Uppdat. 30 juni

bokmal





Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från april - juni 2019
owl
  Lästa böcker april – juni 2019

Min fantastiska väninna Elena Ferrante: Min fantastiska väninna.
En berättelse från livet i ett kvarter i Neapels fattigare del. Det är Elena som berättar om sin barndom fram till då hon börjar mogna till sin kommande gärning som författare. Slutscenen är då vänninnan Lila gifter sig.
Citat ur en recension 50-talets Neapel. Katolicism, maffiakultur, svågerpolitik, mecenater, lärare och andra auktoriteter styr varje del av det lilla kvarteret och formar den patriarkala familjestrukturen. Våldet är ständigt närvarande och puttrar hotfullt i bakgrunden med en generationsöverskridande kedja av oförrätter som leder till nya oförrätter och hämndaktioner. Denna verklighet drömmer sig båda flickorna bort från. Elena fortsätter att studera i hopp om att det är vägen ut medan Lila lämnar skolan trots att hon i praktiken är ett geni.

Jag går och lever Mirja Unge: Jag går och lever.
Min tanke om denna bok: hopplösheten att vara tonåring och inte hitta sin plats speglas inte bara i orden utan också i det upplösta språket. Titeln jag går och lever uttalad i ett hopplöst fallande tonfall med tonvikt på jag går - - .
Citat Tove tänker om sitt hem: Jag går och lever därinne med dom, säger jag, jag blir som jag måste bli där, jag lever inte mitt eget därinne, jag lever deras.
På högstadieskolan gör eleverna vad de kan för att knäcka lärarna. Maktlösheten präglar både mobbare och offer.
Farsan jobbar nattskift på pappersbruket och har knappt något gott att säga om eller till den 15-åriga Tove och hennes arbetslösa 18-åriga syrra. Sedan mamman försvann håller han till i källaren. Familjemedlemmarna äter aldrig tillsammans. Det är taggarna utåt, en aggressivitet i attityd, mentalitet och språk.

Livbåten Charlotte Rogan: Livbåten.
Baksidestext: 1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. För att den unga Grace ska överleva måste andra sätta livet till.
Med list och mod tar hon upp kampen om att härska i båten. En ödesdiger kamp som blottar människans allra mest basala känslor och instinkter såväl hos Grace som hos hennes medpassagerare.
Jag håller inte helt med om denna syn på hur Grace påverkas av spänningarna mellan passagerarna

En doft av timjan Elsi Rydsjö. En doft av timjan
En berättelse från Karl XII tid om den föräldralösa prästdottern Sara Lisa Ekroth och femte sonen i en prästfamilj i grannsocknen. Barndomsvänner som leker tillsammans lite för intimt och med hjälp av den storsinta grevinnan Margareta von Ascheberg kommer till kriget i Polen.
Sara Lisa visar sig kunna klara av att tänka på ett nytt sätt


Slaget om Troja Theodor Kallifatides: Slaget om Troja
Två krig – hur upplever man dem då man lever mitt i detta? Är det något av detta som författaren har velat berätta?
Romanen är, precis som Homeros Iliaden, en skildring av krigets och dödandets vansinne men den handlar också om kärlek och passion och om patriarkatet. Det patriarkala samhällssystemet bär ansvar för krig och strider
Citat: Är behovet att älska större än behovet att hata?
Lärarinnan: Ta hand om henne hade hon sagt om Dimitra. Långsamt förstod jag att hon med dessa ord hade tagit farväl av oss
Hur upplevde byinnevånarna att leva sin by då tyskarnas ockupation ersttes av engelsmän?
Mormor - Hon skulle ge sig ut på vägarna för att ta reda på var pappa hölls fången. Hon kunde inte låta sin dotter leva i ovisshet.

Det oförlovade landet Rose Tremain: Det oförlovade landet.
Mary Ward bor i en liten by i Suffolk. När hon är sex år är hon övertygad om att hon egentligen är pojke. Vi får följa henne och de andra människorna i den lilla byn där hon bor 1952 – 1976
Då har hon blivit Martin.
1961: När Mary steg ut på gårdsplanen gick det två skuggor framför henne. Hennes egen och resväskans. De gick och gick och Mary följde efter och de såg sig inte om och ingen ropade åt dem att stanna.
Pearl: Jag är trött på att vara vacker. Det har jag fått höra hela mitt liv. Det enda jag vill nu är att vara mig själv. Tillsammans med Timmy. Och sedan bli mamma.

Drakvinter Elvira Birgitta Holm: Drakvinter
Madeleine är död. Det värker av sorg i Bim. Ingen annan kan förstå hur hon känner.
Madeleine var den populäraste tjejen i klassen, den som alltid hade ett hov av klasskamrater omkring sig.
Bim är den udda, den som hela tiden står lite utanför. Ändå fanns det ett alldeles speciellt band mellan henne och Madeleine. Du är den enda jag kan prata med, brukade Madeleine säga när de satt tillsammans. Ensamma, utan att någon visste någonting.
Och hur ska Bim komma över sorgen efter sin första, hemliga förälskelse?
Bim: varför lever man? Det finns ju så många redan. Vad ska just jag vara bra för? - Pappi: Det kanske är just det livet går ut på. Att komma underfund med vad just du ska vara bra för.

och sen Paulette  Barbara Constantine: och sen Paulette-

Ferdinand bor ensam i en stor tom gård sedan sonen med sin familj flyttat ut.
Rolig berättelse om hur några gamla ensamma människor flyttar tillsammans och ett kollektiv succesivt växer fram där man hjälper varandra, var och en med sina kunskaper



Månskensvargen      Ormringen     Örnflöjten
Elvira Birgitta Holm: Månskensvargen; Ormringen; Örnflöjten.
Fantasifull berättelse som rör sig kring de föräldralösa Ylva och Mikael som lever i Norden under mitten av trettonhundratalet - digerdödens tid.
Dessa båda böcker har föredömligt utförliga ordlistor som efterskrift med förklaringar till ord och uttryck, regler och sedvanor som vi möter i berättelsen.
Det är pestens tid - en grym tid fylld av umbäranden och skräck. Människor fruktade för skärselden, helvetet och ondskefulla naturväsen och en sträng och straffande Gud men också rövare och våldsmän.
Hur överlever man, mentalt och fysiskt när man har förlorat allt?
Författaren kan mycket om traditioner och överlevnadsvillkor, fint skildras känslorna och spänningen mellan de båda ungdomarna, homosexualitet är ett tema i romanen.
Tidlösa teman: människors ondska och våldsamhet såväl som ömhet och längtan. Det handlar om vänskap och försök att nå fram till varandra även då det är svårt att förstå.
Månskensvargen De överlever i värmlandsskogarnas fäbodland tack vare vad Ylva lärt av sin far i skogen och sin mor som var läkekvinna
Ormringen : Under berättelsens gång färdas de från Nidaros via Bergen och Lübeck till Visby och möter både de som hjälper dem men också de som vill dem ont.
Ylva: Hur ska man kunna förstå Gud? Han är alldeles för stor för att förstå - Det får hennes huvud att värka.
Örnflöjten

I det förflutna Kate Morton: I det förflutna
Citat: Det började med ett brev. Som varit försvunnet i många många år.
En lång historia som uppdagas bitvis och inte i kronologisk ordning. Händelserna tilldrar sig under tiden 1941 -1992, delvis berättade av Edie, en förlagsassistent som älskar böcker. Hennes mamma får ett 50 år gammalt brev som uppdagar en period i hennes liv som hon aldrig berättat om. En viktig roll i denna period spelar en författare till en av Edies mest älskade böcker sedan hon var barn.
Citat: När allt kommer omkring är det bibliotekariernas svurna plikt att sammanföra böcker med läsare som verkligen uppskattar dem. Edie har mycket hjälp av bibliotekarien på sitt bibliotek.

Hasselskogen Melissa Albert: Hasselskogen
Spännande omslagsbild och vacker typografi lockade mej att välja boken där jag gick omkring på biblioteket
Böcker vill bli lästa, och lästa av rätt människor
Bokens jag är Alice som letar efter sin mamma. Hennes mormor har skrivit en underlig bok ”Sagor från Hinsidan” som Alice minns att man läste för henne då hon var liten och nu är hon på jakt efter denna bok.
Det är något av kusliga drömmar över handlingen - scenförändringar, overklighet, sådant som en psykiskt sjuk person skulle kunna uppleva under sina skov.
En annan värld där rikets verkliga härskare är en historieberättare – en ordmästare -.
Alice upplever: Alla hade vi något tomt i blicken. Någonting som längtade efter att bli fyllt.

I hatets skugga Deirdre Purcell : I hatets skugga
En stillsam kärlekshistoria med ett dramatiskt slut.
Vi är i gränstrakterna mellan Irland och Nordirland – klasskillnad - godsägare med fattiga arrendatorer som utvandrar till Canada för att få sin bärgning. Bröderna Flynn utvandrar till Prince Edwards Island för att få jobb men då deras mor blir sjuk återvänder den ene till barndomshemmet för att bistå sin gamla mor.
Fina skildringar av blommorna i naturen och omgivningarna och vardagslivet

Än finns det hopp Karin Wahlberg: Än finns det hopp
Hon skriver om vardagslivet i Sverige 1953 och det är fullt av igenkänning för mej. Också fullt av medicinhistoria, t.ex. barnförlamningen rasade och började kallas polio och hur den behandlades, så många dog av sjukdomen som kallades kräfta, och mycket annat inom detta område
Hur det än var så gick patienterna före allt annat.
Berättelsen rör sig i denna berättelse kring ett sjukhus, de som arbetar där, de som hamnar på sjukhuset eller som har annan anknytning. Många personer skymtar förbi - nästan för många för att man kan hålla reda på dem


Gänget Katarina Wennstam: Gänget
BAKSIDESTEXT Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig påmint med brutal kraft. Vad hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan? Katarina Wennstams nya spänningsroman är ett drama om skuld och skam, och om gruppens livsfarliga inverkan på individen.
Mina tankar: hon har faktiskt lyckats göra en sorts lyckligt slut. Det känns mästerligt även om det känns lite konstruerat. Killarna i gänget går alla och dras med skuldkänslor efter kvällen 1997 men det yttrar sig på olika sätt. De som överlevt då krisen kommer kan fortsätta livet – inte minst för barnens och kvinnornas skull.

Oförsiktig kärlek  Peter Robinson: Oförsiktig kärlek
Min känsla under läsningen: Ganska jobbig, lite för mycket om Banks person och hans musiksmak, och så lämnades en cliffhanger på slutet för att Zelda upptäckte att en av hennes medarbetare spanade på henne och detta hörde inte alls ihop med det aktuella brottet i boken.
En mycket intrasslad berättelse om några oklara dödsfall som undersöks av den orginella Alan Banks och hans team. Detta är visst den 18:de boken om Alan Banks



Flickan under jorden      Janusstenen      Huset vid havets slut      Orolig grav

Elly Griffiths: Flickan under jorden.
Småflickor försvinner och vid en arkeologisk utgrävning påträffas ett barnskelett som är nutida. Rättsarkeolog Ruth Galloway biträder kommissarie Nelson som utreder rättsfallet.
Det är mycket som kommer fram då man börjar gräva. Inte bara föremål utan också tilltrasslade förhållanden mellan människor.

Elly Griffiths: Janusstenen.
I samband med byggnadsarbete rivs ett gammalt hus. Här ska ges plats för hyreslägenheter. Men så kommer ett lik av ett barn fram, begravt under en dörröppning.
På romartiden förekom att offer till den tvåhövdade guden Janus placerades under dörröppningar som skydd. Kommissarie Nelson utreder rättsfallet och ber rättsarkeologen Ruth Galloway biträda.

Elly Griffiths: Huset vid havets slut
Ett brott begånget under kriget 1940 uppdagas och får sin slutliga upplösning i samband med att en grupp arkeologer gör en upptäckt vid undersökningar av kusterosionen i Norfolk

Elly Griffiths: En orolig grav
Det gäller att lära känna alla de uppträdande personerna för att förstå deras inbördes relationer. Så jag försöker läsa böckerna om Ruth Galloway och kommissarie Nelson i ordning
En orolig grav är femte boken om detta omaka par med komplicerad inbördes relation.
Det tog tid innan jag kom in i sammanhangen men sedan blev det riktigt komplicerat och en spännande intrig då nya fynd vid en utgrävning visar sig vara kontroversiellt.

De öde fälten      En kvinna i blått      Dolt i mörker

Elly Griffiths: De öde fälten
Som vanligt i serien drar det ihop sig till farlig situation på slutet då det blir översvämning och godet Blackstock blir omflutet av vatten och inte kan nås. Ruth blir instängd med instabila personer.
Ruth: Det är det jag älskar med Norfolk. Att man har lager på lager med historia under fötterna.
Cathbad: Gränsen mellan hav och land är otydlig i Norfolk. Det är förstås det som gör det till en så speciell plats.

Elly Griffiths: En kvinna i blått
Bok nr 8 i serien tilldrar sig i den fiktiva vallfartsorten Walsingham under fastan. Som en miljö för de slutliga händelserna ett påskspel
Intrigen kändes lite för tillkrånglad och det var inte ens någon utgrävning med i handlingen men några andra trådar ur de tidigare böckerna får en sorts avslutning.
Cathbad: Allt hänger ihop. Religion och sex. Parning, födelse och död. ---
Ruth: Är religion någonsin en drivkraft till att göra gott?
Cathbad: Gud är kärlek och kärlek är alltid något bra.

Elly Griffiths: Dolt i mörker
Den nionde boken i serien - den har jag läst tidigare men det var rätt att läsa den på nytt i sammanhang med vad som hänt tidigare. Nog är det lite på gränsen hur tillkrånglat det blev på slutet?
I en gammal kalkstenstunnel i Norwich hittas ben från ett människoskelett. När Ruth Galloway undersöker benen visar de sig inte alls vara något medeltidsfynd, utan tycks nyligen ha kokats och grävts ner. Mystiska rykten om ett underjordiskt samhälle för hemlösa. Ett fall för Harry Nelsons team? En ung kvinna anmäls försvunnen, kort därefter hittas en död kropp utanför polisstationen, samtidigt som en småbarnsmamma spårlöst försvinner från sitt hem, och Cloughies fru försvinner. . . .
Cathbad: Det bor stor makt i att känna en levande varelses rätta namn.

Katharinakoden      Nattmannen      Bottenskrap

Jørn Lier Horst Katharinakoden
Kriminalpolisen Willam Wisting har tagit upp ett tjugofyra år gammalt fall som han aldrig har löst. Han är en noggrann eftertänksam person. Han säger jag blev polis för att jag ville göra världen till en bättre plats ---- en sorts fascination för allvarligare brott.
Han berättar om hur han känner på sig att en människa ljuger, människor som talade sanning var synkrona i sitt beteende. Kroppshållning, ansiktsuttryck och röstläge var integrerat med samtalsämnet. ”Magkänsla ”
Egentligen handlade det om att lägga märke till små avvikelser i de känslomässiga reaktionerna.
Mina tankar. En stillsam eftertänksam berättelse som långsamt stegras, noggrannt berättas vad som händer då det gamla fallet tas upp igen. Vi får höraS från olika av de inblandade poliserna och från journalisten Line som är dotter till Wisting.

Jørn Lier Horst: Nattmannen.
Smuggling av narkotika är det som har satt igång händelserna i denna bok. Den är blodig med flera mord och ett speciellt klientel där man man letar efter de som förövar morden. Nattmannen var förr i tiden den som städar upp t.ex efter en avrättning.
Mina tankar om boken: vi möter åter kriminalaren Wisting som är en tänkande och noggrann polis. Det är skillnad på att lyssna och att höra. Att lyssna krävde både uppmärksamhet och koncentration.
Slutet kändes tillkrånglat och lite väl anpassat.

Jørn Lier Horst: Bottenskrap
En mycket gammal händelse måste utredas på nytt då gamla lik flyter upp på stranden. Det visar sig vara ett mycket invecklat fall som har rötter i en sammanslutning från 1940-talet men får liv efter en kupp mot en bank 1991. Många fakta som måste samordnas.
Men den ledande spaningsledaren William Wisting mår inte bra och står under läkarkontroll
Han var bara trött och upptäckte att han bara satt och tänkte på hur skönt det skulle bli att gå och lägga sig då det blev kväll.

Rött stoft      Dött vatten      Tomma luften

Ann Cleeves: Rött stoft
En berättelse förlagd till Whalsey, en mindre ö i Shetlandsöarna.
Vi möter åter DI (detective inspector) Jimmy Perez som är den ansvariga på öarna. En annan polis är den unge Sandy Wilson som har sin släkt på ön.
En liten ö där mycket gammalt groll grott i generationer.
Jimmy Perez: Jag tar mitt arbete på för stort allvar. Jag gör allting komplicerat. Jag behöver någon annan som får ordning på mig och har båda fötterna på jorden.

Ann Cleeves: Dött vatten
DI Jimmy Perez försöker hitta tillbaka till livet efter en tragisk händelse. I boken mellan denna och föregående har hans fästnö mördats. Han har inte återgått till jobbet på heltid än. En ny kommissarie Willow Reeves har ansvaret för utredningen - Perez tänkte att hon skulle arbeta på samma sätt som han. Hon skulle också vilja gräva under en familjs yta.
Jag tycker att historien i denna bok är rörig och känns långsökt. Men det är intressant hur personerna interagerar inbördes

Ann Cleeves: Tomma luften
Detta är storyn:
Det är midsommar på Shetlandsöarna, en tid av ljusa nätter och gäckande dimma. Tre vänner sedan universitetstiden har tillsammans med sina partners lämnat Londons larm och stress för en långhelg på Unst, Shetlands nordligaste ö. De ska enligt den shetländska traditionen fira Carolines giftermål med öbon Lowrie. Sent på kvällen efter bröllopsfesten försvinner Eleanor.
Jimmy Perez och hans överordnde får reda ut en gammal historia som gått för långt och orsakat dödsfall och mord.
Storyn är tilltrasslad men den fina miljön gör att jag gärna läser dessa böcker

Ett lik i garderoben Olséni & Hansen: Ett lik i garderoben
ESTER KARLSSON, 78 ÅR OCH ÄNKA, blir tillsammans med systern Barbro och hennes hypokondriske make, Arne, bjudna på åttioårskalas på Hjularöds slott. Barbro som älskar god mat och stora sällskap, blir entusiastisk över inbjudan. Arne och Ester däremot hittar bara nackdelar med det tre dagar långa firandet. När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter får Ester äntligen något vettigt att fördriva sin tid med och hon drar med full entusiasm igång en egen mordutredning. Jag: rolig men lite överdriven -

Box 21 Roslund- Hellström: Box 21
Ewert Grens och hans kolleger, fr.a. Sven Sundqvist, får flera större utredningar samtidigt att utreda. Vi får veta hur detta påverkar dem som poliser och som kamrater.
En ruskig berättelse om sexhandel, en småtjuv om just kommit ut ur fängelset och en narkotikahandlare.
Historien känns inte helt sammanhängande och realistisk i detaljerna.
Ewert Grens som jag mött i en senare bok är den som agerar i detta fruktansvärda fall av sexhandel.
Citat: Ewert Grens till åklagaren: Du sitter bakom ett skrivbord och läser papper. Men jag utreder brott, verkliga brott.

next back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd