Rabarber

 

Lena Lundmarks trädgård
Foto Lena Lundmark
Rabarberblommor
Klicka på bilden och besök Lenas trädgård !

Rabarbermarmelad (engelsk typ)
  • 1 kg rabarber
  • 1 kg strösocker
  • 1 citron
  • 3 msk ingefära pulver (varieras efter smak - jag tog en 1½ matsked 2002 och 2003)
  1. de sköljda och putsade rabarberstjälkarna skäres i små tärningar.
  2. Dessa varvas med socker, ingefära och det strimlade gula från skalen på citronen.
  3. Allt det vita tas bort från citronen.
  4. Fruktköttet skäres i små bitar och läggs tillsammans med all saft i rabarbern.
    Använd ett kärl som tål syran (emalj, porslin, plast)
  5. Blandningen får stå över natten.
  6. Nästa dag kokas massan tills den är brun och simmig (ca en timme)
  7. Häll upp i små burkar och paraffinera då den svalnat.

Om man vill ha en lyxigare marmelad kan man strimla skållad mandel och blanda i en eller flera av burkarna.

bensoesyrat natron ½ g= 1 kryddmått per kg färdig sylt/marmelad

Denna marmelad blir mörk, konsistensen bra att lägga på bröd.

Rabarbermarmelad med fikon
Fikon kan användas för att ta bort den litet för sura rabarbersmaken:
Proportioner: 1 kg rabarber 3 hg fikon 1 citron 8 hg socker


==============
 

Mammas rabarberkaka

In English
  • 3 kaffekoppar rabarber i tärningar
  • 2 tsk ingefära
  • 1 hg smör el margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl mjölk

  1. skala rabarbern och skär den i små tärningar
  2. lägg dem i en skål och strö på ingefära
  3. rör smör och socker vitt och poröst
  4. tillsätt ägget samt vetemjölet blandat med bakpulvret
  5. häll på mjölken och blanda till sist ner rabarbertärningarna
  6. häll smeten i en smord form och grädda kakan i 175o varm ugn omkring 45 minuter
  7. stjälp upp kakan, servera den ljummen eller kall, gärna med vispgrädde el vaniljsås el glass

 

apples2Äppelkaka - byt ut rabarber mot tre äpplen och ingefära mot kanel!

Rabarber- och äppelkaka

Recept från Kaninen

  • 100 gr smör
  • 2 dl socker
  • 1 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 st äpplen
  • 400 gr rabarber
  • 2 tsk ingefära
  1. Rör ihop smör och socker
  2. Tillsätt ägg och mjöl
  3. Blanda välskalade äpplena och skär dem i klyftor
  4. Skala rabarbern och skär i mindre bitar
  5. Riv ingefäran (om du använder syltad ingefära)
  6. Smörj en ungsäker form
  7. Fördela äpplena i botten av formen och lägg rabarber ovanpå
  8. Strö över ingefäran och klicka på degen
  9. Grädda i ugnens nedre del i ca 25 minuter i 225 graders värme
Serveras med glass

Lyxig rabarberpaj 10 port.
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl smält smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • ½ l rabarber,socker

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda i vetemjöl med bakpulver.
  3. Häll i grädde,tillsätt smält smör.
  4. Häll smeten i en ugnsform.
  5. Strö över rabarberbitarna och lite socker.
  6. Grädda i 175 grader i 35-40 min.

Vill du veta mer om rabarber?
Här är några länkar:
Frukt- och grönsaksfrämjandet om rabarber
"Odla nu" om rabarber
"Den svenska floran" - rabarbersidan



Startsidan   Svenska bär
Ingegerd 2003-06-28