blivit vuxna, Majt, journalist som har svårt att bli pensionär och "utanför", Titti, psykolog med ett komplicerat sexliv, Allis, finsnickare som blivit accepterad fast hon är kvinna, Cilia, forskare som inte kan accepera sig själv utan helt går in i sin dokumentation, Louise, universitetslektor, upplever att hon blivit bortskämd att alltid få veta det hon behöver, men nu gäller: Man måste faktiskt själv ta reda på. Hålla sig framme själv. Vid hennes ålder måste man det. Hon är faktiskt inte ung längre.

Kärlekens antarktis Sara Stridsberg: Kärlekens Antarktis
”Nu var det bara det sjunkande undervattensljuset och de stora träden och jätteregndropparna som föll från grenarna som tårar från groteskt stora varelser och det var bara vi, han och jag, och känslan av att vara ensamma kvar i världen var så stark att ingen verklighet hade kunnat ändra den…”.
Boken började med några fina skildringar av den skog där en kvinna förs bort av sin mördare. Men den trolska stämningen bryts snart. Vi får i sex olika varianter följa hennes liv då hon återupplever det. Heroinrus färgar ibland hennes upplevelser och tidvis är det ganska förvirrat. Tidvis är det hemskt och otäckt. Det känns som om vi trots allt får reda på att hon så gärna ville sina barns bästa men inte klarar av att avstå från heroinet.
Baksidestext En kort stund har hon funnits i världen med dess begär, längtan och fruktan tills någpon valde att släcka hennes liv och sprida hennes kroppsdelar i landskapet. Men barnen finns, som en gång var hennes. Och föräldrarna fortsätter att finnas. Dödsögonblicket finns, det tar adrig slut.

 Det skyddande regnet Jojo Mojes: Det skyddande regnet
Joy möter sin man i Hongkong 1953 o flyttar till Irland. Deras dotter Kate gör tidigt uppror, bryter med familjen o flyttar till London med dottern Sabine. Efter många år återses de tre.
Ur Baksidestexten En dramatisk och gripande roman om tre spännande kvinnor, deras färgstarka liv och deras olika upplevelser av kärleken. Plikt och passion, kvinnors livsval och om mödrar och döttrar.

Farlig flyktvägArnaldur Indridason: Farlig flyktväg
1940, skarpt krigstillstånd. Det är förvirrat till en början men två skilda berättelser berättas. En där en ung sjuksköterska på hemväg till Island är huvudperson och en där polisen Flôvent i trakten av Reykjavik på Island är huvudperson
Det dröjer länge innan dessa berättelser sammanförs och det är mycket som händer under tiden. Det är bl.a. de nazistiska rörelserna på Island och de amerikanska truppernas närvaro som utgör orosmoment. Dödsfall inträffar under underliga omständigheter och Flôvent letar på sitt noggranna omständliga sätt envist efter vad det är som pågår.

titel Maria Adolfsson: Felsteg
Handlingen är placerad i en fiktiv miljö Doggerland. Det är så intressant hur vi så småningom blir hemmastadda i detta fiktiva örike där vi bit för bit introduceras i det vanliga livet och samhället.
Vi möter kriminalinspektör Karen Eiken Hornby, en motvillig hemvändare till ögruppen efter en familjetragedi som tvingat henne till en självvald exil. Så småningom får veta detaljerna.
Det är inte en helt vanlig deckarhistoria. En läsvärd berättelse för hur livet i vardagen beskrivs.

Blocket Karin Wahlberg: Blocket
Vi möter åter polisen Claes Claesson som är gift med läkaren och småbarnsmamman Veronica. Hennes vardag sedd genom ett brännglas Hur passa in vardagslivet med familjelivets krav?
Hon funderar över livet och döden. Kanske även lyckan. Och sorgen.

Några människor får vi möta under ett par tillfällen av deras liv. Vad är det som ligger bakom hur de reagerar under en laddad septembermånad!?
Handlingen: En kväll på hemväg blir Cecilia, Veronicas dotter, brutalt nedslagen. Medan Veronica vakar vid hennes sida, hittas en man strypt i en städskrubb på det väldiga sjukhuset i Lund, kallat Blocket. Claes Claesson försöker nysta i den mördade mannens förflutna, då den idylliska staden skakas av ännu ett våldsdåd. Kan det finnas något samband? Och vad är det egentligen som pågår i den krets av unga läkare där Cecilia rör sig?
En lätt rörig handling och många sidotrådar som förvirrar läsaren.

Glasklart Karin Wahlberg: Glasklart
Hilda som assisterar vid en operation reflekterar: Patienten var helt utlämnad. En sövd kvinna på rygg med buken uppsprättad och helt beroende av läkemedel, maskiner och de personer som skötte både henne och dessa apparater. Allt byggde på tillit.
Sådana reflekterande passager i berättelsen uppskattar jag.
Intressant allt vi får veta om de småländska glasbruken och kring denna hantering.
För övrigt en i mitt tycke konstruerad berättelse men välgjord intrig och många fakta, om glaskonst och från läkarens vardag. Uppskattar hur hon berättar om samspelet mellan poliserna i deras arbete.

Ett fruset liv Karin Wahlberg: Ett fruset liv
Min åsikt: Lite för mycket av de agerande personernas privatliv och personliga förhållanden, det är intressant att höra men blir lite långdraget och rörigt.
Handling: En gråkall novemberdag hittas en ung kvinna flytande i vassen vid en ödslig strand. Hon är mördad, men trots att hon varit död en tid verkar ingen ha saknat henne. Vem var den unga Malin egentligen? Och vad var det som skrämde henne från vettet på kyrkogården dit hon under sin sista kväll i livet gått för att tända ljus på de ensammas gravar? När kriminalkommissarie Claes Claesson börjar nysta i historien visar det sig snart att trådarna leder till ett antal till synes helt vanliga människor i den lilla sydsvenska staden.

Bokhandeln på Riverside Drive Frida Skybäck: Bokhandeln på Riverside Drive
Feel good – det är böcker som gör en glad. Ofta ställs huvudpersonerna inför en rad problem som leder till livsavgörande förändringar - relationer, vardagsdramatik.
Detta är definitivt en sådan bok med massor av problem i de agerande personernas liv
Charlotte får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel. Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning.
Visst är det en otrolig historia som författaren satt ihop men absolut värd att tillbringa några timmar med!

Hemligheternas skafferi Caroline Säfstrand: Hemligheternas skafferi
mycket mystik och spänning. Fixar man att dessutom läsa om cancer och att inte veta så mycket om sina närmaste så blir den här romanen en av sommarens bästa böcker.
- En bok om att gå förbi varandra och hitta tillbaka till varandra. En underbar saga om relationer som blir samman.
Baksidestext Ina och hennes man Erik lever ett till synes harmoniskt liv tillsammans. När hon får veta att hon bär på en obotlig sjukdom tar hon sig tillbaka till barndomens ö, Ven för att söka efter svar på ouppklarade frågor. Varför minns hon inte vad som hände där? Vad hände den där dagen när hon var sex år? Svaren hon finner lämnar hon efter sig som ledtrådar i ett korsord.

Ett oväntat besök. Åsa Hellberg: Ett oväntat besök.
En berättelse som byggde på hur tilltrasslade familjerelationer kan bli om en man förtiger för mycket av sina felsteg genom att ha flera relationer och envisas med att ha dem okända för sina andra familjer.
Boken var rörig i början och jag höll på att ge upp men då trådarna knöts ihop blev det spännande.



IstvillingarS.K. Tremayne: Istvillingar
Lydia och Kirstie är enäggstvillingar – sex år gamla, oskiljaktiga och så lika att inte ens deras föräldrar alltid kan säga vem som är vem . Den ena omkommer genom en tragisk olycka – men är det Kirstie eller Lydia?
Modern kommer in i ett psykiskt tillstånd, den överlevande tvillingen blir allt ensammare och olyckligare, många nya olyckor, vad är det som sker egentligen?
Ganska obehaglig läsning.

Den vita frun
Frida Skybäck: Den vita frun
Ganska tungt språk, en nybörjares verk.
En fantasifull intrig förlagd till slutet av 1700-talet. Borgeby säteri som är konkursmässigt på grund av osäkra ägarförhålladen. Men det ordnar upp sig



Tre minuter Roslund & Hellström: Tre minuter
Handlingen berör kokainsyndikaten i Colombia. Det är många otäcka episoder. bl.a. detaljerad beskrivning av tortyr så jag läste delvis mycket kursivt.
Det är en fantastisk berättelse om en man som lever ett farligt dubbelliv som infiltratör i kokainkungarnas verksamhet. Lite väl otroliga episoder ibland tycker jag mig ana men kanske verkligheten kan överträffa dikten på detta område?



Tre timmar Anders Roslund: Tre timmar
En stillsam eftertänksam inledning, polisen Grels mediterade över vad han måste göra.
Laura skylde den livlösa kroppen - som formellt förvandlats till en utredning, och därför måste flyttas, granskas, hanteras som bevis
Anders Roslund skriver: vill ge en verklighetens kontakt i handen med spänning och på köpet en kunskap om verkligheten. Vi kommer nära ett stort antal människor och kan inte värja oss vare sig för deras privata världar eller den fruktansvärda värld som vi alla egentligen lever i – en värld där några tjänar pengar på de allra mest utsatta och där så många andra blundar.

Fixaren
Gabriella Ullberg Westin: Fixaren


Fixaren är den tredje boken i serien Morden i Hudiksvall. Den är lite för brutal och inte alls trevlig tycker jag. Och krånglig intrig.



Bara duNinni Schulman: Bara du
En otäck bok. Vartannat kapitel med rubriken Pål och vartannat med rubriken Iris. De med rubriken Iris gick i tidsordning medan de med rubriken Pål verkade komma ibland på rätt ställe men ibland senare efter då Iris berättelse kommit till slut.
Ur baksidestexten:
Om vårt behov av att vara både omhändertagna och behövda i en tid som hyllar frihet och självständighet.



next back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd