Uppdat. 30 september

bokmal

Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från juli 2019
owl
  Lästa böcker från juli 2019

Brun flicka drömmer. Jacqueline Woodson Brun flicka drömmer
Jacqueline Woodsons memoarer är skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Varje rad leder in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.
Jag blev helt fascinerad av denna bok.
Ett exempel denna dikt på sidan 111.

skördetid
När pappas grönsaksland är redo
är det fullt av ord som får mig att skratta
när jag säger dem -
brytbönor och tomater, ockra och majs
gröna ärtor och sockerärtor
sallad och squash
.

Vem hade kunnat föreställa sig

så mycket färg att marken försvinner
och lämnar efter sig
en höstförbrukning
av galna ord
som i mormors
    magiska händer
 blir till
    smårätter.

Barnbruden      Lord Guyons dotter      Brölloptunikan
Elizabeth Chadwick: Barnbruden
Tid omkring 1100. Vid gränsen mellan England och Wales är det spänt mellan de högadliga. Alltför många namn för att jag klarar av att hålla reda på dem. Men det är strider både mellan de olika borgherrarna och mellan normander och walesare.
Guyon FitzMiles blir av kungen uppmanad att gifta sig med den snart sexton år gamla Judith för att knyta ihop två släkter som är kungatrogna.
Den läkekunniga jungfrun visar sig vara viktig i striderna.
Elizabeth Chadwick: Lord Guyons dotter
Fortsättning på Barnbruden. Dessa böcker är faktisk ganska lika. Historiska underhållningsromaner med både kärlek och spänning.
Konkurrens mellan slottsherrarna och skärmytslingar mellan normander och walesare.
Denna gång är huvudpersonen Heulwen (Guyons dotter). Hon är lik sin styvmor Judith i Barnbruden.
Elizabeth Chadwick: Brölloptunikan
Huvudperson Renard, son till Guyon och Judith, och Eleanor som sedan hon var 6 år varit trolovad med honom av dynastiska skäl.
Han har deltagit i korstågen men kommer hem till sitt grevskap då han nås av budskapet att hans far är döende.
Här i gränstrakterna till Wales är det släktfejder.

En sekund är jag evig Maria Gustavsdotter: En sekund är jag evig
Titeln är från Koppongen, en sång som är populär bl a på begravningar.
Vi möter två kvinnor, Birgitta 2017 och Annika 1717.
Birgitta tar ledigt från sitt jobb som bibliotekarie i Uddevalla för att resa till Skåne för att ordna med sin mors begravning och städa ur föräldrarnas gamla lägenhet. Hon borde ha fullt upp med allt det praktiska men istället tillbringar hon dagarna med att läsa sin fars efterlämnade papper. Birgittas bror är mest intresserad av den gamla värjan från 1700-talet, som är förknippad med en familjemyt. Finns det kanske ett korn av sanning i den? Birgitta förlorar sig i sin fars efterforskningar.
Annika försöker undvika ett liv i sin våldsamma styvfars våld. Som kvinna i 1700-talets Sverige har hon ingenting att säga till om: han bestämmer hur hon ska tillbringa sitt liv och vem hon ska gifta sig med. Hon ser inget annat val än att lämna sitt hem och skapa sig ett nytt liv. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?

Som om du inte fanns. Kate Eberlen: Som om du inte fanns.
Citat Tess: för mig var Italiens kyrkor inte i första hand Guds utan kulturens tempel.
Vi får följa två personer som båda befinner sig i Florens samtidigt augusti 1997 men bara möts då Tess ber Gus ta ett kort av henne och vännen Doll framför kyrkan San Miniato al Monte
Vartannat kapitel berättar om Tess. Hon känner starkt att hon är färdig med kvarteret där hon vuxit upp och hon ser fram emot att börja på universitetet och starta sitt nya liv. Men livet vill annorlunda då hennes mamma dör och Tess tar på sig ansvaret för hushållet och sin lillasyster Hope, ett sladdbarn i familjen som visar sig lida av ADHD.
Vartannat kapitel handlar om Gus. Han lever i en mycket traditionell engelsk familj. Hans far ser fram att hans två söner ska bli läkare. Men den äldre dör i en olycka och Gus känner sig bunden att fullfölja faderns planer, trots att han drömmer om andra mera konstnärliga vägar.
Tess och Gus möts igen i Florens 2013 på en resa för människor med konstnärliga ambitioner och finner att det finns något som drar dem till varandra.
Jag tycker: Spännande upplägg! Det är intressanta livsöden som skildras fast ibland var det svårt att hålla reda på alla personer som vi möter, i vilken berättelse de hör hemma.

Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter Elizabeth Gilbert: Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter
Boken är intressant men skulle kanske varit mera tillgänglig om den inte varit så mångordig.
Men de långa filosofiska utläggningarna är intressanta. Det händer inte så mycket i dem men de sätter tankarna i rörelse.
Citat: Detta var den historia Alma ville berätta. Naturen var präglad av påfrestande brutalitet där stora och små arter konkurrerade med varandra för att överleva. I denna kamp om livet segrade de starka medan de svaga gick under.
Alma kunde bevisa riktigheten av sin teori med hjälp av mossor.
Citat Ambrose: Tänk vad vi skulle lära om vi inte brydde oss om att allt måste kunna bevisas.
Alma: Jag är förskräckligt förtjust i att försöka begripa allting
Det är mycket Alma upptäcker, både sådant som en familjeflicka skulle veta och annat.
Mitt i boken en ovanlig berättelse om kärlek - mycket fint berättad – och rakt på sak på 1840-talet.

Lyras färd Philip Pullman: Lyras färd
FANTASY
Vi är i en annan värld som i mycket liknar vår värld men också är totalt annorlunda. Varje människa har sin dæmon som kunde visa olika intuitioner till sina människor och avslöja känslomässiga reaktioner på omgivningen som annars inte skulle vara uppenbara i deras människor.
Dæmon – en varelse som kan antaga olika skepnader - en synlig känsla -

Malcolm är en klipsk pojke. Han är son till innehavaren av värdshuset Forellen. Han hjälper till med mycket både på värdshuset och hos syster Fenella i köket i klostret mitt emot. Han får höra att de har tagit emot en baby där som ska skyddas från myndigheterna. Och där börjar äventyret!
Sista meningen i boken: fortsättning följer. Så här är något att vänta på.
Denna typ av fantasy fascinerar mej.

Den röda adressboken Sofia Lundberg: Den röda adressboken
Doris uppfattning om att vara beroende av hemhjälp gör att jag trivs med henne.
Hennes spännande liv gör att jag beundrar henne för hennes mod.
Doris, 98 år, lever alldeles ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm och hennes enda kontakt med omvärlden, förutom hemhjälpen, är systerdotterdottern Jenny som bor i USA.
Doris har haft samma adressbok sedan 1928. I den finns alla de människor hon mött genom livet. De flesta av namnen är överstrukna, döda, men en dag börjar Doris skriva ner sina minnen till Jenny. Det blir en berättelse om hennes liv som mannekäng i Paris, flykt till New York 1939, kärlek som aldrig dör.

Musik och tystnad Rose Tremain: Musik och tystnad.
Danmark 1629- 1631. Slottet Rosenborg i Kristian IV:s tid. Ett hov fullt av intriger, hemligheter, lusta -.
Kungen har stora bekymmer bl.a. med svindlande skulder. Han söker tröst i musiken och sitt observatorium.
Lutisten Peter Claire har plats i kungens orkester. Han har kommit till Danmark för att upptäcka sitt eget värde. Han blir iakttagare till allt detta.
Han blir kär i Emilia, kammarjungfru hos kungens gemål. Men kan de få träffas? De är båda bundna av avtal till den som har städslat dem.
Peter Claire: Hur kan jag nalkas det gudomliga? Alla musiker har instinktivt svarat: det gör jag genom musiken.

Av en annan värld Katherine Webb: Av en annan värld
Handling: I en krigsgrav från första världskriget återfinns ett brev i fickan på en okänd soldat. Brevet fångar journalisten Leahs intresse och hon börjar sökandet efter soldatens identitet. Sökandet leder henne bakåt i historien.
1911 utspelar sig största delen av handlingen. Den som bär upp hela berättelsen är Cat Morley som efter föräldrarnas död blir anställd i en prästfamilj som tagit emot henne som husa trots att hon har suttit i fängelse för våldsamhet under kampen för kvinnlig rösträtt.
Vi får veta en hel del om suffragetterna, om hur de behandlades av polisen, och om tjänstefolks ställning i familjerna.
Citat: Cats förhållande till kyrkoherdens fru: Hon var en tjänare, någon som inte existerar. Inte en människa, inte en vän.

En sång från havet Katherine Webb En sång från havet
Hennes sätt att skriva en story är att omväxlande skriva ur olika personers synvinkel och denna gång från omkring 1938 och från c:a 2010. Det blir en intrikat historia, där dåtid och nutid skickligt vävs samman
Huvudperson är konstnären Charles Aubrey som var mycket berömd under 1930-talet. Han var en stor kvinnokarl och det var tydligen många illegitima barn efter honom.
Galleristen Zach är en stor beundrare av hans konst och vill på 2010-talet skriva en biografi över honom.
Det uppdagas det ena efter andra och Zach får en helt annan berättelse att skriva än han från början tänkt sej.

Sanningen om Alice Katherine Webb: Sanningen om Alice
allt eftersom berättelsen går vidare tycks obekväma sanningar stiga upp till ytan. Det finns många förbindelsetrådar mellan de olika personerna i berättelsen som kommer fram den ena efter den andra.
Det finns män som anser att kvinnor bara ska vara till för deras kroppsliga njutning, och att de kan göra vad de vill, utan tanke på följderna.
Napoleonkrigens fasor för de agerande officerarna är en mardröm under åren efter hemkomsten för en del av dem. Det behövs kärleksfulla familjer för att läka deras skadade känsloliv.

Den hemliga skriften Sebastian Barry: Den hemliga skriften
Roseanne ser tillbaka på sitt liv. Hon har tillbringat många år som intagen på ett mentalsjukhus. Hon skriver i hemlighet ner sin historia som hon minns den. Arken med hennes mödosamt nedtecknade berättelse gömmer hon under en lös golvbräda i sitt rum.
En nyanländ läkare bestämmer sig för att undersöka hennes fall. Han vill bedöma huruvida Roseanne skulle klara av ett liv i frihet, utanför sjukhuset. Doktorn gräver fram gamla journaler och forskar i hennes förflutna. Uppenbarligen har hon flyttats mellan skilda sjukhus, men alla hennes papper har försvunnit – eller förstörts. Men hur väl överensstämmer dessa anteckningar med Roseannes version om vad som hänt?
Barry har skrivit en lågmäld berättelse om människans bräcklighet och litenhet, sorgens nedbrytande kraft.
Omslaget på boken fångar den vemodiga stämningen i boken.
Berättelsen från Roseannas tonårstid grep tag i mig.
Citat : Mors förstånd vistades nu i en vindskupa i hennes huvud dit ingen dörr eller stege ledde, åtminstone inte någon jag kunde hitta.

Kyla Therese Henriksson: Kyla

Det är en kusligt realistisk skildring för tonåringar. Kändes som ett försök att öppna våra ögon för hur beroende vi är av allt det som gör vår vardag. Elektricitet, sociala medier, fungerande samhällsfunktioner etc. Hur gör vi då allt detta försvinner?
Viktigt att vi använder det vi har omkring oss, nära oss, tar tillvara gamla erfarenheter och fr.a. att samarbeta.

Zip Elvira Birgitta Holm: Zip
En tonåring som försöker hitta sig själv.
Bim tänker: Om ingen ser mej, finns jag då?
Det är mycket som är jobbigt i livet för ungdomar i tonåren. Rasism? Homosexualitet?
Och att bästa vännen dör. Det tar tid att komma över. Eller igenom.
Men man kan älska mer än en.
Micha: Att avvisa kärleken är att håna en gåva från Gud. En kärlek, flera kärlekar, man, kvinna, vad bryr sig kärleken om sådant. Livet är inte enkelt.

Liten tvåa med potential Camilla Davidsson Liten tvåa med potential
Det är en skildring hur Sofia bryts ner av alltför höga krav på sig själv och från omgivningen och faller ihop utbränd.
Men det är också en berättelse om hur hon träffar Arvid och på något märkligt vis känner att han ser henne, på ett sätt som ingen annan i hennes liv gör, inte ens pojkvännen Oliver.
När Arvid börjar ifrågasätta Sofias livsval uppstår sprickor i den polerade fasad hon visar upp mot omvärlden. Kan hon fortsätta att jobba dag och natt för sin otacksamma chef, ska hon verkligen svara ja när Oliver friar och är det naturligt att ständigt gå omkring med ett tryck över bröstkorgen?
Sofias mamma säger: Om man skapar sig en vardag där man trivs och är tillfreds med det mesta man gör, tror jag att de lyckliga stunderna dyker upp oftare och varar längre.

Stormsystern Lucinda Riley: Stormsystern
Sträckläste denna bok!
Det är inte varifrån man kommer rent genetiskt som är det viktiga utan vem man blir.
Den begåvade seglaren Ally D’Aplièse förberedr sig inför ett av världens mest utmanande tävlingsrace när nyheten om hennes fars död når henne. Hon tar farväl av Theo, sitt livs kärlek, och skyndar tillbaka till sitt barndomshem där hon och hennes fem systrar – alla adopterade som nyfödda – växte upp. När systrarna samlats tilldelas de alla varsin ledtråd som ska leda dem i sökandet efter sina rötter.
Den ledtråd Ally fått av sin döde adoptivfar leder henne till Norge, och omgiven av den majestätiska skönheten i ett okänt fädernesland upptäcker Ally en etthundra år gammal historia om Anna Landvik, en begåvad sångerska med en överraskande koppling till kompositören Edvard Grieg.
Musik är kärlek som söker efter röst

Britas resa Sven Wollter: Britas resa
Tyckte inte om kompositionen av boken, som noveller om kvinnor som kämpar för frigörelse
Första delen av boken var rörig med inhopp från olika tider och inte riktigt logiskt. Andra delen var spännande om svensk soldathustru i rysk fångenskap på 1720-talet. Tredje delen var mera sammanhängande och Brita kom också till Uddevalla.

 Fjärilseffekten Karin Alvtegen: Fjärilseffekten
Vi möter tre människor.
Bodil, Veronika och Andreas.
I slutet av boken får vi den glesa tråd som binder dessa tre samman. Det finns något som har hänt dem en gång och påverkat dem – hur deras liv gått.
Författaren kallar det Fjärilseffekten. En marginell påverkan i systemet kan på sikt få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans.

citat en av Andreas funderingar som inte har med berättelsen att göra.Vad är historiens viktigaste uppfinning? Det är väskan. Då gick det att bära hem mer mat att dela med gruppen. Det var samarbetet som gjorde oss till människor.

X

Kallbrand Cilla o Rolf Börjlind: Kallbrand
Baksidestext: På Mekongfloden i Thailand glider den förre polisen och uteliggaren Tom Stilton fram i en primitiv kanot. I fickan har han ett foto på en okänd man och namnet på en försvunnen flodbåt. Han är på väg in i Gyllene triangeln, på jakt efter en mörk hemlighet - en resa som får honom att rannsaka sig själv och försöka försonas med ett brott han nyligen begått.
Kriminalkommissarien Olivia Rönning får ett specialuppdrag. En familj har sprängts ihjäl i sin bil, dådet har skakat om Sverige. Poeten Lukas Bengtsson grips och fälls. Den pensionerade kriminalkommissarien Mette Olsäter tror att det har begåtts ett skandalöst justitiemord och vill att Olivia ska ta upp utredningen igen.
Lukas Bengtsson: När jag var liten försvann jag ofta. Jag försökte gå vilse för att slippa gå hem.
Jag tycker: För mycket otroliga samband men det är bra sammansatt intrig, och spännande människor. Otroligt hur Tom Stilton klarar sig ur det han ger sig in i. Så det något av en saga som de inblandade är med om. Men jag gillar moderna sagor.

Den dubbla tystnaden Mari Jungstedt: Den dubbla tystnaden

Hon bygger sin berättelse med många små kapitel, hela tiden från olika personers synvinkel. Det är svårt att få en helhetsbild.
Men spännande är det.
Skickligt!


Arvet från Stonehenge Sam Christer: Arvet från Stonehenge
Boken var inte vad jag trodde. En fantasy visade sig utvecklas till en thriller.
Åtta dagar innan sommarsolståndet begår en man själmord och efterlämnar ett kryptiskt brev till sin son, den unge arkeologen Gideon Chase.
Gideon allierar sig med en orädd kvinnlig polis på orten och snart upptäcker de ett hemligt samfund kring en myt om Stonehedge. Sekten praktiserar att människor offras ”blodets dag” för att avslöja stenarnas hemlighet.


Innanför murarna Maria Ernestam: Innanför murarna.
Detta är en skräckhistoria, en gripande roman om svek och sorg, flykt och försoning.
På den franska landsbygden i Normandie ligger ett gammalt mytomspunnet kloster vars bibliotek lockar forskare från hela världen. Sofi har tack vare ett stipendium fått chansen att åka dit. Hon hoppas få ro att skriva.
Bakom sig lämnar hon Sverige och en äktenskaplig kris som fått tragiska följder.
Men hon hittar inte det lugn hon söker. Även klostret bär på en mörk historia och Sofi plågas snart av syner och drömmar

Sommarhuset Anna Fredriksson: Sommarhuset
En berättelse som grep tag i mej. Modern dör och de tre syskonen ska dela arvet, bl.a. sommarhuset i skärgården. De två yngre vill sälja detta för att få ut pengarna. Stora syster Eva har delat sommarhuset med mamma, och detta är hennes liv. Förhållandet mellan henne och syskonen har varit dåligt. Hur var egentligen Evas förhållande till modern och hennes roll i familjen?
Eva tvingas lära känna sina syskon på nytt, men frågan är om de någonsin kan hitta tillbaka till varandra.
Det känns meningsfullt att läsa om hur Eva förändras och hur de alla tänker om hur de ska gå vidare
Sommarhuset är en stark roman om komplicerade syskonrelationer, sorg och kärlek.

Mitt hjärta går på
Christoffer Holst: Mitt hjärta går på
Ett språk som inte är mitt när de pratar med varandra, det är talspråk från närtid, ungdomar. Men berättelsen var riktigt bra.
Två killar söker sig till en identitet som de känner sig hemma i.
Pontus som söker en identitet utanför sin familj.
Chavve som inte har någon familj.

Pontus: jag känner mig som en fågelunge som hela tiden faller ur boet utan att kunna flyga.

Söta röda sommardrömmar Christoffer Holst: Söta röda sommardrömmar

Snabbläst
En helt överdriven ”feel-good” -berättelse som övergick i en vansinnigt otrolig mordhistoria
Trots allt mycket roligRosa elefanter Karin Brunk Holmqvist: Rosa elefanter


En bok i folklustspelens anda.
Vardagsdramatik i ett litet samhälle.Britt-Marie var här Fredrik Backman: Britt-Marie var här
Britt-Marie är full av fixa idéer. Hon vill städa så fort hon kommer in i ett hus. Allt ska vara perfekt.
Då hon blir övergiven av sin man måste hon hitta en ny plats där hon kan känna sig hemma.
Då hon börjar tro att hon hittat denna plats kan hon minnas alla sina val i livet. Inse att alla varit för någon annans skull.

next back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd