Rabarbermarmelad (engelsk typ)
- 1 kg rabarber
- 1 kg strösocker
- 1 citron
- 3 msk ingefära pulver (varieras efter smak - jag tog en 1½ matsked 2002 och 2003)
- de sköljda och putsade rabarberstjälkarna skäres i små tärningar.
- Dessa varvas med socker, ingefära och det strimlade gula från skalen på citronen.
- Allt det vita tas bort från citronen.
- Fruktköttet skäres i små bitar och läggs tillsammans med all saft i rabarbern.
Använd ett kärl som tål syran (emalj, porslin, plast)
- Blandningen får stå över natten.
- Nästa dag kokas massan tills den är brun och simmig (ca en timme)
- Häll upp i små burkar och paraffinera då den svalnat.
Om man vill ha en lyxigare marmelad kan man strimla skållad mandel och blanda i en eller flera av burkarna.
bensoesyrat natron ½ g= 1 kryddmått per kg färdig sylt/marmelad
Denna marmelad blir mörk, konsistensen bra att lägga på bröd.
Rabarbermarmelad med fikon Fikon kan användas för att ta bort den litet för sura rabarbersmaken:
Proportioner: 1 kg rabarber 3 hg fikon 1 citron 8 hg socker
==============
Mammas rabarberkaka
In English
- 3 kaffekoppar rabarber i tärningar
- 2 tsk ingefära
- 1 hg smör el margarin
- 2 dl strösocker
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1½ dl mjölk
- skala rabarbern och skär den i små tärningar
- lägg dem i en skål och strö på ingefära
- rör smör och socker vitt och poröst
- tillsätt ägget samt vetemjölet blandat med bakpulvret
- häll på mjölken och blanda till sist ner rabarbertärningarna
- häll smeten i en smord form och grädda kakan i 175o varm ugn omkring 45 minuter
- stjälp upp kakan, servera den ljummen eller kall, gärna med vispgrädde el vaniljsås el glass
Äppelkaka - byt ut rabarber mot tre äpplen och ingefära mot kanel!
|