Uppdat. 15 maj

bokmal

Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från april 2019
owl
  Lästa böcker april – juni 2019

Än finns det hopp Karin Wahlberg: Än finns det hopp
Hon skriver om vardagslivet i Sverige 1953 och det är fullt av igenkänning för mej. Också fullt av medicinhistoria, t.ex. barnförlamningen rasade och började kallas polio och hur den behandlades, så många dog av sjukdomen som kallades kräfta, och mycket annat inom detta område
Hur det än var så gick patienterna före allt annat.
Berättelsen rör sig i denna berättelse kring ett sjukhus, de som arbetar där, de som hamnar på sjukhuset eller som har annan anknytning. Många personer skymtar förbi - nästan för många för att man kan hålla reda på dem


Min fantastiska väninna Elena Ferrante: Min fantastiska väninna.
En berättelse från livet i ett kvarter i Neapels fattigare del. Det är Elena som berättar om sin barndom fram till då hon börjar mogna till sin kommande gärning som författare. Slutscenen är då vänninnan Lila gifter sig.
Citat ur en recension 50-talets Neapel. Katolicism, maffiakultur, svågerpolitik, mecenater, lärare och andra auktoriteter styr varje del av det lilla kvarteret och formar den patriarkala familjestrukturen. Våldet är ständigt närvarande och puttrar hotfullt i bakgrunden med en generationsöverskridande kedja av oförrätter som leder till nya oförrätter och hämndaktioner. Denna verklighet drömmer sig båda flickorna bort från. Elena fortsätter att studera i hopp om att det är vägen ut medan Lila lämnar skolan trots att hon i praktiken är ett geni.

Gänget Katarina Wennstam: Gänget
BAKSIDESTEXT Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig påmint med brutal kraft. Vad hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan? Katarina Wennstams nya spänningsroman är ett drama om skuld och skam, och om gruppens livsfarliga inverkan på individen.
Mina tankar: hon har faktiskt lyckats göra en sorts lyckligt slut. Det känns mästerligt även om det känns lite konstruerat. Killarna i gänget går alla och dras med skuldkänslor efter kvällen 1997 men det yttrar sig på olika sätt. De som överlevt då krisen kommer kan fortsätta livet – inte minst för barnens och kvinnornas skull.

Ett lik i garderoben Olséni & Hansen: Ett lik i garderoben
ESTER KARLSSON, 78 ÅR OCH ÄNKA, blir tillsammans med systern Barbro och hennes hypokondriske make, Arne, bjudna på åttioårskalas på Hjularöds slott. Barbro som älskar god mat och stora sällskap, blir entusiastisk över inbjudan. Arne och Ester däremot hittar bara nackdelar med det tre dagar långa firandet. När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter får Ester äntligen något vettigt att fördriva sin tid med och hon drar med full entusiasm igång en egen mordutredning. Jag: rolig men lite överdriven -

Katharinakoden Jørn Lier Horst Katharinakoden
Kriminalpolisen Willam Wisting har tagit upp ett tjugofyra år gammalt fall som han aldrig har löst. Han är en noggrann eftertänksam person. Han säger jag blev polis för att jag ville göra världen till en bättre plats ---- en sorts fascination för allvarligare brott.
Han berättar om hur han känner på sig att en människa ljuger, människor som talade sanning var synkrona i sitt beteende. Kroppshållning, ansiktsuttryck och röstläge var integrerat med samtalsämnet. ”Magkänsla ”
Egentligen handlade det om att lägga märke till små avvikelser i de känslomässiga reaktionerna.
Mina tankar. En stillsam eftertänksam berättelse som långsamt stegras, noggrannt berättas vad som händer då det gamla fallet tas upp igen. Vi får höraS från olika av de inblandade poliserna och från journalisten Line som är dotter till Wisting.

Nattmannen Jørn Lier Horst: Nattmannen.
Smuggling av narkotika är det som har satt igång händelserna i denna bok. Den är blodig med flera mord och ett speciellt klientel där man man letar efter de som förövar morden. Nattmannen var förr i tiden den som städar upp t.ex efter en avrättning.
Mina tankar om boken: vi möter åter kriminalaren Wisting som är en tänkande och noggrann polis. Det är skillnad på att lyssna och att höra. Att lyssna krävde både uppmärksamhet och koncentration.
Slutet kändes tillkrånglat och lite väl anpassat.

Livbåten Charlotte Rogan: Livbåten.
Baksidestext: 1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. För att den unga Grace ska överleva måste andra sätta livet till.
Med list och mod tar hon upp kampen om att härska i båten. En ödesdiger kamp som blottar människans allra mest basala känslor och instinkter såväl hos Grace som hos hennes medpassagerare.
Jag håller inte helt med om denna syn på hur Grace påverkas av spänningarna mellan passagerarna

En doft av timjan Elsi Rydsjö. En doft av timjan
En berättelse från Karl XII tid om den föräldralösa prästdottern Sara Lisa Ekroth och femte sonen i en prästfamilj i grannsocknen. Barndomsvänner som leker tillsammans lite för intimt och med hjälp av den storsinta grevinnan Margareta von Ascheberg kommer till kriget i Polen.
Sara Lisa visar sig kunna klara av att tänka på ett nytt sätt


Slaget om Troja Theodor Kallifatides: Slaget om Troja
Två krig – hur upplever man dem då man lever mitt i detta? Är det något av detta som författaren har velat berätta?
Romanen är, precis som Homeros Iliaden, en skildring av krigets och dödandets vansinne men den handlar också om kärlek och passion och om patriarkatet. Det patriarkala samhällssystemet bär ansvar för krig och strider
Citat: Är behovet att älska större än behovet att hata?
Lärarinnan: Ta hand om henne hade hon sagt om Dimitra. Långsamt förstod jag att hon med dessa ord hade tagit farväl av oss
Hur upplevde byinnevånarna att leva sin by då tyskarnas ockupation ersttes av engelsmän?
Mormor - Hon skulle ge sig ut på vägarna för att ta reda på var pappa hölls fången. Hon kunde inte låta sin dotter leva i ovisshet.

Jag går och lever Mirja Unge: Jag går och lever.
Min tanke om denna bok: hopplösheten att vara tonåring och inte hitta sin plats speglas inte bara i orden utan också i det upplösta språket. Titeln jag går och lever uttalad i ett hopplöst fallande tonfall med tonvikt på jag går - - .
Citat Tove tänker om sitt hem: Jag går och lever därinne med dom, säger jag, jag blir som jag måste bli där, jag lever inte mitt eget därinne, jag lever deras.
På högstadieskolan gör eleverna vad de kan för att knäcka lärarna. Maktlösheten präglar både mobbare och offer.
Farsan jobbar nattskift på pappersbruket och har knappt något gott att säga om eller till den 15-åriga Tove och hennes arbetslösa 18-åriga syrra. Sedan mamman försvann håller han till i källaren. Familjemedlemmarna äter aldrig tillsammans. Det är taggarna utåt, en aggressivitet i attityd, mentalitet och språk.

Det oförlovade landet Rose Tremain: Det oförlovade landet.
Mary Ward bor i en liten by i Suffolk. När hon är sex år är hon övertygad om att hon egentligen är pojke. Vi får följa henne och de andra människorna i den lilla byn där hon bor 1952 – 1976
Då har hon blivit Martin.
1961: När Mary steg ut på gårdsplanen gick det två skuggor framför henne. Hennes egen och resväskans. De gick och gick och Mary följde efter och de såg sig inte om och ingen ropade åt dem att stanna.
Pearl: Jag är trött på att vara vacker. Det har jag fått höra hela mitt liv. Det enda jag vill nu är att vara mig själv. Tillsammans med Timmy. Och sedan bli mamma.

Drakvinter Elvira Birgitta Holm: Drakvinter
Madeleine är död. Det värker av sorg i Bim. Ingen annan kan förstå hur hon känner.
Madeleine var den populäraste tjejen i klassen, den som alltid hade ett hov av klasskamrater omkring sig.
Bim är den udda, den som hela tiden står lite utanför. Ändå fanns det ett alldeles speciellt band mellan henne och Madeleine. Du är den enda jag kan prata med, brukade Madeleine säga när de satt tillsammans. Ensamma, utan att någon visste någonting.
Och hur ska Bim komma över sorgen efter sin första, hemliga förälskelse?
Bim: varför lever man? Det finns ju så många redan. Vad ska just jag vara bra för? - Pappi: Det kanske är just det livet går ut på. Att komma underfund med vad just du ska vara bra för.

Månskensvargen      Ormringen
Elvira Birgitta Holm: Månskensvargen; Ormringen
Fantasifull berättelse som rör sig kring de föräldralösa Ylva och Mikael som lever i Norden under mitten av trettonhundratalet - digerdödens tid.
Dessa båda böcker har föredömligt utförliga ordlistor som efterskrift med förklaringar till ord och uttryck, regler och sedvanor som vi möter i berättelsen.
Det är pestens tid - en grym tid fylld av umbäranden och skräck. Människor fruktade för skärselden, helvetet och ondskefulla naturväsen och en sträng och straffande Gud men också rövare och våldsmän.
Hur överlever man, mentalt och fysiskt när man har förlorat allt?
Författaren kan mycket om traditioner och överlevnadsvillkor, fint skildras känslorna och spänningen mellan de båda ungdomarna, homosexualitet är ett tema i romanen.
Tidlösa teman: människors ondska och våldsamhet såväl som ömhet och längtan. Det handlar om vänskap och försök att nå fram till varandra även då det är svårt att förstå.
Månskensvargen De överlever i värmlandsskogarnas fäbodland tack vare vad Ylva lärt av sin far i skogen och sin mor som var läkekvinna
Ormringen : Under berättelsens gång färdas de från Nidaros via Bergen och Lübeck till Visby och möter både de som hjälper dem men också de som vill dem ont.
Ylva: Hur ska man kunna förstå Gud? Han är alldeles för stor för att förstå - Det får hennes huvud att värka.

back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd